פייסבוק נסוגה (חלקית) מתוספת הפטנטים

פייסבוק מסירה את תוספת הפטנטים מריאקט, החל מגרסה 16

פייסבוק הודיעה היום בפוסט רשמי שתוספת הפטנטים של ריאקט ושל פרויקטים נוספים הולכת לרדת. למי שהצליח לפספס את המהומה – תוספת הפטנטים היא תוספת לרשיון הקוד הפתוח שפייסבוק הכניסה לכל הפרויקטים שהיא מעורבת בהם. התוספת בעצם מאפשרת לפייסבוק להשתמש בכל הפטנטים שמי שמשתמש בריאקט מחזיק. תוספת הפטנטים הזו בעצם גרמה לרשיון הקוד הפתוח להפוך לסוג של בדיחה גרועה. ואכן מחלקות משפטיות בכל העולם אסרו על הפיתוח להשתמש בריאקט. אבל לא כל המפתחים היו מודעים לתוספת הפטנטים. אך לאט לאט בלוגרים, מנהלי קהילות מפתחים ומפתחים מובילים הביאו את העניין הזה לידיעת הציבור והסחף כנגד ריאקט גדל.

המחאה כנגד ריאקט ופייסבוק לא מובנת מאליה. ריאקט הוא מוצר סופר פופולרי ובצדק. להוציא אותו ממוצר קיים ואפילו לאסור על מפתחים להשתמש בו, זו החלטה לא פשוטה. פייסבוק היא חברה חזקה וכוחנית שלא מהססת להשתמש בכוח שלה. אני מודה כשאני כתבתי על העניין, קצת חששתי לפני הלחיצה על כפתור השליחה. אך למרות החשש, הסחף הלך וגבר ולמפתחים הבודדים הצטרפו גם ארגונים כמו קרן אפאצ'י ולאחרונה גם חברת אוטומטיק, ענקית אינטרנט שקצת נחבאת על הכלים אך עומדת מאחורי מרבית האתרים שיש ברשת כולל זה. מדובר בחברה שעומדת מאחורי וורדרפס, שהודיעה שהיא מוציאה את ריאקט מהמוצרים שלה.

אז כאמור פייסבוק הוציאה הודעה רשמית בבלוג המפתחים בנושא. בהודעה מציינת שלאור הלחץ הציבורי והבלבול הרב, פייסבוק מורידה את תוספת הפטנטים החל מהגרסה הבאה של ריאקט, גרסה 16 וכן מפרויקטים נוספים. בהודעה נכתב שהפרויקטים הפופולריים ריאקט, Jest, Flow ו-Immutable.js יקבלו רשיון חדש מסוג MIT שהוא רשיון קוד פתוח לגיטימי. ההבדל בינו לבין הרשיון הקודם הוא ש-MIT מאשר לפייסבוק לתבוע בגין הפרת פטנטים אך עדיין הוא בגדר רשיון קוד פתוח מלא. בהודעה נכתב ששאר הפרויקטים ייבחנו אבל כרגע לא מתוכנן שינוי ברשיון שלהם. חלק מהפרויקטים הפופולריים שכרגע אין שינוי בתנאי הרשיון שלהם הם react native (שונה מריאקט) וגם GraphQL שגם תפסה פופולריות.

חשוב לציין שכרגע זו הודעה בלבד, הרשיון ישונה רק בגרסה הבאה של ריאקט שצפויה לצאת בעוד כשבוע.
האם זה יקרה בפועל? סביר להניח שכן. למרות שפייסבוק היא חברה שידועה בזגזוגים שלה, לסגת מהצהרה פומבית כזו יהיה מביך מדי. האם זה בטוח לפתח בריאקט? כן, החל מגרסה 16 הקוד של ריאקט לא יהיה שונה מכל מוצר קוד פתוח אחר שמשתמש ברשיון MIT. רשיון MIT מאפשר לפייסבוק לתבוע על הפרת פטנטים שלה אבל אינו מאיין את הרשיון במידה ואתה תובע את פייסבוק.

חשוב לציין שההודעה כוללת את ריאקט ועוד כמה פרויקטים. חלק גדול מהמוצרים של פייסבוק, שחלקם פופולריים מאוד עדיין מכילים את תוספת הפטנטים. למשל GraphQL הפופולרית שבשל חוסר בהירות בנושא הפטנטים שלה, הוקפאה ב-Gitlab. כלומר הנושא עדיין לא נסגר ב'והם חיו בעושר ואושר'. יש כאן עדיין בלבול וחוסר בהירות וחלק מהפרויקטים מכילים את תוספת הפטנטים.

באופן אישי? לצערי פייסבוק ידועה כחברה שמזגזגת והנושא של 'תוספת הפטנטים' לא הוסיף לה כבוד מיוחד. וכאמור היא גם לא נסוגה ממנו באופן מלא. האם זה צריך למנוע ממני לפתח בריאקט? עכשיו לא. האם זה צריך למנוע ממני להתייעץ עם המחלקה המשפטית/ הניהול העסקי/ עורך דין לפני שאני נוגע במוצר של פייסבוק? כן. לפי דעתי חובה על כל מפתח לשים לב היטב לרשיונות של כל מוצר קוד פתוח שפייסבוק מעורבת בו.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

המנעו מהעלאת source control לשרת פומבי

לא תאמינו כמה אתרים מעלים את ה-source control שלהם לשרת. ככה תמצאו אותם וגם הסבר למה זה רעיון רע.

גלילה לראש העמוד