איזה קורס בניית אתרים כדאי לי ללמוד?

מגוון הקורסים יכול לבלבל כל מי שרוצה להכנס לתחום בניית האתרים ופיתוח האינטרנט. במאמר זה אני ממליץ על מה כדאי לבדוק כאשר חושבים להרשם לקורס בניית אתרי אינטרנט.

מטבע הדברים, אני מקבל לא מעט פניות מאנשים ששואלים אותי על איזה קורס בניית אתרי אינטרנט אני ממליץ. כיוון שתחום האינטרנט קורץ למדי והמשכורות בו יחסית לממוצע במשק גבוהות, הקורסים השונים המלמדים מאפס את נושא בניית האתרים בכלל ופיתוח אינטרנט בפרט פורחים כפטריות לאחר הגשם. דבר שמדרבן לא מעט אנשים לנסות את מזלם בתחום בניית האתרים.

ראשית צריך להבין ששום קורס בעולם לא יכול להביא אתכם לרמה שבה אתם נחשבים כבוני אתרי אינטרנט מומחים או 'מקצוענים', זה עניין של ניסיון. שום קורס בעולם לא יכול לכלול את מגוון הידע העצום שנדרש מבונה אתר אינטרנט (שלא לדבר על מתכנתים ומפתחי אינטרנט, שהידע שלהם עולה בהרבה על בוני אתרי אינטרנט). קורס בבניית אתרים יכול להביא אתכם למדרגה בסיסית ביותר של ידע שממנו אתם יכולים לצמוח הלאה. מהניסיון וההכרות שלי עם השוק, מעטים שבמעטים מבוגרי הקורסים משתלבים בתעשיה בתפקידים שונים. רוב אלו שמסיימים את הקורסים לא מצליחים להשתלב בתעשיה כיוון שהידע שלהם דל מאד ואין להם רצון או יכולת להתפתח מעבר לבסיס שנלמד בקורס.

שום קורס בניית אתרים ילמד אתכם 'מקצוע'. אם אתם רוצים מקצוע, ישנם לא מעט מכללות ומקומות שמלמדים מקצועות שונים עם תעודה מוכרת ממשרד התמ"ת. קורס הנהלת חשבונות מקנה תעודה מקצועית של מנהל חשבונות סוג 02 או 03 מטעם המדינה. מי שלא מקבל תעודה כזו לא יכול לעבוד בהנהלת חשבונות. בבניית אתרים יכול לעבוד כל אחד בעל הידע המתאים וקורס בבניית אתרים מקנה לכם בסיס תיאורטי בלבד. גם אם איש המכירות יבטיח הרים וגבעות.

עולה השאלה 'למה כדאי ללכת לקורס בוני אתרים?'. התשובה היא שהבסיס שקורס כזה מעניק הוא חשוב ביותר. כאשר עבדתי ב-012 כמפתח אתרים, נשלחתי כצ'ופר מטעם העבודה לקורס webmaster של ג'ון ברייס, המדריך ליאור זמיר העניק לי ידע תיאורטי חשוב מאד ובסיס יציב להמשך ההתפתחות שלי. וכאמור הייתי כבר מפתח אתרים במשרה מלאה.

אפשר ללמוד לבד הכל, אבל קורס מסודר ומוסדר יכול בהחלט לתרום להצלחה בהשתלבות בתחום. לפיכך אני מאד ממליץ כן ללמוד בקורס בניית אתרים לאלו שכן חושבים על קורס כזה. כאשר כל הזמן אנו זוכרים שגם הקורס הטוב ביותר לא יוציא אתכם כבוני אתרים אלא יתן לכם מספיק ידע כדי להמשיך וללמוד.

כיצד מזהים קורס טוב?

כאשר אנו מקבלים מספר הצעות לקורס בוני אתרים, אנו צריכים לבקש את הסילבוס של הקורס. קורס שאין לו סילבוס מסודר עם פירוט מדוקדק של תכני הלימוד הוא קורס שצריך להמנע ממנו.

בקורס טוב לבניית אתרים, צריכים להופיע תכני הלימוד האלו:

1. HTML – זה התחביר הראשוני של כל דף אינטרנט כאשר צריך לברר שה-HTML שאתם לומדים הוא לא HTML טבלאי אלא HTML מודרני (לפעמים בסילבוס יצויין שמלמדים XHTML – לצורך העניין HTML ו-XHTML הם אותו הדבר).
2. CSS – כל קורס חייב להכיל תכנים המלמדים על CSS. אם מוסבר שם גם על CSS3 אז הרווח הוא כולו שלכם.
3. JavaScript – שפת תכנות שרצה בדפדפן ואי אפשר להתעלם ממנה. חשוב להקפיד שבסילבוס יהיה מצויין שלומדים JavaScript שמשפיע על ה-DOM.
4. PHP – היום PHP היא השפה המובילה בכל הנוגע לבניית אתרים קטנים ובינוניים. PHP לצד MySQL היא השפה שעליה מבוססות הפלטפורמות האולטרא-פופולריות וורדפרס וג'ומלה.

ממה צריך להזהר? או אילו תכנים כבר לא רלוונטיים לבוני אתרי אינטרנט?

1. ASP.net – עם כל הכבוד ל-net. (ואין לי ממש כבוד) או לפתרונות של מיקרוסופט, אין טעם ללמוד ASP.net עבור בניית אתרים בעולם שמי ששולט בו ללא עוררין הוא הקוד הפתוח. רוצים ללמוד net.? לכו על קורס ייעודי ומקיף בתחום.
2. DreamWeaver – תוכנה שאבד עליה הכלח כבר בשנות ה-90. כיום משתמשים בה רק גרפיקאים וגם זה בדוחק. לימוד שלה בסביבה של היום הוא בזבוז זמן אדיר.
3. דרופל – דרופל היא ממש לא עבור בוני אתרי אינטרנט מתחילים. דרופל היא מערכת CMS מתוחכמת שעל מנת להפיק ממנה את המירב צריך להיות מתכנתי PHP של ממש עם ידע עצום בפיתוח ובמסדי נתונים.
אין הכוונה לקורס ייעודי לבוני אתרי דרופל אלא הכוונה לשילוב דרופל כחלק מנושאי קורס בניית אתרים.

איזה תכנים נוספים יש בקורסים לבניית אתרים?

תכנים נוספים בקורסים השונים הם:
1. פוטושופ – שימוש בסיסי בפוטושופ הוא די חשוב עבור בוני אתרים.
2. פלאש – לימוד פלאש בסיסי גם הוא חשוב עבור בוני אתרי אינטרנט.
3. לימוד פרטני של וורדפרס/ג'ומלה – מעולה עבור בוני אתרי אינטרנט.
4. קידום אתרים, נגישות אתרי אינטרנט, שמישות אתרי אינטרנט – מדובר בקורסים שהם במסגרת very nice to have.

מה עושים תוך כדי הקורס?

ראשית, חשוב למלא אחר דרישות הקורס באופן מלא ולעשות גם את תרגילי הבונוס וכמובן את תרגילי הבית באופן מלא.
1. לאחר לימוד HTML ו-CSS – יש ללמוד על ההבדלים בין HTML ל-XHTML וללמוד לפתח אתרי אינטרנט לפי תקינה ובכלל ללמוד על תקינה של ה-WC3.
2. לאחר לימוד JavaScript יש להתקדם וללמוד jQuery ו-AJAX.

מה שחשוב הוא להמשיך וללמוד תמיד את הטכנולוגיות החדשות ולא רק להתכונן למבחן או לעשות את התרגיל – תמיד לשאוף ליותר.

מה עושים לאחר הקורס?

כפי שציינתי קודם, יש לכם בסיס שממנו אתם יכולים להמשיך ולהתפתח בעמל רב. חשוב לבנות אתר ייצוגי שמייצג אתכם. הכוונה היא לא לאתר שיפאר את שירותכם הטובים כבוני אתרי אינטרנט אלא אתר שיהיה מוקדש למשהו שאתם אוהבים. זה יכול להיות בלוג אישי או אתר מקצועי. על האתר להיות מעוצב ברמה גבוהה וכמובן ממוקם באכסון משלכם ולא במקום חינמי כלשהו.

אחרי שיש לכם אתר ייצוגי, אפשר לבנות אתרי אינטרנט עבור עמותות או ארגונים ואפילו אתרי אינטרנט בתשלום נמוך עבור עסקים קטנים. השלב הזה של צבירת הניסיון הוא קריטי ולוקח לעתים זמן רב. זהו השלב שבו רבים רבים נושרים כיוון שהוא לא מתגמל פיננסית ומאד סיזיפי, אך ככל שתקימו יותר ויותר אתרים, ולו גם בחינם, תוכלו להרחיב את תיק העבודות שלכם וליצור סיכוי גבוה להשתלב בתעשיה – או בחברות הבונות אתרי אינטרנט, או כ-Webmaster בארגון גדול, או בתעשיה נלווית (SEO, גרפיקה, מומחי מדיה חברתית וכו').

תחום האינטרנט בכלל ותחום בניית אתרי אינטרנט בפרט יכול להיות מאד מעניין וגם מתגמל, אבל הדרך לשם היא קשה. מעטים מצליחים להשתלב ומביניהם מעטים מצליחים לשרוד ולשגשג – והם אלו שיש להם אהבה אמיתית לתחום ויכולת ללמוד ולהתפתח. עבור אלו, קורס בסיסי יכול להיות קרש קפיצה מצויין.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

תמונת תצוגה של מנעול על מחשב
פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

הגנה מפני XSS עם Trusted Types

תכונה ב-CSP שמאפשרת מניעה כמעט הרמטית להתקפות XSS שכל מפתח ווב צריך להכיר וכדאי שיכיר.

פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

המנעו מהעלאת source control לשרת פומבי

לא תאמינו כמה אתרים מעלים את ה-source control שלהם לשרת. ככה תמצאו אותם וגם הסבר למה זה רעיון רע.

רספברי פיי

התקנת OpenCanary על רספברי פיי

מה זה OpenCanary ואיך אפשר להתקין אותה על רספברי פיי ולשדרג את אבטחת הרשת הביתית או המשרדית.

גלילה לראש העמוד