כך שאילתת whois פשוטה עזרה לי לגלות מי עומד מאחורי ׳קמפיין הפתעה׳

מישהו מתיימר למכור לנו שדרוג חכם, אבל אולי יותר טוב שיכיר נהלי אבטחה בסיסיים
ביו - שדרוג חכם לכולם

אחד מהטרנדים המאוסים שיש בשנים האחרונות הוא קמפיין ׳הפתעה׳. מה זה אומר? במשך שבועות מפציצים אותך בפרסומות מסקרנות ומעניינות על מנת לייצר שיח. הפרסומות האלו אמורות לסקרן ולעניין (בפועל הן בדרך כלל מעצבנות ומשעממות) ואז, כשהמטרה האמיתית תחשף הו-הו-הו יהיה רעש ובאזז ציבורי.

לא מזמן החל בישראל קמפיין מסוג זה שכנראה נשפך עליו לא מעט כסף כי גם אני הצלחתי להחשף אליו למרות שאני לא ממש רואה טלוויזיה, שומע רדיו והיו בלוק שלי עובד שעות נוספות. הקמפיין הוא ׳ביו חכם לכולם׳. האם זה פרסומת ליוגורט חדש? לטלפון חכם? לזרוע ביונית שתשטוף כלים? אנחנו לא אמורים לדעת, לפחות כרגע.

ביו - שדרוג חכם לכולם
ביו – שדרוג חכם לכולם

שלא כמקובל, יחד עם קמפיין ההפתעה הזה הושק גם אתר שכרגע אין בו הרבה. כתובת האתר היא bio.org.il.

כל דומיין שנרשם בישראל ובעולם כולל רישום של שם הבעלים. אם זה אתר פרטי, כמו האתר הזה, רשם הדומיינים שהוסמך לכך מטעם חברת ICANN שזה ראשי תבות של Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ירשום את השם שלי והפרטים שלי ברשומות. על מנת לשלוף את הנתונים הצמודים לכל שם דומיין אני צריך פשוט לשלוח שאילתה פשוטה למאגר הנתונים המתאים. יש לא מעט אתרים המאפשרים שליחת שאילתה כזו בקלות. שם השאילתה נקרא whois. על מנת לגלות מי עומד מאחורי אתר אינטרנט, כל מה שאני צריך לעשות זה לגלל whois כדי לגלות ים של אתרים המציעים את שירות השאילתה, לרשום את כתובת הדומיין ולראות מי עומד מאחוריו.
בדרך כלל לאתרים פרטיים ולאתרי חברות אין מה להסתיר. אבל למי שלא רוצה ששמו וכתובתו יהיו גלויים לכל מען דבעי יכול לשלם כמה דולרים בודדים לרשם הדומיינים ולהפוך את הרשומה לפרטית. זה נעשה באמצעות רישום פרוקסי, רישום שנעשה על שם החברה המארחת ולא על שם מי שרשם את הדומיין. וכך שאילתת ה-whois לא תציג את פרטי מי שרשם את הדומיין. מדובר בהליך מקובל מאוד בדומיינים של קמפייני הפתעה מהסוג הזה.

באופן מפתיע משהו (או לא, תמשיכו לקרוא) באתר הזה הרישום הפרטי לא נעשה למרות שהאתר עלה לאוויר (ונשאלת השאלה למה הוא עלה לאוויר). שאילתת whois הראתה לי שמי שעומד מאחורי הקמפיין הזה הוא לשכת הפרסום הממשלתית – כלומר לפ״מ:

descr:        Israeli Government Advertising Agency
descr:        9 Ehad Haam
descr:        Tel Aviv

גם אתם יכולים להריץ שאילתת whois למי שבא לכם או לבדוק את אתר bio.org.il בקישור הזה ובעשרות הדומים לו ברשת.

קמפיין על ׳ביו׳ שמאורגן על ידי לשכת הפרסום הממשלתית? מה-זה-יכול-להיות-?!? רק דבר אחד: קמפיין לטובת המאגר הביומטרי. וכך ההפתעה נחשפה מוקדם מהצפוי, כמה חבל.

כמובן שהדבר מעורר מחשבות נוגות על אבטחת המידע שיש בממשלת ישראל ועד כמה באמת המאגר הביומטרי יהיה מאובטח אם אפילו את הקמפיין שלו הוא לא מסוגל לאבטח כמו שצריך.

באופן אישי, לא הייתי נותן לארגון שמתנהל כך את השם הפרטי שלי, שלא לדבר על טביעת האצבע שלי. שדרוג חכם? בואו נדבר על אבטחת מידע מינימלית שלא תחשוף את ההפתעה שלכם מוקדם מהצפוי.

הערה: זו קצת נבזות כמובן להסיק על רמת האבטחה של המאגר הביומטרי מכשל שמי שאחראי לו הוא סוכנות פרסום ממשלתית. אבל המאגר הזה הוא תאונה מתמשכת של פאשלות שקורות בכל שלב שהוא, אפילו בקמפיין. הזדמנות מצוינת לומר שעדיף מאוד שלא לשתף איתו פעולה וגם ללמוד מעט על whois.

נ.ב. אפילו לא דיברתי על חוסר ההטמעה של תגיות בסיסיות שגורמות לאתר להראות כך בחיפוש בגוגל:

הערה נוספת – לביא שיפמן מנטצ׳יף ציין ש:
״רישום שם מתחם בסיומת IL תחת PROXY אינו אפשרי. הדבר קיים בעיקר בסיומות COM ו-ORG אבל לא ב-ccTLD.״.

זה מסביר למה כל קמפייני ההפתעה השונים נעשים תחת דומיין .com או שפשוט לא מרימים את האתר עד שההפתעה נגלית. דבר שלא נעשה פה.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

נגישות טכנית – פודקאסט ומבוא

פרק בפודקאסטעל נגישות בעברית שצולל לכלים האוטומטיים ולפן המאד מאד טכני של הנגישות.

רשת האינטרנט

איך בונים custom GPT משלכם?

כך תיצרו בוט משלכם, עם הנחיות ומידע משלכם לכל מטרה – לימודית, תקשורתית או חברתית. כלי מאד חזק שזמין גם ללא קוד.

גלילה לראש העמוד