תנאי השימוש החדשים של ווטסאפ – מה עושים?

תנאי שימוש חדשים של ווטסאפ קובעים שהמידע שהיא אוספת עלינו נשלח לרשת הפרסום של פייסבוק. מה זה אומר ומה אפשר לעשות?

פוסט פחות טכני – עם הקוראים הקבועים הסליחה.

ווטסאפ, תוכנת המסרים שכולנו משתמשים בה, שולחת לכל המשתמשים שלה הודעה בדבר עדכון תנאי השימוש. ההודעה הזו אומרת בפשטות שמעכשיו ווטסאפ משתפת את המידע מהמשתמשים עם רשת הפרסום של פייסבוק. המשתמש חייב להסכים.

או שמסכימים, או שבחוץ

לא מעט אנשים מתקוממים או נלחצים מהעניין הזה וראיתי לנכון לכתוב פוסט שמסביר את העניין הזה כפי שאני רואה אותו ומדריך מה אפשר לעשות.

איזה מידע נאסף מווטסאפ?

על מנת להבין את האיום ומה עושים איתו, אם בכלל, צריך להבין איזה מידע ווטסאפ משתפת עם רשת הפרסום. המידע הזה אינו כולל את הצ׳אטים שאנו מנהלים או את השיחות אבל כל דבר אחר כן:

1. עם מי אנו מנהלים צ׳אטים ובאיזו תדירות/שעות.
2. באילו קבוצות אנו חברים ומתי אנו שולחים להן הודעות.
3. מיקום.
4. את מי אנו חוסמים/לא מקיימים אינטראקציה איתו.

למה המידע הזה נאסף?

המידע הזה נאסף ונשלח לרשת הפרסום של פייסבוק במטרה לנתח אותנו טוב יותר ולהתאים לנו פרסומות או לעודד אותנו להשקיע עוד ועוד זמן ברשת של פייסבוק (ואז לחשוף אותנו לפרסומות). למשל – אם פייסבוק ישימו לב שאני מקיים אינטראקציה עם אדם מסוים בתדירות גבוהה ואותו אדם חיפש ברשת ״טיול לספרד״ – הם יציגו בפני פרסומת לטיול לספרד. אם אותו אדם יעלה תמונות לאינסטגרם או סטורי לפייסבוק, פייסבוק תבחר להציג את זה קודם בפיד על מנת לעודד אינטראקציה. אם אותו אדם יגיב בכעס בקבוצה פוליטית כלשהי, פייסבוק ידאגו להציג לנו את האינטראקציה הזו.

למה אכפת לי?

הרבה אנשים יגידו, ובצדק, שאין להם בעיה שיותאמו להם פרסומות טובות יותר. זה נכון, אבל זה לא נעצר רק בפרסומות – פייסבוק עושה שימוש במידע הזה על מנת למכר אותנו כמה שיותר לפלטפורמות שלה. ומי שלא מכיר את התחושה של ״נכנסתי 5 דקות לראות מה קורה וכבר ערב״ שיקום.

היא משתמשת במידע הזה על מנת לגרום לנו לעיתים לעצב, דכאון או זעם בלתי נשלט במטרה להושיב אותנו כמה שיותר שעות. זה לא סוד שככה רשתות חברתיות עובדות.

ויותר גרוע – המידע הזה עלול לדלוף מפייסבוק ולהעמיד אותנו בבעיה. וגם מעבר לכך – זה פשוט לא נעים. אני לא רוצה שהמידע הזה יגיע וייאגר אודותי.

אם לא אכפת לכם? מעולה. אבל אל תתפלאו שפייסבוק יודעת לנחש את הכוונות שלכם ולהציג לכם פרסומות ממש כאילו היא מאזינה לשיחות שלכם. היא לא, היא פשוט מכירה אתכם ממש טוב.

אז מה עושים?

בעבר היה אפשר לציין שאנו לא מעוניינים שהמידע הזה יאסף ו-ווטסאפ לא העבירה אותו. עכשיו אין ברירה. מייסדי ווטסאפ כבר לא בתמונה ואם אנו לא נאשר, אנו בחוץ. באופן אופטימלי ההמלצה היא לבעוט את ווטסאפ לכל הרוחות. אבל אני יודע שזה לא ריאלי. בקרב עמי אני חי ובני עמי בחרו בווטסאפ. אבל זה לא אומר שחייבים לתת לווטסאפ הכל. הנה מגוון המלצות כלליות – מההמלצות הפשוטות שלא מצריכות מכם דבר ועד המלצות יותר כבדות.

המלצה ראשונה – חיסמו את הרשאת המיקום של ווטסאפ

בכל טלפון מאנדרואיד ועד אייפון, ניתן לחסום את הרשאת המיקום של ווטסאפ. כך לפחות האפליקציה לא תדליף את המיקום שלכם לרשת פייסבוק. אם אתם רוצים לשלוח מיקום לחבר, הפעילו את ההרשאה, שילחו את המיקום וכבו אותה שוב. זה דורש מכם שניות.

מה זה מונע? מונע מווטסאפ גישה למיקום שלכם. אם יש לכם אפליקציות נוספות של חברת פייסבוק – עשו זאת גם להם.

המלצה שניה – התקינו טלגרם וסיגנל

טלגרם (Telegram) וסיגנל (Signal) הן תוכנות מסרים מתחרות לווטסאפ כאשר טלגראם היא הפופולרית יותר וסיגנל היא המומלצת יותר (אני משתמש בה). נכון, לא תעבירו את כל התקשורת שלכם מהווטסאפ – אבל כך אתם מאפשרים לאנשים אחרים שהסירו את ווטסאפ ליצור איתכם קשר. האפליקציות האלו קלות, לא גוזלות מקום וזמן בטריה. חפשו אותן בחנות האפליקציות והתקינו אותן. זה הכל.

מדובר באפליקציות שנראות דומות לווטסאפ, עובדות באותה צורה כמעט ומאוד קל להתרגל אליהן. וכדי ליצור אלטרנטיבה כל מה שצריך זה רק להתקין אותן. כך אנשים יראו שאתם משתמשים בהן ואולי יבחרו ליצור איתכם קשר. זה דורש מכם מעט מאוד (רק התקנה) ויוצר אלטרנטיבה.

המלצה שלישית – נסו להשתמש בסיגנל לדברים החשובים

אם התקנתם את סיגנל וגיליתם שיש לכם חבר או קבוצת חברים שנמצאת בסיגנל? העדיפו לתקשר איתם שם. סיגנל היא חברה לתועלת הציבור שהמוצר שלה מאובטח מאוד – הוא בקוד פתוח, עבר בדיקות אבטחה ורוב מומחי האבטחה משתמשים בו. החברה לא שומרת לוגים (כלומר ממש לא שומרת) והיא תומכת גם בשיחות נעלמות. כלומר בצ׳אטים שהתוכן בהם נעלם.
השתמשו בסיגנל בתקשורות אישיות ואיפה שאפשר. אין בעיה להשתמש במקביל בווטסאפ לתקשורות אחרות ונדרשות כמו קבוצות חברים לעבודה, בית ספר ודברים אחרים. לדברים החשובים? סיגנל.

המלצה רביעית – לבעוט את ווטסאפ מהחיים

אם אתם נמצאים במצב שמאפשר לכם לנטוש את ווטסאפ – הנה טיפ שלמדתי מחבר – התקינו ווטסאפ לעסקים (ללא תשלום ובמקום הווטסאפ הרגיל) וצרו הודעה אוטומטית המשיבה לאנשים שניתן להשיג אתכם בסיגנל או בטלגרם או בשניהם:

המלצה חמישית – להבין שפייסבוק אוגרת עלינו מידע במגוון דרכים ולפעול בהתאם

זרועותיה התמנוניות של פייסבוק אוגרות עלינו המון מידע – לא רק מהווטסאפ אלא גם מאפליקצית פייסבוק, מכל אתר שנמצא ברשת ויש בו קוד של פייסבוק, הקפדה על נקיון דיגיטלי כללי יכולה לעזור – גם לפרטיות שלכם וגם לשלוות הנפש שלכם. ככל שפייסבוק יודעת עליכם יותר כך היא משתמשת במידע הזה כדי למכר אתכם יותר לאפליקציות שלה – תוך כדי גרימת נזקים פסיכולוגיים שיכולים להיות עצומים. אני מודד בפינצטה את הזמן שאני מקדיש לפייסבוק ומאז אני מאושר יותר. אני ממליץ בנוסף על הצעדים האלו (חלק מהם או כולם).
1. התקינו ublock origin או privacy badger בדפדפן שלכם – כך תמנעו מפייסבוק התמנונית לרגל אחריכם גם באתרים שהם לא פייסבוק.
2. שיקלו להסיר את אפליקצית פייסבוק מהמכשיר ולעבור להשתמש בפייסבוק מהדפדפן. זה יותר קל ויותר נעים ממה שאתם חושבים.
3. נסו את פיירפוקס! דפדפן בנוי לפרטיות שמבחינת קלות שימוש הוא לא שונה מגוגל כרום. וכן, יש גם לנייד.
4. המנעו ככל האפשר מבהייה בפיד (זה כבר עניין פסיכולוגי). באמת, מניסיון זו ההמלצה הטובה ביותר שאני יכול לתת. אתם לא תאמינו כמה טוב תרגישו. באחריות.

בונוס

אברהם בן ארוש שלח לי רשימה של קבוצות סיגנל מקצועיות ומעניינות ששווה לבדוק:

קבוצת פיתוח כללי:https://signal.group/#CjQKINGkVFJFVQl1hXN4YZXWCnX3YO06nu1sI72IB2tTpSoGEhDuX8tlaj8ahnKP1d1z_Bz_

CSS:https://signal.group/#CjQKINnUI2kD5vpv1E0-oX18n4PzFxfoevDFRO_O63UUpivCEhBNsZsWLv4c-c2HI3o_0m8j

מפתחים בנגב:https://signal.group/#CjQKINdEfxptdFKTHXadr0KCr4eXC75m8H7kMyom6_Kjs_GcEhAVYxtjSY0XxshwOtNqqpPR

firebase:https://signal.group/#CjQKIA2Df7ZNbiSNk60LOvBV2NuEyXX_MFpP5H-89D_QcalgEhCkBHPqeKku_HTBGMsBTUw9

פיתוח אנדרואיד:https://signal.group/#CjQKIP10tO7xDsKcjaz8uDZhkL4058lqqZXdRL-Dv3blhCDCEhB61kqjz0R8rMlfLiZbve-Y

flutter:https://signal.group/#CjQKIG5KN2PhXZcjTa0beXCzqwaPp4irDPEaWGhYewGeGmf8EhCw1DNMcPXIxNASgEDFnGFQ

דרושים:https://signal.group/#CjQKILa2TLnfQXCPFcihLjajbt9Jx0c9QR4u3836r5ISus2mEhC8_0JGxSF3YxXhNuibzkXf

מפתחים פרילנסרים:https://signal.group/#CjQKIPL9srHuzeOE_juZnT2LFe3CAPXLLYNDwZqQgOK-PHQSEhCnQUb2zQbx4okz-P6uxuh-
 

קבוצת Terraform:

https://signal.group/#CjQKINSaX_doq-4ZcC4jwDA7Yejd80wgdQriOpOUVT68GbcBEhCuA4KnRMKGgCUysvgYwQkW

קבוצת בדיחות מתכנתים:https://signal.group/#CjQKIK-S0QBxCdi41YYEvVKmvcszzTU-I8HcGFbAH-xD219vEhCWbz9UKoBwhtLplqBnF92I

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

DALL·E 2024-09-06 12.34.24 - A visually engaging post about Python and cryptographic problems. The image should feature a dark-themed background with a glowing, futuristic Python
פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

בעיות במימוש של פונקציות קריפטוגרפיות בפייתון

היום (16 לספטמבר) ממש, אני מעביר הרצאה ב-PyconIL 2024 על בעיות קריפטוגרפיות באפליקציות פייתון. לצערי אי אפשר להכניס את כל הבעיות הקריפטוגרפיות להרצאה אחת או

גלילה לראש העמוד