בעלי אתרים? שימו לב להוסיף דף נגישות

גל נוסף של תביעות נגישות מנצל פרצה בחוק שאפשר לסגור בקלות באתר שלכם. בוני אתר/בעלי עסק? עשו את הפעולה הפשוטה הזו ותהיו מוגנים יותר.

כתב כאן 11, דניאל אלעזר, פרסם כתבה מעניינת מאוד על תביעות סביב חוק הנגישות וגם לאקונה חדשה ומפחידה. ראשית – הכתבה שנמצאת כאן וגם הסרטון שלה – 11 דקות, מייד אחריה אני ממשיך עם פרשנות ומה שצריך לעשות:

אז איך אני מונע מעצמי לעמוד בפני אותו מצב?

חוק הנגישות הוא חוק שמשמש כמות הולכת וגדלה של תובעים כדי להרוויח כסף. יש ניסיונות פחות מתוחכמים כמו עמותות מפוקפקות וניסיונות יותר מחוכמים – אבל בגדול כתב תביעה כזה הוא בהחלט כאב ראש לכל אחד והטקטיקה החדשה של עורכי הדין המתפרנסים מכך כפי שנחשפה בכאן 11 מראה על חור משמעותי – לא מעט אתרים שדווקא כן מונגשים או אפילו לא צריכים להיות מונגשים שוכחים להוסיף דף נגישות עם קישור מסודר בפוטר האתר. קישור לדף נגישות הוא קריטי כיוון שאם אין דף נגישות, החוק כרגע מאפשר לתבוע ייצוגית ללא מכתב התראה מראש. התביעה הייצוגית, מעבר לחשש ולסכומים, גם מועברת לבנק והלחץ על בעל העסק גדל – מי שרוצה להתרשם כמה – יכול לראות את הכתבה. הנה דוגמה מהימים האחרונים של חיים מיכאל, מתכנת ומדריך תוכנה, שסגר רשת של אתרים חינמיים:

הדבר הראשון שצריך לעשות – לפני הנגשת האתר – הוא להוסיף דף נגישות בדיוק כמו באתר הזה, אנא גללו למטה לפוטר של האתר כדי לראות. זה מופיע בכל דף אצלי:

פוטר האתר שלי עם הצהרת נגישות

בדף הנגישות צריך להיות מובהר אם האתר חייב בחובת נגישות, מי הממונה על הנגישות (יכול להיות בעל העסק או בעל האתר) עם כתובת מייל פעילה וכן הסברים נוספים אם צריך. הדף שיש פה הוא דוגמה מספיק טובה. כמו כן מומלץ מאוד להוסיף תאריך יצירה/ עדכון אחרון של המסמך.

למען הסר ספק – מותר וניתן להעתיק את הנוסח שיש אצלי. עורך הדין יהונתן קלינגר יצר מחולל הצהרת נגישות.

מהרגע שיש דף נגישות ברור – לא ניתן להגיש תביעה ישירות על כך שאין דף נגישות אלא יש צורך לפרט את הליקויים. וזה כבר סיפור יקר יותר שגם קל להתגונן מפניו. יש לבעל האתר 60 יום לתקן את הליקויים. חשוב לציין שאם גורם כלשהו שולח מכתב אזהרה כללי שהאתר לא נגיש, יש לבקש ממנו בנימוס את רשימת הליקויים. יופי שמאן דהו קבע שיש ליקויי נגישות באתר, אבל ללא הסבר מהם הליקויים – אי אפשר לתקנם.

מומלץ להוסיף בדף הנגישות פירוט על הדרכים שננקטו על מנת להגדיל את הנגישות באתר. למשל:

  1. התקנת תוסף נגישות – תוסף נגישות שאפשר להתקין באתרים. אני נגד תוספים כאלו שלא עושים עבודה טובה אבל בד״כ מדובר בדרך פשוטה וזולה להראות מאמץ למי שלא יכול להנגיש את האתר שלו מהיסוד.
  2. בדיקה בכלים אוטומטיים או חצי אוטומטיים (כמו Google Lighthouse למשל).

כדאי לשים לב שיש הבדל בין אדם שנתקל בבעיית נגישות ורוצה להשתמש באתר ופונה באופן מנומס לבין עורך דין. לפניה הראשונה מומלץ מאוד להתייחס ברצינות ובאהדה – בסך הכל מדובר באדם שרוצה לשפר את האתר ולהנות מתכניו. למרות שאתר זה אינו מחוייב בהנגשה, כשאדם שנתקל בקושי לנווט באתר פנה אלי באופן אישי ונעים, עשיתי מה שאני יכול כדי לשנות את ההגדרות בתבנית של אלמנטור על מנת שיוכל לנווט עם כפתורים לשביעות רצונו.

צריך גם לזכור שאתר נגיש הוא אתר נעים יותר למבקרים וגם מרוויח יותר ולרוב פעילות הנגישות היא פשוטה יותר ממה שחושבים.

עורכי הדין שתובעים עושים כן לקורבנות קלים שקל לקבל מהם כספים. הם יהססו לשלוח מכתב התראה לפני תביעה לאתר שיש בו מדיניות נגישות ברורה ומסודרת ועושה רושם שבעל האתר השקיע מחשבה בעניין הנגישות – ולו רק פעולות קטנות – כמו בדיקה בכלים אוטומטיים ולא אוטומטיים. שוב, מדיניות הנגישות באתר הזה (שאינו חייב בהנגשה) היא דוגמה טובה לכך. למרות שהאתר אינו חייב בהנגשה על פי חוק – אני רוצה להוריד ממני רודפי אמבולנסים ושיילוקים אלו ואחרים כי ברגע שקיבלתי את המכתב ואני צריך להתייעץ עם עורך דין בנוגע למענה – כבר הפסדתי.

כגי להבין אם אתם בכלל צריכים להיות נגישים – אנא בידקו זאת פה.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

DALL·E 2023-10-21 22.28.58 - Photo of a computer server room with red warning lights flashing, indicating a potential cyber threat. Multiple screens display graphs showing a sudde
יסודות בתכנות

מבוא לאבטחת מידע: IDOR

הסבר על התקפה אהובה ומוצלחת שבאמצעותה שואבים מידע מאתרים

צילום מסך של סוואגר
יסודות בתכנות

openAPI

שימוש בתשתית הפופולרית למיפוי ותיעוד של API וגם הסבר בסיסי על מה זה API

גלילה לראש העמוד