להשתלב בהייטק למשוחררים טריים מהצבא

סיימתם עם השירות הצבאי? רוצים להתחיל לעבוד בהייטק? יופי. אבל מאיפה מתחילים?

אני מקבל המון שאלות מחיילים שמסיימים את השירות שלהם, או בוגרי שירות אזרחי או אנשים שקיבלו פטור מהצבא ורוצים להשתלב בתעשיית ההייטק בכלל והפיתוח בפרט. חשבתי לרכז את כל השאלות והתשובות בפוסט מסודר, גם עבורי כרפרנס שאוכל לשלוח לאנשים ששואלים אותי וגם לכאלו שיחפשו בגוגל/באתר.

אז ראשית לכל מי שלא מכיר – מי אני ולמה הדעה שלי חשובה. שמי רן בר-זיק ואני מפתח בחברות רב לאומיות לא מעט שנים, עיתונאי טכנולוגיה בהארץ, מרצה בקריה האקדמית אונו ומחבר ספרי לימוד תכנות בעברית. אני כותב פוסטים באתר הזה כבר יותר מ-12 שנה. מטבע הדברים אני פעיל בשילוב של אוכלוסיות מרקע לא סטנדרטי בתעשיה, מראיין (גם כאאוטסורס) ומתראיין. את מה שאני כותב פה אני כותב מניסיוני והבנתי את מה שנקרא תעשית ההייטק כאשר אני מתמקד יותר בצד הטכני שלה.

הפוסט מיועד לאנשים בתחילת דרכם המקצועית והאישית – כלומר מי שממש בגיל צעיר, בלי מחויבות או משפחה ורוצה להתחיל לפלס את דרכו המקצועית ורוצה לעשות את זה בצד הטכני של ההייטק. אם אתם מבוגרים יותר, בעלי משפחה/התחייבויות או בעלי רקע לא סטנדרטי – יש לי מאמר ארוך שמיועד לכם. חשוב לציין שאני כותב כאן על תעשיית ההייטק מהזווית הטכנית. אם אתם חושבים להשתלב בניהול מוצר, ניהול פרויקטים, ניהול משאבי אנוש, רווחה או כל מיני תפקידים אחרים שהם לא טכניים במהותם – המאמר הזה לא עבורכם ואני לא יכול לעזור כי אני לא מבין בזה. אני מתכנת, לא מנהל.

בנוסף, וגם זה חשוב לציין – אני לא יודע הכל ולא מכיר את הכישורים האישיים של מי שקורא. קחו את כל מה שאני כותב בערבון מוגבל. התייעצו ותשאלו כמה שיותר לפני שמקבלים החלטות והתחשבו בנתונים האישיים שלכם. אם יש סתירה בין מה שכתוב במאמר הזה לבין מה שאדם שמכיר אתכם אומר – הדעה שלו נכונה. אני לא יודע הכל כאמור.

אז סיימתם את השירות הצבאי (מן הסתם ביחידה לא טכנולוגית) ומן הסתם ההייטק קורץ לכם. בין אם בגלל שכר או בגלל אתגרים שיש בתחום. ויש. אז איך משתלבים בתחום? ובכן, הצעד הראשון הוא להבין איזה תחום. כי הייטק זו מילה כללית שקל לזרוק.

הבנת התחום

הייטק זה שם גדול לתעשיה ענקית. תחת השם הזה יש למשל אבטחת מידע (מה שנקרא סייבר), פיתוח ווב, פיתוח שבבים, ניתוח מידע, בינה מלאכותית, פיתוח משחקים ועוד שפע של תחומים שכל אחד מהם מחולק לתחומים אחרים. למשל בפיתוח ווב יש לנו פיתוח צד לקוח, פיתוח צד שרת ופיתוח פול סטאק. באבטחת מידע יש מקצועות של red teams וגם של אנשי פיתוח מאובטח ואנשי SOC. כל אחד מהם הוא התמחות בפני עצמו וגם יש שפות שונות וכישורים שונים. למשל כמפתח ווב, אני מתמחה גם בצד הלקוח וגם בצד השרת – אבל בשפת ג׳אווהסקריפט, אני לא אהיה מסוגל לעבוד בחברה שעובדת בפייתון כשפה עיקרית (למשל).

מה שחשוב הוא להבין שזה תחום עצום – וזה רק השדה הטכני. שהוא השדה המרכזי. יש תחומים שחסומים בפני אנשים שאין להם השכלה מתאימה (למשל פיתוח שבבים וכל ענייני הדאטה). יש תחומים שיותר טלורנטיים לאנשים שלמדו במקומות אחרים – מה שכן, גם אם יש לכם ידע קודם בתכנות – צריך ללמוד נושא טכני בהתאם לתחום. אבל איך אתם יודעים איזה תחום מתאים לכם?

סוגי ההכשרות

הדרך הראשית היא כמובן לימודי תואר ראשון במדעי המחשב – באוניברסיטה או במכללה. התואר לא מלמד אתכם ספציפית למקצוע אחד אלא הוא ברובו תיאורטי. לא חייבים תואר על מנת להשתלב בתחום אבל מהניסיון שלי (בתור מי שאין לו תואר והיה צריך ללמוד חלק מהנושאים בהמשך הקריירה) – זה מאוד מקל על ההשתלבות. בנוסף, יש תחומים שתואר ראשון במדעי המחשב הוא קריטי עבורם. הבעיה היא שתואר הוא יקר, לוקח זמן וגם מחייב אתכם לא לעבוד וללמוד בבית. החל מאמצע השנה השניה אפשר להתחיל לחפש עבודה תוך כדי הלימודים. אבל זה קשה.
עוד בעיה עם לימודי תואר ראשון היא שהלימודים הם תיאורטיים ועל מנת לבחור את המקצוע יש לעתים צורך בלימוד נוסף – עצמי או באמצעים אחרים. יש מכללות שמציעות תואר יותר יישומי. אני מלמד בקריה האקדמית אונו ואני יודע שבמכללה משקיעים המון בקורסים יישומיים שמלמדים מקצועות שונים מעבר לתיאוריה.
היתרון העצום של התואר הוא שהוא בסיס מעולה לכל התחומים וחלק מהתחומים דורשים אותו.

דרך נוספת ופופולרית היא לימודים בבוטקאמפ. מדובר על לימודים מרוכזים של כמה חודשים שבהם לומדים ממש. הלימודים מאוד ממוקדים בתחום מאוד ספציפי – בוטקאמפ שמלמד אתכם למשל להיות מתכנתי ווב פרונט אנד, או בק אנד או למקצועות אחרים. יש בוטקאמפים שממומנים על ידי המדינה והלומדים בהם מקבלים מלגות (למשל אפל סיד או טק קריירה). הבעיה היא שהבוטקאמפים יקרים, חלק מהם טובים אבל חלק ממש ממש ברמה נמוכה ולא תצליחו להשתלב בהם. גם אם חלקם מבטיח ״השמה״. בנוסף – הם מכשירים ספציפית למקצוע ספציפי ואם למדתם תחום X, יהיה לכם קשה להשתלב בתחום Y. ראוי לציין שיש בוטקאמפים נהדרים (של יניב ארד ושל ירון ביטון הן שתי דוגמאות טובות) ואם אתם מוגבלים בזמן ובכסף – יש מצב שזה הפתרון עבורכם. אבל כדאי לזכור שזה לא מספיק תמיד להכנס לעבודה בתחום ויש צורך בהשקעה רבה מעבר לבוטקאמפ על מנת לבנות ניסיון/רזומה מקצועי מספיק כדי להתקבל לעבודה הראשונה.

דרך נוספת היא לימוד מסודר בבתי ספר מקצועיים כמו ג׳ון ברייס למשל. מדובר על לימודי מקצוע כמו בבוטקאמפ אבל באופן כזה שאפשר לעבוד תוך כדי. בסיום הקורס יש מבחן ותעודה – אבל ראוי לציין שהתעודה הזו לא שווה הרבה ולא מסתכלים עליה וגם הקורסים האלו יקרים. בגדול בעוד שהקורסים האלו מעולים למתכנתים שכבר עובדים אבל רוצים ללמוד תחום אחר. חשוב לציין שיש קורסים שמקנים הכשרה בינלאומית – מקצועות מסוימים בהייטק – במיוחד בתחום אבטחת מידע – נלמדים גם עם הכשרות של תעודה בינלאומית. במקרה הזה התעודה שווה ואפילו מהווה תנאי נדרש לקבלה לתפקידים מסוימים. גם פה הלימודים עולים כסף – היתרון הוא שהלימודים שם בד״כ לא אינטנסיביים ואפשר לעבוד תוך כדי.

וכמובן הדרך של לימוד עצמי – יש לא מעט קורסים, ספרים ודרכים אחרות ללמוד. זו דרך קשה ממש, אבל אפשרית. כתבתי עליה פה. היא חינמית או זולה ממש ואפשר לעשות את זה בקצב שלכם. אבל כן תצטרכו להשיג ניסיון לפני הניסיון באופן מקיף הרבה יותר.

ויש כמובן את יחידי הסגולה שמצליחים להשתלב בהייטק ללא לימודים כלל בכל מיני דרכים – או אנגלית מעולה שמצניחה אותם לתפקיד support, או בגרות מעולה או תרומת קוד פתוח שהם עשו בצבא וכמובן שירות צבאי ביחידה טכנולוגית. אבל הם לא קוראים את המאמר הזה.

אפשר לראות שהלימודים – לא משנה באיזה נתיב אתם בוחרים – עולים כסף וזמן. זו הסיבה שלפני שמתחייבים ללימודים אני ממליץ לראות אם אתם מתאימים לתחום הטכני. אם בכלל תתאימו להיות מפתחים, אנשי support, dev-ops, מתכנני שבבים, אנשי אוטומציה ואינספור תפקידים שכולם דורשים ידע טכני. אני מאמין שכל אחד ואחת יכולים ללמוד לתכנת אבל לא כולם נהנים מזה ואם תסבלו – לא תצליחו בתחום ויותר גרוע מזה – תסבלו מלעבוד וזה גורל מר ממוות.

זו הסיבה שאני ממליץ ממש לנסות וללמוד באופן עצמאי – באופן לא מחייב. לא לשבת שלושה חודשים בחדר ולטחון על המחשב אלא להשקיע סוף שבוע או כמה ימים בלימוד עצמי חינמי/זול שטחי של שפת תכנות ולא משנה איזו – רק לראות אם זה זורם וכיף לכם. אם לא כיף לכם? החליפו את המדריך, הקורס או הוידאו. החלפתם כמה פעמים ואתם לא מצליחים? ניסיתם שפה כזו או אחרת בכמה וכמה מדריכים שונים ואתם יודעים שזה לא זה? אין בעיה – תחום ההייטק הוא רחב וגדול ולא שייך רק לתפקידים טכניים. אבל אולי פיתוח, שהוא החלק הארי של ההייטק – לא עבורכם וזה בסדר. לפחות לא שרפתם שלושה חודשים בבוטקאמפ ואת כל מענק השחרור שלכם לפני שהבנתם את זה.

איך לומדים באופן עצמאי? בפוסט הזה יש שפע של מקורות חינמיים או זולים ואני ממליץ עליהם ממש. אני באמת ממליץ להשקיע כמה ימי לימוד באחד מהמקורות האלו – רק כדי לראות אם התחום הטכני מושך אתכם.

מאוד חשוב להיות כנים עם עצמכם בתהליך הזה כמה שיותר. זה לא אומר שכשלון בלימוד בשפת תכנות אומר שאתם לא מתאימים להייטק. כאמור יש המון תפקידים והמון תחומים – אבל ניסיתם שוב ושוב וזה לא הולך – פיתוח הוא לא בשבילכם. לפחות בשלב הזה של חייכם.

אהבתם ללמוד לבד? התלהבתם מה-hello world? בניתם אתר קטן? סקריפט פייתון? רכיב ג׳אווהסקריפט? מעולה – סיכוי גבוה שאתם מתאימים לצד הטכני של ההייטק. זה הזמן להחליט מה לומדים בהתאם לנתונים האישיים שלכם. אם יש לכם את היכולת והזמן – לימודי מדעי המחשב. אין לכם יכולת כספית? בידקו את הבוטקאמפים השונים. אם אתם במצוקה קשה של כסף וזמן – אז ללמוד לבד ולהבין שיקח לכם הרבה יותר זמן להשתלב בתחום ותצטרכו להשתלב מהרמות הנמוכות יותר. אם אתם לומדים לבד, אתם בעצם מגיעים מרקע לא סטנדרטי ותצטרכו לעבוד הרבה הרבה יותר קשה ולהתחיל מעבודות שדרגת השכר שלהן יותר נמוכה. זה המחיר.

אם אתם לא יכולים להתחייב ללימודי תואר ורוצים ללמוד בבוטקאמפ – לפעמים הלימוד העצמי מראה לכם את הכיוון. אם נהניתם ללמוד שפות ווב דווקא (יותר ג׳אווהסקריפט ופחות פייתון) – אז בוטקאמפ בתחום הווב הוא עבורכם. אם נהניתם ללמוד ריאקט – פרונט אנד הוא הכיוון. נהניתם ללמוד Node.js? בק אנד זה הכיוון – או אבטחת מידע. נהניתם מפייתון ממש? פיתוח בק אנד או אבטחת מידע זה כיוון טוב. אהבתם דווקא ללמוד מסדי נתונים? אם כך אולי עבודה עם מסדי נתונים (DBA למשל, שאפשר ללמוד בלימודי תעודה עם הסמכה). אם נהניתם פחות מהתכנות אבל יותר מהפריסה לשרתים והעבודה עם גיטהאב – אז אולי devops מתאים לכם יותר. ואם אהבתם לתכנת אבל לא ממש והאנגלית שלכם טובה ממש? יש מצב שעם מעט יותר לימוד עצמי תוכלו כבר עכשיו להשתלב ב-support.

בפודקאסט 30 דקות או פחות נבות וולק, תור צוק וגם אני שוחחנו על כניסה להייטק: ממה צריך להזהר ומה הדרכים השונות. אני ממליץ ממש להקשיב לו.

תנאי הבסיס – אנגלית טובה

מומלץ גם להתאים את הידע שלכם באנגלית למה שנהוג בתעשיה. ידע באנגלית הוא תנאי בסיסי לרוב התפקידים בתחום. נכון, לא חייבים לדעת אנגלית בשביל תפקידים מסוימים וכאשר אין ברירה אפשר לוותר על תפקידים וחברות ולעבוד עם מה שיש (ראו את המאמר הזה) – אבל אם אתם צעירים ואין לכם התחייבויות והאנגלית שלכם לא משהו – זו נקודה חלשה שחייבים לטפל בה כמה שיותר מהר. זה לא אומר לעצור את החיים שלכם ולהגיע לרמת שפת אם, אבל אם האנגלית שלכם לא טובה ברמת כתיבה, קריאה ודיבור – צריך ללמוד ולשפר את האנגלית יחד עם הלימודים הטכניים. איך? או עם קורסים, או – אם האנגלית שלכם בסדר ורק צריכה שיוף ושיפור – להקיף את עצמכם באנגלית: לראות תוכניות באנגלית ללא תרגום, לשמוע מוזיקה באנגלית ולדבר באנגלית כמה שיותר.

לסיכום

להשתלב בהייטק זה לא מדע בדיוני ובהחלט אפשרי. אבל הייטק זו מילה גדולה לאינספור מקצועות ותחומים. למי שהתמזל מזלו ויש לו הורה, חבר או קרוב משפחה בתחום – יכול להתייעץ איתו (ועדיף). אבל למי שלא – אני מקווה שהמאמר הזה יתן קצה חוט. חשוב לזכור פוסט באתר לעולם לא יכול להחליף את עבודת המחקר שאתם צריכים לעשות. ועד כמה שהייתי שמח לייעץ ולעזור – אני לעולם לא אכיר את הקורא או את הקוראת – ואני אדגיש שוב – עצה ממישהו שמכיר אתכם ואת היכולות שלכם שווה הרבה יותר ואם מישהו שמכיר אתכם מייעץ לכם עצה שנוגדת את מה שכתוב פה – כנראה שהוא צודק. ההמלצות פה מאוד כלליות מטבע הדברים. אבל בדבר אחד אסיים – התחום משווע לאנשים ונשים וכל אחד יכול להשתלב – התחום רחב, החברות בו רבות וכל אחד יכול להצליח – בעבודה קשה וגם שמץ של מזל, שגם חשוב.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

גלילה לראש העמוד