פרופילים מזויפים ברשתות חברתיות הן לא דבר חדש במיוחד, מתקופת ימי הטוקבקים המזויפים ועד פרשת התערבות הרוסים בקמפיין של טראמפ שנחקרת עכשיו. היו גם טענות להתערבות פוליטית ברשתות חברתיות. אני לא פעיל במיוחד בפייסבוק, אבל אני מאוד פעיל בטוויטר.
השמועות על רשת בוטים בטוויטר הגיעו לאוזני. האמת? לא האמנתי בכך. טוויטר תמיד היתה קטנה וביתית מדי. אבל האמת היא שבחודשים האחרונים הרגשתי את זה מעט יותר כשראיתי תגובות בוטות מפרופילים שנראים קצת משונה. אבל לא חקרתי את העניין. היום, לגמרי במקרה, גיליתי שני פרופילים שונים לחלוטין שמצייצים את אותם ציוצים באותם זמנים בדיוק. שימו לב לפרופילים של Ishay Ethan ושל Chanysharon.
זה דבר חשוד. אבל יכול לקרות אם יש מישהו (נניח) שמחקה אחד לאחד את הציוצים של חשבון לגיטימי לחלוטין, או שיצר תוכנה המשכפלת חשבון אחר. על מנת לבדוק את זה, השתמשתי בממשק "שכחתי סיסמה" של טוויטר כדי לנסות ולזהות מי עומד מאחורי חשבון הטוויטר. התוצאה היתה מעניינת:
הממשק של טוויטר אינו חושף את כתובת המייל המלאה או את מספר הטלפון המלא. אבל עדיין אפשר להסיק ממנו כמה דברים מעניינים. קודם כל מספר הטלפון שונה, אבל שימו לב לכתובת
is***@s********.***
זו לא כתובת מייל שכיחה במיוחד שנמצאת בג'ימייל.קום אלא כתובת במקום אחר, נחזור אליה בהמשך.
איך דבר כזה עלול לקרות? מפעילי פרופילים מזויפים בטוויטר, שנועדו לשנות את דעת הקהל ולהציף דעה, משתמשים במערכות מחוכמות שנועדו לסייע להם לצייץ ממגוון של חשבונות שונה בקלות ולתחזק לא מעט חשבונות כאלו. מן הסתם הם לא מצייצים את אותם ציוצים בחשבונות שונים, במקרה הזה זו היתה טעות, אפילו טעות יקרה.
הצצתי בחשבונות – לעין הבלתי מזוינת אלו נראים חשבונות לגיטימיים לחלוטין. הבעיה היא שאין להם שום מקבילה בפייסבוק או בכל מקום אחר. כשמחפשים שמות של חשבונות של אנשים אמיתיים המזדהים בשמם האמיתי – מוצאים עדויות נוספות. חשבון בפייסבוק, חוות דעת באתר של מסעדה וכו' וכו'. פה לא. וזה אומר דרשני. גם ניסיון למצוא את מקור התמונות לא צלח.
מה שכן, בחנתי את מספר העוקבים שיש לכל פרופיל – מדובר במספר עוקבים נמוך. חלק מהעוקבים היו אנשים אמיתיים, אבל חלק מהם גם כן היו מוזרים. מה שמעניין הוא שמאחורי חלקם היה את אותה כתובת מייל מסתורית:
is***@s********.***
מי עומד מאחורי כתובת המייל הזו והחשבונות האלו? לפי הציוצים רואים שמדובר בחשבונות עם אוריינטציה ימנית כבדה שמרבים לעשות ריטוויטים לבוטים אחרים ברשת הזו אבל גם לאחרים. אדם לא מאומן שיראה את הפרופילים האלו, אפילו אני, יטעה לחשוב שהם אנשים אמיתיים. המפעיל שלהם, ברצותו, יכול להגיב לפרופיל פוליטי או עיתונאי וליצור רושם של עשרות מגיבים מהמחנה הפוליטי הימני שזועמים על דבר מה. ככה מהנדסים דעת קהל בדרכים לא לגיטימיות.
מה אפשר לעשות? להיות סקפטיים. רואים מגיפת תגובות בנושא פוליטי/כלכלי? בדקו את מי שמגיב. זה לאו דווקא זעם ציבורי. לפי דעתי הרשתות החברתיות צריכות לעשות חושבים פה ולראות איך אפשר לנקות רשתות בוטים. ללא ספק הן יכולות לעשות את זה בקלות.
תוספת: חלק מהצייצנים שמו לב שחלק מהציוצים הם לא מקוריים אלא נלקחו מצייצנים אחרים. כך למשל הצייצן Zali Burya גילה שציוץ של נחמיה גרשוני (שבאופן אישי אני עוקב אחריו) מופיע אצל שני הפרופילים שלעיל.
תוספת שניה:
מסתבר שזו לא הפעם הראשונה שזה קורה, טל שניידר (עיתונאית מעולה) שמה לב להתנהגות דומה של משתמשים בפייסבוק:
14 תגובות
מעניין.
אם להיות כנה, אין לי בעיה עם זה כל עוד התקשורת בישראל נשלטת על ידי בוטים עם אוריינטציה שמאלית
בוא לא נכנס למקום הזה. כדאי להסכים שחייבים לעצור את הפרקטיקה הזו כי היא לא תעצר רק בצד אחד. השחתה של השיח הציבורי בישראל יכולה להיעשות גם מפה וגם מפה. בדיוק כמו עינויים ובדיוק כמו אפליה במקומות עבודה.
בינתיים בחלוף הזמן הוכח שכל הטענות שלמעלה הן עצמן מופרכות ושיקריות שככל הנראה נרשמו במסגרת מבצעי התעמולה של 'יש עציד' לזרות מבולקה במרחב האינטרנט.
הטענות שלעיל הן טענות טכניות שמגובות בטענות טכניות. אם אתה חושב שהן מוטעות או לא נכונות – זה הזמן לתקוף אותן. אבל לקשקש קישקושי פוליטיקה ונאומים על יש עציד? זה תשמור בבקשה לפורומים פוליטיים של תומכי או מתנגדי נתניהו.
הסייפה היא המפתח. הרשתות עצמן כמראה יכולות לנקות את זה בצורה פשוטה יחסית. השאלה אם הן רוצות
חיפוש תמונה גם מניב תוצאות מעניינות. הנה, למשל, פרופיל ברשת חברתית עלומה כלשהי שבה מופיעה תמונת הפרופיל של Ishay Eitan:
https://weheartit.com/amiiieee1
(בתמונה השניה לא ראיתי כלום…)
שים לב שהם משתמשים באותו קליינט לשליחת הציוצים: פלטפורמת SocialReport
אפרופו בוטים,גיליתי (האמת שמזמן וטרם טיפלתי בזה) שהרסס של הבלוג הזה השתלט לי על רסס של בלוג אחר שכבר לא קיים של רחביה ברמן. האם חודבר באותו אדם…
לא חושב שמדובר ברשת ימנית. כל הציוצים מועתקים מצייצים בעלי הרבה עוקבים. יש שם גם העתקה מטוויטר של כאן בהרצה לדוגמא (חיפוש סטודנטים לאיזה מטרה).
מה שמוזר זה שפעם בכמה זמן יש ציוצים שנראים מקוריים של הבוטים, והציוצים הללו עוסקים בדרך כלל באיראן (נראה כמו פרו איראני)
חשבת אולי טויטר מפעילה אותם אולי.
כי אין מספיק תגובות ופעילות
גם הציוץ על המכוניות האוטונומיות נכתב עי נחמיה גרשוני. תבדוק שוב. הבוט מעתיק ציוצים אמיתיים
אם תחפשו בטוויטר:
כיצד לארח קטאר מונדיאל
תקבלו 6 בובות קש
חיפוש של
"בקטר יש כמה טרוריסטים"
מביא עוד כמה
יש 2 בובות קש שמצייצות את נדב אבוקסיס
2 שמצייצות את נעה לנדאו
ועוד היד נטויה
"נחזור אליה בהמשך.", אבל כמו שהעירו בכתבה בהארץ, שכחת לחזור אליה בהמשך, לא?
צריך לפתח תוכנה שיודעת לסרוק את פייסבוק וטוויטר ולאתר את אותם בוטים.
התוכנה תבדוק באופן אוטומטי מאפיינים להכניסם לקבוצות בעלי מספר מכנים משותפים. והכי חשוב לפרסם את זה.