בשנים האחרונות אני מקבל המון פניות, בעיקר של בחורים מהקהילה החרדית (אבל לא רק) שרוצים מסיבות שונות להשתלב בתחומים הטכניים ותוהים אם אפשר לעשות את זה ללא אנגלית. אני מרכז את התשובות שלי פה.
מי אני ולמה הדעה שלי רלוונטית בכלל?
שמי רן בר-זיק, אני מפתח במרכז פיתוח בתאגיד אמריקאי ובשנים האחרונות מתנדב, מלמד ומסייע לאנשים מרקע לא סטנדרטי להשתלב בתעשיית ההייטק. בין אם באתר הזה, שבו אני כותב בעברית כבר יותר מעשור כל שבוע או בפרויקט ללימוד ג'אווהסקריפט בעברית (בשיתוף הקריה האקדמית אונו ובתמיכת החברות Really Good, Wix, Outbrain, Honeybook, chegg, Iron source, Elementor וכן אלפי תומכים נוספים). במסגרת הפעילות שלי נפגשתי, הרציתי, דיברתי וליוויתי לא מעט אנשים בתהליך הזה וההכרות שלי עם תעשיית ההייטק היא עמוקה מאוד. זה מה שאני מביא לשולחן.
אבל – מאוד חשוב להבהיר שאני לא יודע כל, אני גם יכול לטעות ולהטעות כמובן ואני לא מכיר את היכולות האישיות של מי שקורא את המאמר. קחו את כל מה שכתוב פה עם גרגר מלח ואם משהו לא נראה לכם או שונה ממה שאתם מכירים – אל תהססו לכתוב פה בתגובות.
בנוסף, כיוון שאני מתכנת, אני כותב אך ורק על תפקידים טכניים (תכנות, אוטומציה, devops, support, אבטחת מידע, אנשי IT, מהזווית הטכנית שלה וכו' וכו') ולא על תפקידי ניהול שבהם אין לי מושג.
למי המאמר מיועד?
לאנשים שמאוד לא טובים באנגלית, אנשים עם השכלה תורנית שרוצים להשתלב בהייטק בתפקידים טכניים אבל לא יודעים אם אפשר לעשות את זה ללא אנגלית או עם ידע דל באנגלית (למשל רק את ה-ABC).
האם אפשר ללמוד תפקיד טכני ללא ידע באנגלית?
שפת תכנות היא באנגלית ויש צורך אנגלית בסיסית. לא ברמת כתיבה וקריאה של שפת אם (בטח שלא דיבור) אבל יש צורך באנגלית מינימלית. בין אם מדובר בתכנות או בעבודת IT. כך למשל, אין צורך באנגלית ברמה של לקרוא מאפס את המשפט: JavaScript Object Notation. אבל כן צריך לדעת לקרוא את ראשי התבות JSON. אם אינכם יודעים אנגלית ברמת ABC וברמה של עד כיתה ו' בערך (מילים פשוטות, לזכור את ה-ABC, לדעת לקרוא משפטים פשוטים ממש בזמן הווה, לדעת כמה מאות מילים) – יהיה לכם קשה מאוד ללמוד תחום טכני ויש לחזק את האנגלית תחילה. אבל לא נדרשת אנגלית ברמה גבוהה על מנת ללמוד תכנות ברמה סבירה. יש מספיק חומרים היום כדי ללמד אתכם תכנות באופן כזה שניתן יהיה להסתדר. כמובן שכמה שיותר זה יותר טוב וככל שתשפרו את רמת האנגלית שלכם כך ייטב, אבל בשביל ההתחלה זה מספיק.
איך לומדים ומה כדאי ללמוד? קראו פה – כולל חומרים והכוונה לחומרים חינמיים בעברית ובאנגלית.
האם זה אפשרי להשתלב בתחום הטכני אחרי הלימוד?
למרות התדמית שבהייטק צריך רק אנגלית וברמה גבוהה – אז כן, זה אפשרי – אבל לא בכל מקום ולא בכל תפקיד. יש שתי תעשיות הייטק – אחת המייצרת החוצה ואחת המייצרת פנימה. בזו המייצרת החוצה: מרכזי פיתוח של חברות רב לאומיות, חברות ישראליות המייצרות החוצה (למשל אלמנטור או וויקס) ובסטארטאפים – אין למי שלא יודע אנגלית ברמה גבוהה יחסית מקום. רמה גבוהה? כלומר יכולת לקרוא ולנתח טקסטים ארוכים באנגלית, יכולת חיפוש והבנה ולימוד מטקסטים באנגלית.
אבל הייטק זה לא רק מרכזי פיתוח. נכון, שם הכסף הגדול אבל הייטק זה גם מפתח במשרד ממשלתי, איש IT בחברת לוגיסטיקה, בונה אתרים בחברת פרסום דיגיטלי. יש היון תפקידים בהייטק שפונה פנימה ובחלקם לא נדרש ידע באנגלית. נכון, לא מרוויחים שם שכר מאוד גבוה. אם אתם מכוונים ל (נכון ל-2021) 35,000 ש"ח וצפונה? אולי זה לא המקום בשבילכם. אבל האם 15,000 ש"ח זה שכר רע? אחרי שתשתלבו שם, תוכלו לשפר את רמת האנגלית ולראות איך מתקדמים לתפקידים בהייטק הגלובלי. אבל גם התפקידים הטכניים בשוק המקומי טובים ומתגמלים.
בתחום הגלובלי יש סובלנות יותר גדולה לאנשים עם רקע לא סטנדרטי (כלומר ללא תואר/השכלה פורמלית). זה בגלל שלמי שיודע אנגלית ברמה טובה יש אפשרות להוכיח את הערך שלו גם בלי קשר להשכלה פורמלית. למתכנת מתחיל שבא עם תיק עבודות מרשים בגיטהאב או עם פרויקט מתועד היטב יש יכולת להשתלב בתחומים רבים. עבור תפקידי support לא דורשים נסיון אבל כן ידע רב באנגלית. אנשי סייבר יכולים גם כן לבוא עם רקורד של גילוי פרצות בחברות רב לאומיות וכו' וכו'. שלא לדבר על שירות צבאי ביחידות טכנולוגיות. אבל איך זה בתחום המקומי?
יש תפקידים שבהם בשוק המקומי כן ידרשו השכלה פורמלית ויש תפקידים שפחות. בניית אתרים למשל זה תחום שפחות מסתכלים בו על הכשרה פורמלית. כאיש IT ידרשו מכם קורסים שונים (חלק ממומנים על ידי משרדי ממשלה – במיוחד אם אתם מאוכלוסיות מיעוט!). בפיתוח – תלוי מאוד בחברה ובתעשיה. בבנקים כן ידרשו מכם לרוב השכלה פורמלית. במשרדי ממשלה לעתים גם השכלה תורנית נחשבת. צריך לברר ולבדוק בהתאם לתעשיה שלכם. אבל התעשיה הזו פועלת ב-ע-בר-י-ת – כלומר קורות החיים שלכם בעברית, לא יבחנו אתכם באנגלית וכו' וכו'. אם הידע שלכם באנגלית דל – זו התעשיה שאתם צריכים לכוון אליה.
משרות בתעשיה הזו לא נמצאות תמיד בקבוצות של משרות הייטק בפייסבוק – הרבה פעמים הן נמצאות באתרים של משרדים ממשלתיים וחברות. או בקבוצות של משרדי פרסום וכו'. וזה אומר שצריך לעשות חריש עמוק ולבדוק את החברה קודם לכן. מייצרת לשוק המקומי? לאו דווקא חברת הייטק אבל התפקיד כן טכני? לגמרי עבורכם. גם אם האנגלית לא א-גרויסע מציאע.
(איך היידיש שלי? הא? לא רע בשביל וילדע חייע!)
לא לוותר על האנגלית
כל עליה קטנה ברמת האנגלית שלכם תסייע ממש. אני לא מורה לאנגלית, אבל גם כשאני התחלתי את דרכי רמת האנגלית שלי לא היתה משהו. איך משפרים אנגלית? מקיפים את עצמכם באנגלית. ממש כך: שומעים מוזיקה באנגלית, רואים סרטים ותוכניות באנגלית (שווה להתאמץ גם בלי תרגום) ומנסים לקרוא באנגלית. את הספר הראשון שלי באנגלית קראתי תוך כדי שאני מנחש חצי מהמילים ומבין אולי 70% מהספר. בספר השני המצב השתפר וכך הלאה. שווה לנסות גם ספרי קומיקס. אנגלית זה לא 0 או 1. זו קשת שלמה ואם אתם בתחתית, כל שינוי קטן ישפר לכם מאוד את האנגלית. ואם הגעתי מציון 70 בקושי בתיכון באנגלית לאנגלית ברמה שוטפת כולל ידע באנגלית תיכונה (אנגלית של המאה 11-14) וקריאת טקסטים אנגלית עתיקה (האנגלית של לפני ויליאם הכובש, היצירה הבולטת היא בייוולף) – גם אתם תצליחו. למרות שידע באנגלית עתיקה לא נדרש בהייטק (אלא אם כן אתם חוזרים בזמן).
לסיכום
רוב המאמרים שלי מתרכזים בנקודה ששוק ההייטק הוא שוק רחב מאוד וקשה לומר בפסקנות על מישהו שהוא מתאים או לא מתאים בגלל שהוא לא יודע אנגלית, או לא היה טוב במתמטיקה, או לא שירת בצבא. ההייטק או התחום הטכני הוא לא רק מתכנתים שעובדים במרכזים גלובליים. הוא מורכב ממאות תפקידים בעשרות אלפי חברות. בצד אחד יכול להיות ארכיטקט תוכנה שמרוויח 60,000 ש"ח ובצד אחר יכול להיות בונה אתרים מתחיל שמרוויח 8,000 ש"ח. ו-8,000 ש"ח זה לא שכר רע כל כך עבור חלק מקוראי המאמר.
אם אמרו לכם או חשבתם שעם ידע בסיסי באנגלית לא תצליחו ללמוד תכנות/תחום טכני ולהשתלב – זה לא תמיד נכון. אפשר ללמוד ובחברות מסוימות לא דורשים אנגלית ברמה גבוהה. לא הכל זה תעשיה גלובלית. אפשר להתחיל בתעשיה המקומית ובמקביל לשפר את האנגלית.
הצעד הבא
אם אתם כבר לומדים או שיש לכם ידע טכני – הצעד הבא הוא כמובן לחפש עבודה. כאשר חיפוש העבודה טוב יותר כאשר אתם עושים כמה פעולות לרכוש נסיון עוד לפני הנסיון. במאמר הזה תוכלו לקרוא על כך.
אם אתם תוהים מה ללמוד ומה יכול להתאים לכם – זה המאמר עבורכם.
19 תגובות
כל הכבוד על כתיבת מאמר כזה. הוא לא טריוויאלי, ולעמים עשוי לזכות לתגובות לא אוהדות.
מנסיון, כשרון תכנותי חשוב יותר מאנגלית? למה? בדיוק בגלל שאי אפשר לתכנת בלי אנגלית. אז אתה מוצא את עצמך לומד תוך כדי תנועה. אז אין שום סיבה לפחד, אם אתה יודע ABC+ אתה יכול להתחיל לקפוץ למים.
מאידך, אתה חייב להיות עירני, להתאמץ לפתח את האנגלית ולא להתעצל עם שמות משתנים בעברית… ("totsatHipush"), וכפי הצורך גם לקחת קצת קורסים מהצד. בסיסיים לפחות.
ועוד משהו, זה די מפתה לחפש וללמוד הכל מחומרים בעברית, כמו החומרים הנפלאים של רן בר זיק. אבל אם אתה באמת רוצה להתקדם – אתה חייב להתחיל ללמוד לעשות גוגל באנגלית. וכן, לא לפחד להשתמש בהתחלה בגוגל-טרנסלייט, עם השנים כנראה תיגמל גם ממנו.
אז כמו שרן אומר, כל עוד אתה בארץ ואתה לא צריך לנהל פגישה באנגלית – אפשר להסתדר. קריאה וכתיבה של אנגלית טכנית זה משהו שתרכוש עם הזמן.
וככל הנראה- אם לאחר 3 שנים תרגיש את עצמך מעוניין ובשל לקפוץ לשוק הבינלאומי – תוכל להרשות לעצמך לקחת קורס יסודי באנגלית למשך שנה.
אתה ממש לא וילדע חייע
יותר- אמתער מענטש
אני לא רואה איך אפשר לעבור ראיון עבודה אפילו כבונה אתרים מתחיל בלי לפחות אנגלית בינונית.
כחרדי שמתעסק בתחום התוכנה,
אני חותם על כל מילה.
למדתי אנגלית ברמה בסיסית לפני לימודי התכנות, התקבלתי לעבודה כמתכנת מתחיל באחד הבנקים – שם לא נדרשה אנגלית.
למזלי, המשכתי להשקיע באנגלית שלי (טיפ: קריאת תנ"ך באנגלית עוזרת מאוד) ואז התקדמתי לחברה גלובלית.
כחרדי שמתעסק בתחום התוכנה,
אני חותם על כל מילה.
למדתי אנגלית ברמה בסיסית לפני לימודי התכנות, התקבלתי לעבודה כמתכנת מתחיל באחד הבנקים – שם לא נדרשה אנגלית.
למזלי, המשכתי להשקיע באנגלית שלי (טיפ: קריאת תנ"ך באנגלית עוזרת מאוד) ואז התקדמתי לחברה גלובלית.
הבעיה היא פחות רמת האנגלית כמו המחסור במשרות לחסרי ניסיון, ובמיוחד כאלו המגיעים מקורסים ולא מתואר מסודר + משרת סטודנט.
אם המנהלים יבינו כי הם צריכים לתת סיכוי ולשלב חסרי ניסיון בתמהיל הקבוצות – יהיה מקום גם לג'וניורים.
אני רואה זאת בבירור במשרות QA שבמשך 15 השנים האחרונות מתבססות על בוגרי קורסי הסמכה מבוססים ISTQB, עד לפני כ-4 שנים מרביתם השתלבו בהייטק, ולפתע ללא שום שינוי גלובלי נראה לעין, אין כמעט משרות לחסרי ניסיון ובוגרים חדשים מתקשים להשתלב, כאשר ברקע התחום חם מאוד עם היצע משרות עצום לבעלי שנתיים ניסיון ומעלה, כולל לאורך תקופת הקורונה,
אם לא ניתן צ'אנס לג'וניורים – דבר זה יפגע בעתיד המקצוע.
משהו טכני: יש תקלדה בכתבה שכתוב "היון" במקום "היום".
אם אפשר לקבל טיפים איך ללמוד אנגלית. אתרים או כל חומר לימוד אחר כדי לשפר את האנגלית. איך אתה עשית את זה.. . תודה
יש קורסים כולל אימון אישי חפש בגוגל
תודה רבה לך רן היקר
עברתי מסלול דומה. אמנם עשיתי בגרות באנגלית אבל זה כמובן לא מעיד על רמת השפה (שהיתה נמוכה מאוד). כבר חשבתי לוותר על הכיוון אבל הצלחתי להיכנס לחברה מקומית ומשם לעוד כמה. עבדתי עם עם גוגל טרנזלייט צמוד (אחלה תוסף בכרום), ראיתי friends *כמה פעמים* *עם כתוביות* (לא קורא ספרים באנגלית) והיום אני עובד בחברה בינלאומית שרוב התקשורת באנגלית.
רק אומר, זה בהחלט אפשרי למי שמוכן לעבוד קשה.
התמקדת בעיקר ביכולות קריאה וכתיבה,
וזה החלק הקל, החלק הקשה הוא תקשורת באנגלית החל מסמול טוק במטבחון וכלה בישיבות צוות שדנים בהם על נושאים מורכבים עם אמריקאים, וגם העברת מצגות באנגלית.
אשמח לקבל המלצה לקורס באנגלית טכנית .
איפה הכי כדאי ללמוד ?
תודה
מתחבר עם כל מילה
כחרדי שבא לתחום ללא אנגלית מספקת התחלתי תוך כדי לימודים עצמאיים לשלב גם לימודי אנגלית
שמתי לעצמי יעד.. שאני אבין את השאלות ב stack overflow.
לדעתי זה רמה מספקת למתכנת.
רוצה לעבוד
אפשר גם לבדוק את idf2tech עוזרים למצוא משרות עם ניסיון
שאלה לכולם 1 אין לי אנגלית לקרוא ולכתוב גרוע גרוע 2 לדבר יודע בגלל סרטים ושרים אבל אני בוגר 50 אם המצא עבודה כול תחום בהייטק כול סכום התחלתי
השמח שידברו איתי 0526630450
חושב על לפתוח מאגר של הרבה חומר תורני באנגלית (כמו תנ"ך באנגלית שהציעו קודם), וכך זה יקל על חרדי ללמוד (במקום סדרות טלוויזיה שלא מתאימות לו).
אני לא יודע אנגלית רק לקרוא ברוך השם. אבל רוצה לדעת פרטים קצת
המספר שלי זה. 0585763463