מציאת עבודה בהייטק ללא ניסיון

איך מוצאים עבודה ראשונה בפיתוח גם ללא ניסיון תעסוקתי קודם?
כיתוב: WEB

ראשית – מי אני? שמי רן בר-זיק ואני מפתח בכיר עם ניסיון של 10+ שנים כמפתח בחברות רב-לאומיות. אני לא עובד בהשמת כוח אדם, אני לא מתפרנס מהדרכה של חסרי ניסיון בהייטק ואני לא עוסק בקאוצ'ינג. האתר שלי עוסק בעיקר בענייני פיתוח ואני ממעט לכתוב בו על ענייני קריירה.
אבל כן חשתי צורך בכתיבת מאמר שבו אני מסביר איך חסרי ניסיון צריכים להתנהל כשהם רוצים למצוא עבודה בתחום ההיי טק בכלל ופיתוח בפרט. בגלל הכתיבה שלי באתר וגם בגלל שאני כותב בעיתון 'הארץ' (ובמקומות נוספים) – לא מעט אנשים פונים אלי עם בקשה לעזרה במציאת עבודה. לא מעט פעמים אני רואה את הכשלים המהותיים שיש למי שמחפש עבודה ובמקום להסביר את הכשלים האלו שוב ושוב באופן אישי, חשבתי שזה יהיה רעיון טוב לחלוק את ההסברים באתר.

חשוב לזכור: בסופו של יום אני מפתח ולא איש כוח אדם/מגייס. הידע שלי מוגבל ולא ניתנה לי כל החוכמה. קחו את כל העצות כאן כפי שהן – עם גרגר מלח. אם קראתם כאן עצה אבל קיבלתם עצה מנוגדת ממישהו אחר שזה המקצוע שלו – לכו על העצה שלו.

זה כבר לא סוד גדול שיש דבר אחד קדוש בתחום ההייטק – ניסיון, ניסיון ושוב ניסיון. נכון, אם סיימתם את הטכניון בהצטיינות סביר להניח שתצליחו למצוא את המשרה הראשונה שלכם. אם הייתם שלוש שנים ביחידה טכנולוגית לא תצטרכו את המאמר הזה. אבל יש מקום בשוק ודרישה גדולה גם למי שלא סיים את הטכניון בהצטיינות או שירת ביחידה טכנולוגית. הנה, אני הוכחה חיה לכך. לא רק שמעולם לא למדתי תכנות באוניברסיטה, גם לא שירתתי ביחידה טכנולוגית ובנוסף (בונוס) – התחלתי להשתלב בפיתוח בגיל מאוחר יחסית, כשיש לי כבר ילד אחד בבית. אז כן, זה אפשרי ואני ממש לא היחיד. חושבים שאני היחיד? קראו את הסיפור של אסף דוד שמופיע באתר שלו ויש אלפים כמוני וכמוהו. וכולנו בסופו של דבר מצאנו עבודה ללא ניסיון קודם. חלקנו גם בגיל מתקדם מאוד.

אז אתם לקראת סוף הקורס הארוך או לקראת השלמת התואר המפרך שבו הושקעו שלוש או ארבע שנים מהחיים שלכם. איך מתקדמים מכאן למשרה הראשונה?

קורות חיים

  • באנגלית בלבד. מצטער על זה – אבל בלא מעט חברות רב לאומיות קורות החיים עוברים למנהל כוח אדם שאינו דובר עברית או למנהל בכיר שגם הוא לא דובר בשפת הקודש. וכן, אנגלית בלי שגיאות. אפשר ורצוי להשתמש בבודק איות שבודק גם דקדוק כמו grammarly ולבקש ממישהו דובר אנגלית שיעבור על קורות החיים.
  • פרופיל לינקדאין מלא ככל האפשר עם הרבה קשרים ולציין את פרופיל הלינקדין בקורות החיים. בפרופיל צריך להיות קישור בולט לפרופיל הגיטהאב שלכם ולמקומות נוספים.
  • יש לכם פרויקט גמר/פרויקט אחר? בניתם משהו בשביל הכיף או אפילו בשביל לקוח? לציין אותו עם הטכנולוגיות שהשתמשתם בהם. הנה דוגמה מתוך הלינקדאין של עומרי, הבן הבכור שלי שמתארת את פרויקט הגמר שהוא עשה בתיכון.
    I've developed SAAS for managing lawyers offices. This project was sold and is used by real clients.
    Server side:
    Node.js
    Express 
    MongoDB
    Client side:
    Angular 5
    Deployment:
    Full CI process and deployment to Heroku cloud.
    

    אל תצאו מנקודת הנחה שמי שקורא את קורות החיים שלכם יפשפש בגיטהאב. חשוב לכתוב את הטכנולוגיות שהשתמשתם בהם בפרויקט בהתחלה.

  • אין לכם פרויקט להציג? צרו פרויקט כזה. קראו עוד במאמר פה.

  • דף אחד – אין לכם ניסיון גם ככה. עבדתם קודם במקומות אחרים? שימו את הדברים החשובים.
  • יש אינספור עצות ומדריכים לקורות חיים ברשת ואני לא אחזור עליהן כאן – מומלץ לעבור על כמה מהן. למשל הבלוג של מאיה בוכניק שאני באופן אישי מאוד אוהב לקרוא וללמוד ממנו.

הפצת קורות החיים – או מה עושים עד הראיון

כתבתם את קורות החיים המושלמים? מעולה. שולחים לכל העולם ואשתו? גם מעולה. מה עכשיו? עד שיזמנו אתכם לראיון ראשון – עשו את הפעולות הבאות:

  • לכו למיטאפים/כנסים/מפגשים/האקתונים – אני לא יודע אפילו להסביר עד כמה זה חשוב. ראשית, זה טוב להכיר קולגות ולרכוש קשרים אישיים. גם אם אתם מופנמים וקשה לכם להשתלב – עבודה בצוותים בהאקתונים/וורקשופים יכולה לעזור לכם להכיר אנשים חדשים שיכולים לעזור לכם בתהליך חיפוש העבודה. דיברנו קודם על הבן שלי? את העבודה המקצועית ממש הראשונה שלו הוא מצא ב-workshop של אנגולר. הוא הגיע כמשתתף מן המניין והכיר שם מנהל טכני ויזם שגייס אותו. בפגישות האלו יש לא מעט שידוכים ודברים מעניינים וכמעט כולם בחינם.
  • הכנסו לקבוצות מקצועיות בפייסבוק (עדיפות גדולה מאוד לקבוצות בעברית) ונסו לעזור לאנשים שם/לקרוא/להשתתף בדיון. חלק גדול מהקבוצות, כמו JS Israel למשל, הן מאוד ידידותיות והאווירה בהן נעימה. לא רק שאפשר להתעדכן בהן בידע מקצועי רלוונטי (למשל חידושים בתחום המקצועי) – אפשר לעזור לאנשים שמבקשים עזרה. התרומה היא כפולה ומכופלת: ראשית לבטחון העצמי שלכם. שנית, רואים אתכם ושומעים אתכם ורואים גם את היחס שלכם, הנוסח שלכם ודרך הכתיבה שלכם. כמובן שאם מצליחים לסייע למישהו זה גם משמח מאוד.
  • מומלץ גם להשתתף ב-stack overflow ולנסות לענות שם על שאלות. גם שם התרומה כפולה. אם אתם צוברים מספיק מוניטין, אפשר וצריך להוסיף את פרופיל הסטאק אוברפלואו שלכם לקורות החיים. לא רק שאתם מוכיחים ידע בתכנות – אתם גם מוכיחים שאתם שולטים מספיק טוב באנגלית.
  • התנדבות – או בפרויקטים של קוד פתוח, או בבניית אתר לתחביב או עמותה כלשהי. כמובן שתרומה לפרויקט קיים של קוד פתוח עדיפה ואפילו מומלצת. וכן, אם קוד שלכם נכנס לפרויקט שבו יש לא מעט משתמשים ויש לו לא מעט כוכבים – זה נחשב ומומלץ לציין את זה בקורות החיים. למשל:
    I contributed code to protractor-jasmine2-screenshot-reporter Github repository. I created mocha based tests for CI integration.
    

    או למשל:

    I created the branch-name-lint node.js module. This module enforces static code analysis on a branch name. I wrote it in node.js and the tests are in ava.
    

    ולא, לציין רק את פרופיל הגיטהאב שלכם בתקווה שהמגייס ייכנס אליו זה לא לעניין. חשוב לציין את הפרויקט ואת הטכנולוגיה שהשתמשתם בה.

הכנה לראיון ראשון

קיבלתם זימון לראיון פרונטלי? מעולה. חשוב להבין שראיונות עבודה בתחום הם בדיוק כמו מבחנים. החלק החשוב ביותר והקשה ביותר הוא החלק הטכני. הראיון האישיותי הוא חשוב אבל גם אם תבריקו בראיון האישיותי ותג'עג'עו בראיון הטכני – יפסלו אתכם. ההיפך? יש סיכוי שתעברו. אז אני בונה עליכם שתחרשו על כל המדריכים שיש ברשת על 'איך עוברים ראיון עבודה'. הבעיה היא שברובם הם לא מסבירים איך עוברים ראיון עבודה טכני. אז כאן יש כמה טיפים:

  • להתכונן ממש כמו למבחן – וכן, זה רלוונטי גם למתכנתים מנוסים. נכון, שאלות 'פינה' הן מיותרות ומטופשות ואני בדרך כלל נכשל בהן בכוונה ומסיים את הראיון כי אני לא רוצה לעבוד במקומות ששואלים אותי איך ריקורסיה עובדת. אבל מה שרלוונטי למתכנת עם ניסיון שכבר עובד בעבודה, פחות רלוונטי למי שממש רוצה להתקבל לעבודה הראשונה שלו. אז לקרוא את החומר שלמדתם בקורס/בתואר ולעשות מבחני דמה.
  • לעבוד על אלגוריתמיקה בסיסית עם HackerRank ודומיו. אין מילים לתאר עד כמה אני מתעב להכנס לאתרים האלו בימים רגילים. אבל כדאי לבדוק אותם לפני ראיונות עבודה ולחרוש על האתרים האלו בתרגילים שונים. זה מאמן ומחדד את המוח ומכין אותנו מנטלית לשאלות ששואלים בראיון עבודה.
  • לקרוא את Cracking the Coding Interview. זה ספר עב כרס ובאנגלית אבל וואו כמה שהוא עוזר. גם למגייסים אגב.

אחרי הקבלה לתפקיד

התקבלתם? התחלתם לעבוד? מעולה. אבל זה לא הזמן לנוח על זרי הדפנה. תחום ההייטק הוא לא תחום פשוט שבו אפשר לזרום בנחת. אתם עדיין חייבים לחשוב בכל יום (כן, כן) על התפקיד הבא שלכם. חשוב להגיע למיטאפים/מפגשים/האקתונים. נכון, לא חייבים להגיע לכל אחד. אבל זה חשוב. חשוב להמשיך להשתתף בקבוצות מקצועיות, לקרוא מאמרים ולקרוא ספרים. אבל זה אולי רעיון למאמר אחר על 'איך לשמר קריירה כמפתח'.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

תמונה של עציץ, רספברי פיי ורמקול
רספברי פיי

לגרום לעציץ שלכם לדבר

כך תשתמשו ברספברי פיי, חיישנים וגם בינה מלאכותית שמותקנת על הרספברי פיי (כן) כדי ליצור… עציץ המדבר.

רספברי פיי

הרצת גו על רספברי פיי

עולם הרספברי פיי והמייקרים ניתן לתפעול בכל שפה – לא רק פייתון או C – כאן אני מסביר על גו

גלילה לראש העמוד