איך משתלבים בתחום ההייטק בגיל מבוגר

להתחיל לעבוד בהייטק - אפשרי גם בגיל מבוגר יחסית.

המאמר הזה נכתב כי שואלים אותי את זה המון וחשבתי לרכז את כל התשובות פה. ראשית – מי אני? שמי רן בר-זיק, אני בן 42 נכון לכתיבת שורות אלו, מפתח (כן! לא מנהל, לא ראש צוות, מ-פ-ת-ח–א-י-נ-ט-ר-נ-ט) בחברות הייטק רב-לאומיות ב-15 שנה האחרונות. אני מרצה בהרבה כנסים, מיטאפים וחברות וגם מייעץ להרבה חברות בנושאים שונים. אני מכיר את השוק, אבל לא כל החוכמה נמצאת אצלי ובנוסף אני לא מכיר אתכם – מי שקורא את המאמר הזה. היכולת שלי לייעץ היא מוגבלת וקחו את המאמר הזה עם קורטוב מלח ובערבון מוגבל.

ראשית נשאלת השאלה – האם זה אפשרי? האם אפשר להשתלב בתחום בגילאי השלושים המאוחרות, 40 ו-50 ואפילו צפונה? התשובה היא בפירוש "כן". למרות שהטוקבקיסטים הכרסתנים והלוזרים ב-Ynet יכתבו לכם שבגיל 40 מתים בתעשיה, זה כבר מזמן לא כך. מצד שני, זה מעט יותר מסובך עבור מבוגרים מסיבות רבות: אילוצי הזמן שנובעים מילדים צעירים או הורים מבוגרים, התחייבויות כספיות שנובעות ממשכנתה, חוסר הפריבילגיה החברתית לומר "אני לומד" או "אני משקיע בקריירה שלי" כשיש כל מיני מחויבויות חברתיות/משפחתיות וכו'. בנוסף, לא מעט מעסיקים ירימו גבה כשהם יראו אדם ללא ניסיון בגיל 50.

מצד שני, תחום ההייטק נמצא במצוקה מטורפת של כוח אדם. פשוט לא מצליחים לגייס והרבה מעסיקים פתוחים לאנשים ממגוון רקעים בגלל זה. בנוסף, יש שפע של קורסים אונלייניים או במכללות, שפע של מקומות ללמוד בהם ולהתנסות בלימודי תוכנה וכמובן גם שפע של מקומות גמישים ללימוד תואר במדעי המחשב – דברים שפשוט היו מדע בדיוני לפני 20 שנה. כל אלו מקלים על ההשתלבות בתחום והופכים את העבודה בהייטק לאפשרית גם אם לא למדתם מדעי המחשב בטכניון, לא שירתתם ביחידת סופר סופר סייבר סייבר בצבא או אתם גאוני מחשב/מתמטיקה. קחו אותי בתור דוגמה: אין לי תואר באוניברסיטה, קיבלתי 65 במתמטיקה (בשלוש יחידות!) ובצבא הייתי עובד רס"ר. אני הצלחתי? גם אתם יכולים. באמת.

אז איך עושים את זה? או לפחות איך עושים את הצעד הראשון?

ראשית, צריך לדעת ולהבין שיש המון תחומים בהייטק. חלקם או אפילו רובם אינם כרוכים בעיסוק במתמטיקה או כתיבת קוד. יש לנו Support Engineers, יש Success management, ,PMO אנשי אבטחה, אוטומציה, QA ידני (אפילו שהכמות שלהם יורדת דרמטית), מעצבים וכו' וכו'. אני הולך להתמקד בתחום הפיתוח כי זה התחום שאני מכיר. אבל גם תחום הפיתוח הוא עצום – יש לנו פיתוח לאינטרנט ופיתוח אפליקציות, משחקים ותוכנות לשבבים ומכונות. גם פה אני אתמקד במה שאני מכיר שזה פיתוח לאינטרנט. נשמע כמו נישה אבל זה התחום הגדול והמשמעותי ביותר למפתחים וגם התחום שיש בו את מצוקת כוח האדם הכי גדולה וגם הכי קל להשתלב בו בתור מפתחים חסרי ניסיון: מחסור בעובדים לצד משאבים רבים ברשת ומחוצה לה וקהילות חמות ותומכות של מפתחים וכאלו שלומדים להיות מפתחים.

אז איך משתלבים בתחום? הצעד הכי חשוב לפי דעתי הוא קודם לבדוק אם זה מתאים ונעים לפני שמתחייבים ללימודים (ולא משנה באיזו מסגרת) ומתחילים להשקיע בכך זמן רב וכסף. כלומר להתחיל ללמוד לתכנת בעצמכם עוד לפני. וזה לא משנה באיזו שפה. יש כמה מדריכים זמינים בחינם לשפות שונות ובעברית. אחד המומלצים הוא המדריך ללימוד פייתון של אלעד פלג שמלמד מאפס. גם לי יש את הספר ללימוד ג'אווהסקריפט בעברית (אבל הוא בתשלום ולא בחינם) או הקורסים של ינון פרק (גם לא בחינם). העניין הוא ללמוד ולראות אם אתם נהנים מזה. המדריך ללימוד פייתון או הספר שלי לא ילמדו אתכם להיות מתכנתים ולהתחיל לעבוד בזה, אבל הם כן יתנו לכם טעימה ויכולת להתנסות ובעלות אפס או נמוכה מאוד. כל מה שאתם צריכים זה קצת זמן איכות ללמידה. אחרי זה – פשוט לשבת עם עצמכם ולענות בכנות על השאלה – נהניתם מהלימוד? היה לכם כיף לתרגל ולנסות ולהשתעשע? נהניתם לראות את מה שאתם כותבים קורה על גבי המסך?
אם לא – כלומר הלימוד היה עבורכם סבל, לא נהניתם, לא הבנתם ובכלל לא היה לכם חשק – נסו מדריך אחר. אולי לא התחברתם לשפה, אולי הספר או המאמרים לא היו טובים מספיק – נסו אחד אחר. אולי באנגלית. יכול להיות שלמרות שהספר, המדריכים או האתר שאחרים נהנו מהם והמליצו עליהם הם טובים – לכם הם לא מתאימים. זה לא אומר שאתם גרועים – זו הסיבה שיש הרבה מדריכים וספרים ללימוד כי לא כולם מתחברים לספר אחד.
בנוסף, הקפידו ללמוד בשקט וכשאתם יכולים להתרכז. להתחיל לימודי תוכנה אחרי שכל הלילה הייתם ערים כי הילדים בכו, או לחלופין לנסות ללמוד כאשר הילדים צורחים בסלון והולכים מכות, או כאשר מודאגים בגלל הורה שנמצא בבית החולים זו משימה גדולה גם למתכנתים מנוסים, שלא לדבר על כאלו שלומדים תכנות מאפס. אל תדפקו את הראש בקיר, יש זמן ועת לכל דבר ואם בדיוק לילד הקטן שלכם יוצאות שיניים, הבן השני שלכם מתחיל גן או אבא שלכם רכב על אופניים והחליט להתרסק ולשבור לעצמו יד (הי אבא) – נסו לתזמן את הלימודים שלכם לזמן אחר. חיכיתם 40 שנה? חכו עוד חודש.

אם למרות כל זה – הקפדתם ללמוד במקום שקט והראש שלכם נקי (יחסית) מדאגות, ניסיתם 3,4,5 ויותר מדריכים ועדיין – זה לא זה ואתם לא נהנים מלכתוב קוד. זה לא אומר שחלום ההייטק נגוז. זה פשוט אומר שתחום הפיתוח הוא לא עבורכם – כאמור יש עוד הרבה תחומים שאפשר לבדוק ולהשתלב בהם. במיוחד אם יש לכם אנגלית מצוינת. זה הזמן להתחיל להתייעץ עם אנשים אחרים. לבדוק בפייסבוק/טוויטר ולקבל פרספקטיבה חדשה. אבל כאמור יש המון המון תפקידים אחרים שמאתגרים ומעניינים וכן, גם משתלמים. לא הכל זה פיתוח.

הצעד השני – להתחיל ללמוד ברצינות

אבל אם כן והצלחתם ולמדתם והדעתם לסוף הקורס, הספר או המדריך עם רעב לעוד – זה הזמן ללמוד יותר לעומק. יש כמה אפשרויות ללימוד – אין אחת שאני יכול לומר עליה "זו האפשרות הכי טובה" כי האפשרויות שונות מאדם לאדם ולכל אחד יש את הנתיב שלו. אדם שיש לו יכולת מדהימה ללימוד עצמי שונה מאדם שצריך הכוונה. אדם שיכול לשים את החיים שלו על הולד בזמן שהוא עושה בוטקאמפ שונה מאדם שיש לו ילדים קטנים בבית. הכל שונה ואין נתיב אחד. יש מספר דרכים להתחיל ללמוד ברצינות:

  1. לימוד עצמי – אפשרי – אבל הבעיה היא שזה יביא אתכם עד לנקודה מסוימת וקשה לעשות את זה מאוד. גם עם ספרים/קורסים אינטרנטיים חינמיים או בתשלום – זה לא פשוט בכלל ומחייב משמעת עצמית. מה שכן – זה אידיאלי אם אתם כבר עובדים בעבודה בתחום אחר ושוקלים. זה מאפשר לכם ללמוד לבד, להתקדם, להשתפר ולהכיר יותר את השוק. מה שכן – אם החלטתם ללמוד לבד – אתם חייבים להגדיר לעצמכם את קו הסיום עוד לפני ההתחלה. לדוגמה, בג'אווהסקריפט משהו כזה:
    לסיים את כל התרגילים בספרים ללמוד ג'אווהסקריפט בעברית, ללמוד Node.js בעברית וללמוד ריאקט בעברית. לבנות אתר אינטרנט בטכנולוגיה של Node.js וריאקט לחבר הזה שבדיוק רוצה אתר לתחביב אפיית הבורקסים שלו.
    ב-PHP\WordPress זה למשל: לדעת jQuery עד רמת ה-AJAX, לדעת PHP עד רמת הפיתוח המונחה עצמים, לדעת להתקין ולתפעל וורדפרס, פיתוח התוסף הראשון באופן מונחה עצמים ולבנות אתר עבור החבר הזה שבדיוק צריך אתר לתחביב דיג הטרוטות שלו.
  2. קורסים לקהל ספציפי – לנשים יש את Shecodes, בפריפריה יש את אפלסידס. יש המון קורסים ותוכניות לקהל ספציפי ששווה מאוד לבדוק. אני לא אפרט כי אני לא מכיר מספיק, אבל שווה מאוד להשקיע כמה שעות בגיגול אינטנסיבי כדי לראות אם יש משהו שמתאים לכם במיוחד אם אתם מבוגרים/גרים בפריפריה.
  3. בוטקאמפ – אחת האופציות הטובות לדעתי. יש כאלו שמתחייבים גם להשמה. את מבחני הכניסה לבוטקאמפ לא תתקשו לעבור אם למדתם כבר תכנות באופן עצמאי. הבעיה היא שזה מצריך מכם כמה חודשי לימוד אינטנסיביים שבמהלכם אי אפשר לעבוד. וגם עלות לא פשוטה.
  4. לימודי קורסים – האופציה הכי בעייתית. יש כאלו שמעבירים קורסים טובים, אבל השוק מוצף בהמון בתי ספר שפשוט לא מעבירים תכנים טובים מספיק, המדריכים שלהם לעתים פחות מנוסים וכמובן (בניגוד למה שאנשי השיווק של המקומות האלו אומרים לכם) ששום תעודה של אף בית ספר לא שווה ואף אחד בתהליך הגיוס לא מסתכל עליה. תוסיפו את העובדה שמדובר בעלות יקרה יחסית. לדעתי בתי ספר כאלו (ובמיוחד כאלו ששמם מתחרז עם 'ונילה אייס') הם לא אופציה מספיק טובה לכאלו שרוצים להשתלב בתחום. אבל יש בתי ספר ויש בתי ספר כמובן. אם בית ספר מציע סילבוס שמתאים בדיוק לצרכים שלכם והוא נמצא במקום נוח – שווה לשקול אותו. קחו בחשבון שצריך ללמוד מעבר לקורס עצמו.
  5. לימודי תואר – אני מאוד בעד לימודי תואר ועובד בשיתוף הקריה האקדמית אונו בתוכנית שלהם ללימודי תואר ראשון. חלק גדול מהמכללות מציעות לו"ז גמיש שמאפשר לעבוד במשרה מלאה וללמוד תוך כדי בלי בעיות. אבל למרות שזו הדרך הכי טובה לדעתי לא רק להשתלב אלא גם לשגשג בתחום. אבל זו אופציה יקרה ואיטית יותר.

כך או אחרת – בסוף כל מסלול שאתם בוחרים אתם תגיעו לקו הסיום – סיום הבוטקאמפ, קבלת התעודה מבית הספר, קבלת התואר מהמכללה או סיום הספרים והמדריכים. ואז תגיע העת למצוא עבודה אמיתית בפיתוח – איך עושים את זה? במאמר הבא אני מספר על איך מוצאים עבודה בתחום גם ללא ניסיון.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

רספברי פיי

התקנת OpenCanary על רספברי פיי

מה זה OpenCanary ואיך אפשר להתקין אותה על רספברי פיי ולשדרג את אבטחת הרשת הביתית או המשרדית.

בינה מלאכותית

Safeguards על מודל שפה גדול (LLM)

פוסט בשילוב עם פודקאסט וסרטון על ההגנות שאפשר להציב על LLM בסביבת פרודקשן

תמונת תצוגה של מנעול על מחשב
פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

הגנה מפני XSS עם Trusted Types

תכונה ב-CSP שמאפשרת מניעה כמעט הרמטית להתקפות XSS שכל מפתח ווב צריך להכיר וכדאי שיכיר.

רספברי פיי

הרצת גו על רספברי פיי

עולם הרספברי פיי והמייקרים ניתן לתפעול בכל שפה – לא רק פייתון או C – כאן אני מסביר על גו

גלילה לראש העמוד