כתב כאן 11, דניאל אלעזר, פרסם כתבה מעניינת מאוד על תביעות סביב חוק הנגישות וגם לאקונה חדשה ומפחידה. ראשית – הכתבה שנמצאת כאן וגם הסרטון שלה – 11 דקות, מייד אחריה אני ממשיך עם פרשנות ומה שצריך לעשות:
אז איך אני מונע מעצמי לעמוד בפני אותו מצב?
חוק הנגישות הוא חוק שמשמש כמות הולכת וגדלה של תובעים כדי להרוויח כסף. יש ניסיונות פחות מתוחכמים כמו עמותות מפוקפקות וניסיונות יותר מחוכמים – אבל בגדול כתב תביעה כזה הוא בהחלט כאב ראש לכל אחד והטקטיקה החדשה של עורכי הדין המתפרנסים מכך כפי שנחשפה בכאן 11 מראה על חור משמעותי – לא מעט אתרים שדווקא כן מונגשים או אפילו לא צריכים להיות מונגשים שוכחים להוסיף דף נגישות עם קישור מסודר בפוטר האתר. קישור לדף נגישות הוא קריטי כיוון שאם אין דף נגישות, החוק כרגע מאפשר לתבוע ייצוגית ללא מכתב התראה מראש. התביעה הייצוגית, מעבר לחשש ולסכומים, גם מועברת לבנק והלחץ על בעל העסק גדל – מי שרוצה להתרשם כמה – יכול לראות את הכתבה. הנה דוגמה מהימים האחרונים של חיים מיכאל, מתכנת ומדריך תוכנה, שסגר רשת של אתרים חינמיים:
הדבר הראשון שצריך לעשות – לפני הנגשת האתר – הוא להוסיף דף נגישות בדיוק כמו באתר הזה, אנא גללו למטה לפוטר של האתר כדי לראות. זה מופיע בכל דף אצלי:
בדף הנגישות צריך להיות מובהר אם האתר חייב בחובת נגישות, מי הממונה על הנגישות (יכול להיות בעל העסק או בעל האתר) עם כתובת מייל פעילה וכן הסברים נוספים אם צריך. הדף שיש פה הוא דוגמה מספיק טובה. כמו כן מומלץ מאוד להוסיף תאריך יצירה/ עדכון אחרון של המסמך.
למען הסר ספק – מותר וניתן להעתיק את הנוסח שיש אצלי. עורך הדין יהונתן קלינגר יצר מחולל הצהרת נגישות.
מהרגע שיש דף נגישות ברור – לא ניתן להגיש תביעה ישירות על כך שאין דף נגישות אלא יש צורך לפרט את הליקויים. וזה כבר סיפור יקר יותר שגם קל להתגונן מפניו. יש לבעל האתר 60 יום לתקן את הליקויים. חשוב לציין שאם גורם כלשהו שולח מכתב אזהרה כללי שהאתר לא נגיש, יש לבקש ממנו בנימוס את רשימת הליקויים. יופי שמאן דהו קבע שיש ליקויי נגישות באתר, אבל ללא הסבר מהם הליקויים – אי אפשר לתקנם.
מומלץ להוסיף בדף הנגישות פירוט על הדרכים שננקטו על מנת להגדיל את הנגישות באתר. למשל:
- התקנת תוסף נגישות – תוסף נגישות שאפשר להתקין באתרים. אני נגד תוספים כאלו שלא עושים עבודה טובה אבל בד״כ מדובר בדרך פשוטה וזולה להראות מאמץ למי שלא יכול להנגיש את האתר שלו מהיסוד.
- בדיקה בכלים אוטומטיים או חצי אוטומטיים (כמו Google Lighthouse למשל).
כדאי לשים לב שיש הבדל בין אדם שנתקל בבעיית נגישות ורוצה להשתמש באתר ופונה באופן מנומס לבין עורך דין. לפניה הראשונה מומלץ מאוד להתייחס ברצינות ובאהדה – בסך הכל מדובר באדם שרוצה לשפר את האתר ולהנות מתכניו. למרות שאתר זה אינו מחוייב בהנגשה, כשאדם שנתקל בקושי לנווט באתר פנה אלי באופן אישי ונעים, עשיתי מה שאני יכול כדי לשנות את ההגדרות בתבנית של אלמנטור על מנת שיוכל לנווט עם כפתורים לשביעות רצונו.
צריך גם לזכור שאתר נגיש הוא אתר נעים יותר למבקרים וגם מרוויח יותר ולרוב פעילות הנגישות היא פשוטה יותר ממה שחושבים.
עורכי הדין שתובעים עושים כן לקורבנות קלים שקל לקבל מהם כספים. הם יהססו לשלוח מכתב התראה לפני תביעה לאתר שיש בו מדיניות נגישות ברורה ומסודרת ועושה רושם שבעל האתר השקיע מחשבה בעניין הנגישות – ולו רק פעולות קטנות – כמו בדיקה בכלים אוטומטיים ולא אוטומטיים. שוב, מדיניות הנגישות באתר הזה (שאינו חייב בהנגשה) היא דוגמה טובה לכך. למרות שהאתר אינו חייב בהנגשה על פי חוק – אני רוצה להוריד ממני רודפי אמבולנסים ושיילוקים אלו ואחרים כי ברגע שקיבלתי את המכתב ואני צריך להתייעץ עם עורך דין בנוגע למענה – כבר הפסדתי.
כגי להבין אם אתם בכלל צריכים להיות נגישים – אנא בידקו זאת פה.
15 תגובות
מעניין אם ליועצת ולעו"ד יש אתר נגיש… אולי יש לנו קייס?
אני מאמין שליועצת הנגישות יש אתר נגיש – בנוגע לעורך הדין… זה לא משנה כל כך למרבה הצער. חוק זה חוק 🙁
האם יש נוסחים?
כלומר נוסח של הצהרת נגישות של אתר שאינו נדרש ונוסח של הצהרת נגישות לאתר שכן נדרש? הכוונה למשהו להטמעה מהירה באתר כדי להימנע משיילוקים ארעיים
עורך הדין יהונתן קלינגר הרים שירות כזה וכמובן שאפשר (אם זה מתאים) להעתיק את הצהרת הנגישות שלי. רק לא לשכוח לשנות את שם האתר.
רן היקר, האם אתה מתיר להעתיק את התוכן שמופיע בעמוד הצהרת הנגישות באתר שלך? (תוך כדי התאמתו לאתרים אחרים כמובן)
לגמרי מתיר והוספתי גם במאמר עצמו.
בבעלותי אתר.
האם יש לי דרך לקבל פטור? זה אתר שבניתי כתחביב (פורום) ואני לא מכניס ממנו כסף כלל.
ראיתי כאן שמי שיש לו מחזור של פחות מ100,000 שח פטור, אך כתוב שם שזה לעוסק או עוסק פטור. ואני לא זה ולא זה-סתם חובב שהקים אתר…
https://www.gov.il/he/departments/guides/website_accessibility?chapterIndex=8
כן. אם כך אתה לא צריך לקבל פטור כי כבר יש לך פטור. כפי שיש לאתר הזה שאינו מציע שירות בתשלום אלא הוקם כתחביב. אבל כן מומלץ ליצור דף נגישות בדיוק כמו שיש באתר הזה.
הוספתי קישור במאמר לכלי הבדיקה של איגוד האינטרנט בנוגע להנגשה. שים לב שאתה אתר ישראלי שאינו מציע שירות.
בבעלותי בלוג שעוסק בתחום הבידור..
כתבות בנושא לא מוכר מיתר כלשהו יש רק פרסומות של גוגל.
מרוויח פחות מ 100 אלף שקל בשנה
אבל אני עסק מורשה
האם עדיין אני פטור או מחויב לחוק להנגשה?!
דרך אגב איך העורכי דין יודעים שאתה מרוויח מעל או פחות ממה שהבנתי הם פשוט שולחים תביעה ייצוגית
תודה רבה על כל המידע!
קודם כל, תודה רבה על המידע. בנוסף, אני חושבת שיש עוד רבים כמוני שתוהים תחת איזו הגדרה נופל האתר שלהם. האתר שלי הוא אתר תוכן שמספק מידע, אבל אפשר לקנות דרכו מוצרים באמצעות קישורים. האם ניתן לטעון ביחס אליו שהוא מספק שירות?
היי רן, תודה רבה על המידע והכתבה המקצועית שלך. רציתי לדעת בתור בעלת בלוג אופנה חדש שפתחתי תחת קוד פתוח וורדפרס, האם יש תוסף נגישות לוורדפרס חינמי בעברית שאתה ממליץ עליו? תוסף שהוא חינם כי ראיתי שיש כמה שרוצים הרבה כסף לחודש, מה שאין לי תקציב לאתר חדש וקטן ללא גולשים אבל בכל זאת אני רוצה להנגיש את האתר.
ההצהרת נגישות פה היא לא יכולה להיות רלוונטית לכל אתר כי כמעט כל בעל עסק מציע שירות לציבור.. רק אתי בלוג לא מציעים שירות לציבור, האם עדיין השימוש בנוסח ההצהרת הנגישות הנ"ל אפשרי בכל אתר באשר הוא?
ההצהרת נגישות פה היא לא יכולה להיות רלוונטית לכל אתר כי כמעט כל בעל עסק מציע שירות לציבור.. רק אתי בלוג לא מציעים שירות לציבור, האם עדיין השימוש בנוסח ההצהרת הנגישות הנ"ל אפשרי בכל אתר באשר הוא?
תודה רבה! מידע חשוב שיכול לחסוך לנו הרבה צרות.
הנקודה החשובה ביותר זה המחזור הכספי.
גם אם אתם עמותה, או נותנים מידע כזה או אחר בתחומים שונים (חינוך, בילוי, פנאי וכו') אתם יכולים להיות פטורים – אם אכן אין שום הכנסות.
עמותה ללא מטרות רווח לדוגמא שמוציאה את רוב כספיה חזרה לקידום מטרות העמותה – גם בעקרון אינה צריכה.
שימו לב לכמות ההכנסות, כי עיקר ההסתכלות היא שם