ניתוקים ואיטיות באינטרנט – מה עושים?

שוב פעם אייקון הטעינה? צווחות מכל פינה בבית וטענות על ניתוקים? מאיפה מתחילים לטפל בזה? כך בודקים את העניין.

אם יש משהו שאפשר לה-ת-פ-ו-צ-ץ ממנו זה עניין הניתוקים והאיטיות באינטרנט. במיוחד בימים האלו כשאי אפשר למצוא בית מודרני שלא נסמך על האינטרנט באופן כבד. בפרסומות היפות מבטיחים 100 מגה, 200 מגה או 50 מיליארד ג'יגה ועדיין הכל מג'עג'ע ויש ניתוקים, או איטיות, או שרואים את עיגול הטעינה הארור הזה רץ במשך דקות ארוכות. השאלה היא מה עושים? במאמר המאוד ארוך הזה אני אנסה להסביר מה אפשר לעזור בשפה פשוטה.

שימו לב: זה תהליך. מי שמנסה למכור לכם שבעיות ניתוקים/מהירות יכולה להפתר רק אם תקנו איזה "פתרון פלא" או תחליפו ספק בד"כ טועה. כדי לפתור את הבעיה צריך להבין מאיפה היא מגיעה. מהתשתית? מהספק? מהנתב הדפוק? מהמחשב? יש המון גורמים לתקלות באינטרנט. איך מוצאים אותן? דרך האלימינציה. כל פעם נשלול גורם אחר עד שנבין מה הבעיה. זה לוקח זמן, אז קחו אוויר, תכינו כוס קפה ותפנו הפרעות. מתחילים?

להבין אם מדובר בבעיית ספק או תשתית

הדרך היחידה להתחיל לפענח מה קורה פה. במידה ומדובר בבעיית ניתוקים היא לחבר את אחד המחשבים ישירות לנתב של הספקית. בכבל רשת. אפשר מחשב נייד, אפשר מחשב נייח. כבל רשת הוא כבל התקשורת שמחובר למחשב והוא נראה כך:

שימו לב: גם כבל רשת עלול להיות בעייתי. מומלץ לרכוש או להשיג שני כבלי תקשורת ולבצע את הבדיקה עם שניהם.

בדיקת מהירות ראשונית

אחרי החיבור הישיר (וחשוב שהוא יהיה ישיר, אי אפשר לעגל פה פינות) אנו נבצע בדיקת מהירות מול fast.com. רק כדי לראות מה המצב שלנו. שימו לב שיש לנו שני חלקים בבדיקת המהירות – הדאונלאוד והאפלואוד. שניהם חשובים. הדאונלאוד הוא רוחב הפס כאשר אנו מורידים דברים. האפלואוד הוא רוחב הפס כאשר אנו מעלים דברים (למשל מקיימים שיחת זום, טוענים קובץ). המון פעמים דוחפים לנו את הדאונלאוד תוך התעלמות אלגנטית מהאפלואוד. אז קודם כל נוודא שהחיבור נותן לנו את מה שאנו מצפים שיתן.

בדיקת ניתוקים

ועכשיו לבדיקה של הניתוקים. על מנת לבדוק את הניתוק, אנו נעשה פעולה טכנית. אם אתם לא אנשים טכניים, צפו בסרטון הקצר הבא להסבר.

בסרטון יש הסבר על הצעדים הבאים:

נפתח את ה-cmd ונקליד את הפקודה הבאה:

ping 8.8.8.8 -t

(באפל אין צורך להוסיף t-)

מה הפקודה הזו עושה? המחשב בעצם כל שניה בודק את התקשורת לשרת של גוגל שנקרא 8.8.8.8. השרת הזה הוא שרת אמין מאוד. אם התקשורת טובה, כל הקריאות יעברו בשלום ובכל פעם שהמחשב בודק את התקשורת, יהיה מענה מצד גוגל.

אלא אם כן יהיה ניתוק.

דוגמה של ניתוק. הקריאות תקינות, יש תקלה ואז הקריאות חוזרות להיות תקינות

אנחנו לא חייבים לשבת ליד המחשב כדי לבחון את הכל. אפשר לתת לו לרוץ כמה שעות ואז ללחוץ על קונרטול + c כשאנו רוצים לקבל את התוצאות. הלחיצה על שני המקשים האלו עוצרת את הבדיקה ומציגה סיכום.

ברשת אינטרנט יציבה, אנו נראה 99.99% הצלחה. אפילו במשך שעות בדיקה ארוכות. ברשת אינטרנט בעייתית, אנו נראה אובדן של קריאות רבות. כאשר כל אחוז הוא משמעותי. חמישה אחוזים של אובדן זה אומר יותר מחצי שעת ניתוק ביום עבוד. כשזה מתפרש על כמה ניתוקים כמובן.

יש ניתוקים כאשר המחשב מחובר בכבל ישיר לנתב

מה קורה אם יש אובדן גדול? נסו להחליף את כבל הרשת. במידה והחלפתם את כבל הרשת לכבל חדש (עדיפות לכזה שנרכש בחנות) ועדיין יש את הניתוקים? זה הזמן לפנות לספקית התשתית עם הנתונים האלו ולדרוש מהם פתרון.
ברוב הפעמים בעיות ניתוקים כרוניות הן של התשתית ולא של הספק.

אין בעית ניתוקים בכבל, מה עושים עכשיו?

מה קורה אם מעשה שטן דווקא במחשב המחובר לרשת אין ניתוקים לפי הבדיקה הזו אבל אתם עדיין מרגישים ניתוקים ותשתית לא יציבה? זה אומר שהבעיה לא בתשתית או בספק אלא ברשת בבית שלכם. וזו בעיה שאתם צריכים ויכולים לפתור. בדרך כלל החשוד המיידי הוא תשתית ה-wifi שלנו. במידה והניתוקים מתקיימים במחשב אחר שמחובר לנתב בכבל, שיקלו להחליף את כבל הרשת או חברו את כבל הרשת לשקע אחר בנתב. כבלי תקשורת הם אמינים אבל הם יכולים להתקלקל או החיבורים שלהם. אבל ברוב הפעמים לא תראו ניתוקים בכבלי רשת.

בעיות ברשת שגורמות לחוסר יציבות

ראשית כדאי לנקות חוסר וודאות. כאמור אנו מבצעים אלימינציה. האם בעיות הניתוק הם לכל בני הבית ולכל המחשבים בכל החדרים או שיש בעיה בחדר אחד? האם במחשב הנייד יש ניתוק אבל בטלפון הנייד (כשהוא מחובר לויי פיי) אין ניתוק כזה? נצטרך להשתמש במחשב נייח ובטלפון נייד שמחובר לויי פיי הביתי כדי לוודא את זה.

בדיקה אם מדובר בבעיה של מכשירים מרובים

ברגע שיש ניתוק, האם רק מכשיר אחד סובל מהניתוק? כלומר המחשב הנייד לא יכול להתחבר בעוד שהטלפון הנייד כן (כאשר הוא מחובר לויי פיי הביתי) באותה שניה. במידה ויש בעיה רק במכשיר אחד – אז כדי לזכור שלעתים יש בעיה בכרטיס הרשת או בתוכנה של מכשיר אחד. אם מדובר בטלפון נייד או במחשב שרק אצלם יש את הניתוקים, כדאי לעדכן את מערכת ההפעלה או לקחת את המחשב לטכנאי ולומר לו את הבדיקות שעשיתם כדי שיחליף את רכיב ה-wi fi במחשב.

בדיקת החדרים

במידה ויש את הניתוקים גם בטלפון הנייד (שמחובר לויי פיי הביתי) וגם במחשב הנייד, יש לבדוק אם הניתוקים וחוסר יציבות מתרחשים בחדר אחד בבית – כי לא מעט פעמים רק בחדר אחד או בכמה חדרים יש ניתוקים. גשו עם מחשב נייד לחדר שבו יש את הנתב, שהוא זה שמספק את הרשת האלחוטית. בצעו את הבדיקה של הניתוקים עם הרשת האלחוטית כשאתם ליד הנתב וכשאתם בחדר אחר. אם אתם נמצאים עם המחשב הנייד ליד הנתב, מריצים את בדיקת הפינג שהראיתי קודם, ויש ניתוקים? הבעיה היא בנתב שהוא תקול ויש להחליפו. לנתבים יש טווח מוגבל, אבל בהנחה שהרשת יציבה, הם אמורים לשדר באופן יציב למחשבים שנצאים מרחק של עשרות סנטימטרים מהם. הם לא מצליחים? יש תקלה אצלם.

חשוב לזכור: לרוב ציוד הקצה של ספקיות התשתית והאינטרנט הוא ברמה נמוכה ונוטה להתקלקל. אם ציוד הקצה שלכם הוא בבעלות הספקית, התקשרו אליהם וספרו להם על הצעדים שעשיתם. הם יציעו לכם להחליף את הנתב.

במידה והחלפתם שניים או שלושה נתבים ועדיין יש בעיית קליטה באותו חדר, יש סיכוי שיש בעית קרינה שמפריעה לנתב.

בחדר ליד הנתב אין ניתוקים – בשאר החדרים כן

אם ליד הנתב אין ניתוקים, בצעו את הבדיקה בחדר אחר. האם יש ניתוקים? מן הסתם כן, כי כבר ניפינו את שאר הבעיות באלימינציה.

אם במקום אחד אין ניתוקים גם במשך שעות ובמקום אחר יש? יש בעיה עם פריסת הרשת האלחוטית.

פריסת הרשת האלחוטית היא ברוב המקרים המקור לבעית אינטרנט בעייתית. במקרה הזה החלפה של הנתב לנתב איכותי, או רשת mesh יכולה לעזור. אבל ניתן לשפר את הקליטה באמצעים הבאים:

1. מקמו את הנתב במקום גבוה ככל האפשר בחדר. זה ישפר מאוד את הקליטה. עדיף כאשר שום דבר לא צמוד אליו.
2. אל תשימו מכשיר פולט קרינה ליד הנתב: טלפון אלחוטי (נייד זה בסדר), רמקול חזק, מיקרוגל וכו'.
3. הציבו את הנתב במקום מרכזי בבית. מסיבה מסוימת ברוב הבתים ממקמים את הנתב בממ"ד המרוחק, בארון מאובק כלשהו. המיקום האידיאלי הוא במרכז הבית כאשר ניתן להעביר כבלים בתעלות בתוך הקיר אל החדרים המרוחקים (או להשחיל בתעלות הישנות של בזק או הוט).

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

תמונה מצוירת של רובוט שמנקה HTML
יסודות בתכנות

סניטציה – למה זה חשוב

הסבר על טכניקה פשוטה וידועה מאד שאנו מפעילים על מידע לפני שאנחנו מציגים אותו ב-HTML באפליקציה או באתר.

רספברי פיי

התקנת OpenCanary על רספברי פיי

מה זה OpenCanary ואיך אפשר להתקין אותה על רספברי פיי ולשדרג את אבטחת הרשת הביתית או המשרדית.

רספברי פיי

הרצת גו על רספברי פיי

עולם הרספברי פיי והמייקרים ניתן לתפעול בכל שפה – לא רק פייתון או C – כאן אני מסביר על גו

תמונה של הבית הלבן עם מחשוב ענן וטקסט: FEDRAMP
פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

FedRAMP & FIPS מבוא למתחילים

פרק מיוחד, לצד הקלטה של פרק של עושים תוכנה על אחת התקינות החשובות ביותר עבור חברות שסביר להניח שלא הכרתם

גלילה לראש העמוד