השתלבות בהייטק בגיל מבוגר

תמיד חשבתם שבשבילכם זה אבוד? לא. אפשר לעשות הסבת מקצוע בגיל מבוגר. אבל זה קשה יותר.

ראשית – דיסקליימר וחשוב – אני לא מכיר את מי שקורא או קוראת – אני לא מכיר את סט הכישורים הייחודי שיש לכל אחד או אחת מכם, אני לא יודע אם אתה טוב במתמטיקה, אם את טובה באנגלית – אני פשוט לא מכיר. בנוסף , אני גם לא מכיר את כל העולם. כל מה שכתוב פה הוא מניסיוני האישי בלבד. אז הי, נעים מאוד – שמי רן בר-זיק, אני בן 43. אני עובד המון שנים כמפתח, בעשור+ האחרון בתאגידים אמריקאים. אין לי תואר במדעי המחשב ובצבא הייתי עובד רס"ר. אבל אני לא הולך לשכנע אתכם ש"רק אם תאמינו בעצמכם, תצליחו". אני כן רוצה לסייע למי שיכול להכנס לתחום. נכון, אני בתחום ההייטק הרבה שנים, מכיר לא מעט, התייעצתי ומינטרתי וראיינתי רבים – אבל לא כל האמת אצלי. וזה דבר מאוד חשוב לזכור. קחו את כל מה שכתוב פה בערבון מוגבל.

לא מעט אנשים מבוגרים (כלומר כאלו שמעל גיל 35) פונים אלי בשאלות על "איך משתלבים בתחום" או "איך לומדים תכנות". חלק בגלל משיכה לתחום, חלק בגלל כסף – התחום הטכנולוגי הוא מתגמל יותר, חלק בגלל מיצוי בתפקיד הנוכחי. והחלטתי לרכז את התשובות במאמר הזה. המאמר הזה מיועד לאנשים שרוצים להשתלב בצד הטכני של ההייטק – שהוא חלק הארי שלו. מה זה אומר? שאם אתם מכוונים לתפקידי ניהול פרופר? כמו מנהלי מוצר או שיווק בהייטק – אני לא יכול ללמד אתכם כלום והמאמר לא מיועד לכם.

ראשית, האם זה אפשרי? התשובה חד משמעית: כן.
שנית, האם זה קל? התשובה גם כאן חד משמעית: לא. אבל. לא כל ההשתלבויות זהות.

באמת אפשר לעשות הסבת מקצוע?

השאלה הראשונה שצריך לשאול היא איפה אפשר להשתלב? אני בן 40, מי יקבל אותי לעבודה בגוגל או באמזון?

אז נכון, אם תעשה קורס/לימוד עצמי או אפילו לימוד תואר (אם זה אפשרי בכלל, ולהמון מבוגרים זה לא) – לא תתקבל לעבודה בגוגל או אמזון או מרכז פיתוח. סיכויי הסבת מקצוע הם קטנים והעדפת השוק היא לאנשים עם ניסיון ועם תואר. נקודה.

א-ב-ל בעוד שהתדמית הפופולרית של התחום היא של מרכזי פיתוח שבהם עובדים בוגרי תואר מצטיינים/יוצאי 8200/עילויים מתמטיים שמרוויחים 40,000 ש"ח בחודש – זה מאוד לא נכון. התחום מורכב מהמון חברות. לא רק מרכזי פיתוח, לא רק סטארטאפים אלא גם: מחלקות מחשוב בחברות גדולות (אשתי למשל, QA בחברת ביטוח גדולה) או מחלקות מחשוב בחברות קטנות, משרדי פרסום ושיווק, מפעלים, ולא רק עבודה כשכירים: פרילנסרים במגוון תחומים.

בנוסף, לא כל העבודות הן פיתוח. ישנן עבודות טכניות רבות שכוללות קוד פחות אינטסיבי. למשל Support Engineer, שמחייב ידע טכני בקוד אבל לא ידע מעמיק והמשכורות שם מצוינות. או בונה אתרים למשל, שידע טכנולוגי מאוד ישדרג אותו. או איש פרסום דיגיטלי שידע והבנה מסוימת בשרתים יכולים מאוד לסייע. יש קשת עצומה של מקצועות (אני לא מתייחס למקצועות כמו מנהל מוצר כי אני לא מכיר אותם).

נכון, המשכורות הגבוהות באמת, אלו שקורעות את הכותרות בעיתונים, שמורות לחברות רב לאומיות שמפעילות מרכזי פיתוח ולסטארטאפים וחברות קטנות יותר משלמות פחות ולפעמים הרבה פחות. אז מה? אז תרוויחו 12,000 ש"ח ולא 40,000. מצד שני, זה התחום שאליו אפשר להכנס יותר בקלות. חברת פיננסים שצריכה איש אוטומציה אולי תציע שכר לא גבוה יחסית לתחום ההייטק, אבל גם תהיה יותר גמישה לאנשים עם רקע לא סטנדרטי (שזה אתם!).

אם אתם כבר עובדים, תוכלו לטבול רגל במים הקרים לפני הקפיצה באמצעות עבודות פרילנס או עבודה חלקית. נכון, לא תרוויחו 40,000 ש"ח מלימוד וורדפרס, PHP או ג'אווהסקריפט, אבל כן תוכלו לעבוד כמה שעות נוספות כקבלני משני של בוני אתרים או במשרד פרסום ותתרמו עוד כמה אלפי שקלים להכנסת הבית. זה סכום שמתכנתים מנוסים יזלזלו בו, אבל את החיים שלכם הוא ישנה.
אפילו בעבודה שלכם. כלכלן שיש לו ידע במסדי נתונים או בתכנות יכול לסייע למחלקת המחשוב בעבודה הנוכחית שלו ולהרוויח גם ניסיון וגם תוספת כספית צנועה למשכורת. פקיד קבלה יכול לבנות או לתפעל את אתר החברה ולקבל עוד 2,000 ש"ח במשכורת.

אני מאמין שכל מי שילמד תכנות ירוויח. הידע הזה יכול לבוא לידי ביטוי בעבודה היומיומית, כפרילנס או כבסיס לקריירה נוספת. לא חייבים ללמוד קוד ברמה של מפתח ממש, אבל כל הבנה נוספת תסייע.

מאוד קל לומר "זה לא אפשרי". בחלק מהמקרים זה לא אפשרי באמת. אבל יש המון גווני ביניים. וזה מה שחשוב לדעת.

הצעד הראשון – כניסה לעולם הטכני והבנה מה יש בו

לפני שמתחייבים לתוכנית יקרה, בוטקאמפ שואב זמן או תוכנית הכשרה – כדאי מאוד לטבול אצבע במים ולהתחיל מעט לימודים עצמיים (כאן יש קישור למדריך בנושא). המטרה היא לא לרכוש מקצוע אלא לנסות את התחום. לראות אם אתם מתחברים. כמה שתלמדו יותר – כך תדעו יותר. אם תלמדו למשל רק ג'אווהסקריפט תדעו אם אתם נמשכים לתכנות, אם תלמדו Node.js וריאקט תדעו אם אתם מתחברים לצד השרת או לצד היותר עיצובי של התכנות. לימוד וורדפרס ו-PHP יתנו לכם מושג על תחום בניית האתרים (וגם צ'אנס להכנס לעולם הוורדפרס). אם תהנו מפייתון יש סיכוי שאולי תאהבו אבטחת מידע – כמה שיותר לימודים, כמה שיותר "טעימות" יתנו לכם מושג. זה לא לוקח המון זמן, אבל כן מצריך התמדה, מאמץ וחשיבה.

הלימוד הזה הוא יותר מטעימה, הוא יכול להיות בסיס מאוד חזק להמשך או אפילו ההמשך עצמו. אם אתם ממש ממש נהנים ונשאבים ופתאום מרגישים שאתם יכולים לעשות יותר – יש מצב שלימוד עצמי בלבד יביא אתכם לשלב הבא. רוב האנשים יהנו אבל ירגישו שהם צריכים יותר.

הצעד השני – להסגר על התחום שרוצים להשתלב בו

לפני שנכנסים לתוכנית הכשרה – כדאי בערך להסגר על התחום שבו מעונינים. פה גיגול אינטנסיבי + חפירה בקבוצות הייטק (צרות בהייטק היא התחלה טובה) ושיחות עם אנשים בתחום – יסייעו לכם.

אם ממש נהניתם מהתכנות בג'אווהסקריפט או מתכנות פייתון (או משניהם) והתחברתם ל Node.js – סימן שאולי תכנות בק-אנד מתאים לכם. או אוטומציה, או אפילו Devops.

אם ממש נהניתם מהתכנות בג'אווהסקריפט והתחברתם לריאקט- סימן שאולי תכנות פרונט-אנד מתאים לכם.

אם לא ממש התחברתם לתכנות אבל מאוד נהניתם מלימוד מסדי נתונים כמו MySQL – אז אולי DBA מתאים לכם יותר (מתאים גם לכלכלנים/אנשי Data).

אם נהניתם מהקוד אבל זה לא ממש בשבילכם (ואתם יודעים ברחל ביתך הקטנה שזה לא זה) אבל כן רמת האנגלית שלכם גבוהה – שווה לבדוק Support Engineers Tier II ומעלה. או לחלופין (אם רמת האנגלית שלכם לא משהו) ייתכן ש-QA אוטומטי.

אם ממש בער לכם ה-PHP\WordPress והתחלתם כבר לבנות אתרים לקרובי משפחה וחברים ואפילו עסקים – אז בניית אתרים היא עבורכם.

שימו לב שזה לא כל המקצועות – יש המון, נתתי את העיקריים. אבל כשאתם עושים את הבירור, תזכרו מה אהבתם יותר בלימוד העצמי ומה אהבתם פחות. זה יסייע לכם להסגר, עד כמה שאפשר, על התחום או התחומים.

הצעד השלישי – בחירת מסלול לימודים והגדרת מטרה

לפני שמתחייבים למסלול לימודים או הכשרה, אם בכלל, צריכים להגדיר את המטרה. כי אם למשל המטרה היא להשאר במקצוע הנוכחי ולהשתלב כפרילנסר ולהגדיל את הכנסת המשפחה בכמה אחוזים, אין טעם להכנס למסלול הכשרה ארוך שיעלה זיליוני שקלים. מהצד השני, אם המטרה היא לשנות את המקצוע ולהשתלב כמפתח ממש, יש סיכוי שבוטקאמפ עם השמה יסייע יותר. זה גם תלוי ביכולת שלכם. אם אין לכם כסף ויש לכם ילדים קטנים – גם אם אני אמליץ על תואר ראשון ממש בחום זה לא יעזור לכם. נכון? 🙁

כל מטרה אפשר להשיג עם לימוד עצמי: אפשר להצליח גם עם לימוד עצמי זול יחסית – אבל צריך לקחת בחשבון שזה ה-ר-ב-ה יותר קשה. כתבתי ספרי תכנות שמלמדים מאפס. אבל מקצוע זה לא רק תכנות, צריך לדעת הרבה יותר ומעבר – איך למשל עובדים עם גיט, איך עובדים עם תהליך CI, איך עובדים בצוות, איך עוברים ראיון עבודה ומבחן טכני ואיך משיגים ניסיון ללא ניסיון. זה קשה יותר מאשר בוטקאמפ כמו Apple Seed או טק קריירה או תוכנית הכשרה כמו בנימין טק שמסייעים לבוגרים שלהם. אבל זה אפשרי. אני עשיתי את זה.

לכל מטרה ותחום יש את הוריאנטים שלהם. יש תחומים שידרשו מכם לימודים בבוטקאמפ או הסמכות (כלומר תעודות שניתנות על ידי גורמים לא תלויים לאחר מבחני הסמכה) ויש תחומים שאפשר להשתלב בהם על ידי לימוד עצמי. יש תחומים שאפשר לעבוד בהם במשרה חלקית/פרילנס תוך כדי עבודה בעבודה אחרת ויש כאלו שמחייבים עבודה במשרה מלאה. יש תחומים שקל להשתלב בהם ויש כאלו שקשה. אבל מה שחשוב הוא להגדיר לעצמכם את המטרה ואז להבין מה הקשיים בדרך ואיך אפשר להשתלב. אני אתן כאן כמה מטרות כדוגמה:

מטרה: עבודה כבונה אתרים (מעולה גם לפרילנסרים, עבודה חלקית)
זה המקום שבו אולי הכי קל להשתלב, במקרה הזה? לא חובה קורס, אפשר לימוד עצמי כי בגדול מאוד קל להוכיח ידע גם למנהלים שרוצים לשכור אתכם או ללקוחות שרוצים את השירותים שלכם – מראים אתרים שבניתם. הפלטפורמה העיקרית היום לבניית אתרים היא וורדפרס. והביקוש הוא גדול – לא רק לא כפרילנס, אלא גם כשכיר או כפרילנסר שנותן שירותים לפרילנסרים אחרים. אבל חייבים להתמקצע וללמוד ג'אווהסקריפט, PHP ואת הפריימוורק של וורדפרס וללמוד אותם היטב. את זה אפשר לעשות גם בלימוד עצמי. אבל יש גם קורסים שמלמדים את זה – במקרה הזה חובה עליכם לוודא שהסילבוס (תוכנית הלימודים) מכילה גם PHP וגם וורדפרס.

מטרה: עבודה כמפתח (בד"כ למשרה מלאה)
מדובר במסלול תובעני יותר שפחות גמיש ללימוד עצמי, למרות שאפשר. יש כמה סוגים של מפתחים. בווב (אלו שמפתחים אתרי אינטרנט, אפליקציות אינטרנט וכל דבר שרץ באינטרנט בגדול) יש לנו את אנשי צד השרת, אנשי הפרונט והפול סטאק, שעושים את שני הדברים. במקרה הזה כדאי להסתכל על קורסים ועל בוטקאמפים. קשה יותר להכנס לתחום הזה מבניית אתרים וגם להשיג עבודת פרילנס, אבל אפשרי. מבחינת נסיון, יש כמה דרכים להרשים: פרופיל עשיר בגיטהאב עם תרומות לפרויקטים אחרים, נסיון התנדבותי או עבודות תיקון וסיוע לפרילנסרים שבונים אתרים.

מטרה: עבודה בסייבר/אבטחת מידע (בד"כ למשרה מלאה)
פה הידע התכנותי יכול לסייע לכם, אך תצטרכו ללמוד יותר – נסו לראות אם התחום מתאים לכם וקראו את הספרים של רומן זאיקין ואילן מנדל על אבטחת מידע כדי לקבל טעימה בנוגע לתחום. זה תחום קשוח אבל גם בו אפשר להשתלב אם יש לכם רצון. אפשר להתייעץ עם קבוצת Cyberspace ISR בטלגרם.
במקרה הזה, דרך טובה להשיג עבודה היא לעשות קורסים או הסמכות. וכך לנסות ולהתקבל לעבודה במשראה מלאה.

לסיכום החפירה

רק אחרי הגדרה של מטרה, אפשר ללכת בדרך. בדיוק כמו שמטיילים. אתם לא יוצאים מהבית שלכם והולכים באופן אקראי, נכון? קודם כל מגדירים את הכיוון הכללי ואת המטרה ורק אז יוצאים. הטיול יכול להיות ארוך או קצר, להגיע ליעד שלכם או להגיע ליעד אחר, קרוב או רחוק. אבל חייבים להתכונן אליו לפני היציאה.

ועושים זאת כך:
1. בדיקה אם יש לכם יכולת טכנית כלשהי על ידי לימוד תכנות (אפשר עם הפרויקט ללימוד ג'אווהסקריפט שאני מוביל – או עם אפשרויות אחרות, בתשלום או חינמיות).
2. לאחר הבדיקה, הבנה בנוגע לנטיות הלב הטכניות.
3. בחירת היעד, שיחה עם אנשים בנוגע לתפקידים אפשריים ואז בחירת המסלול (לימוד עצמי, לימוד בבוטקאמפ, הכשרות וכו').
4. הכי חשוב: הבנה שהייטק זה לא 0 או 1: או עבודה במרכז פיתוח מבריק או אי השתלבות. יש המון באמצע. והאמצע הזה יכול בהחלט להיות מאוד נעים וכיפי. אז נכון ששכר של 12,000 נחשב שכר "רעב" בתעשיה, אבל זה שכר נהדר למי שהשכר הקודם שלו היה גג 8,000. מי שמוכר לכם ש"רק אם תאמינו בעצמכם הכל אפשרי" די מבלשט. כי אם את כלכלנית בת 45, ואם אתה גנן בן 50 – לא, לא תמצאו את עצמכם עושים מסלול הכשרה ונכנסים לעבודה במשרת פיתוח במרכז פיתוח. אבל עם השכלה והבנה מתאימה תוכלו (למשל) להשלים הכנסה על ידי עבודות פרילנס, לקחת עבודה חלקית במשרד פרסום, להגדיל את הכנסות העסק שלכם על ידי בניית אתר או מערכות, לקבל את הקידום המקצועי בזכות הבנה בבסיסי נתונים. ושדרוג של כמה אלפי שקלים במשכורת הוא בהחלט טוב ונעים.

השלב הבא: איך לומדים.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

בינה מלאכותית

Safeguards על מודל שפה גדול (LLM)

פוסט בשילוב עם פודקאסט וסרטון על ההגנות שאפשר להציב על LLM בסביבת פרודקשן

גלילה לראש העמוד