מבצע מפוקפק של פלאפון גורם לפגיעה בנייטרליות הרשת

מבצע חדש של פלאפון - לא רק שלא משתלם, גם מאיים על נייטרליות הרשת
1. מקבלים גלישה ללא הגבלה באפליקציות מובילות 2. בוחרים חבילת אפליקציות שאתם אוהבים (כן. כן. גם ללא הגבלה) חבילת שופינג חבילת חדשות חבילת כלכלה חבילת ספורט

אתמול חברת פלאפון, אחת מספקיות הסלולר הגדולות בישראל, יצאה במבצע חדש שבמסגרתו היא מעניקה 20 ג׳יגה גלישה תמורת 60 ש״ח. שזה טוב ויפה, אבל מה שיש שם עוד זה ׳חבילות׳ של יישומים שהתנועה בהם היא ללא תשלום נוסף. כלומר פלאפון מציעה שימוש בבלתי מוגבל בפייסבוק, ווטסאפ, וויז, אינסטגרם וסנאפצ׳ט (בנוסף לשירותים אחרים) ו׳חבילות׳ נוספות כמו למשל חבילת ספורט הכוללת את ׳ספורט 5׳, One, ספורט 1 ו-score365.

1. מקבלים גלישה ללא הגבלה באפליקציות מובילות 2. בוחרים חבילת אפליקציות שאתם אוהבים (כן. כן. גם ללא הגבלה) חבילת שופינג חבילת חדשות חבילת כלכלה חבילת ספורט
גלישה ללא הגבלה לשירותים מובילים ובחירה ב׳חבילת אפליקציות׳.

המבצע הזה לא משתלם, אבל בנוסף הוא מהווה פגיעה במה שנקרא נייטרליות הרשת.

אז בוא ונדבר על למה הוא לא משתלם ואחר כך נדבר על נייטרליות הרשת.

אז למה המבצע הזה לא משתלם

למה? כיוון שהאפליקציות שבהן אנו משתמשים כמו אפליקציות חדשות, waze או יד2 צורכות בעיקר מידע טקסטואלי. אני צרכן כבד מאוד של הארץ. אין יום שאני לא משתמש באפליקציה הזו. בחודש האחרון האפליקציה שתתה לי (בשימוש כבד ובלי wi-fi, כן?) 190 מגהבייט. כמה waze שתתה לי בשימוש יומיומי כמעט? 53 מגהבייט. ו-ווטסאפ? שבה אני מוריד ומקבל שפע של סרטונים? 300 מגהבייט. למה? כי הסרטונים האלו נדחסים ובמהלך הדחיסה האיכות שלהם יורדת בהרבה. אז כך שגם צרכנים כבדים של סרטוני ווטסאפ לא יגיעו לג׳יגהבייטים.

ניצולת הרשת שלי
ניצולת הרשת שלי

שימו לב לניצולת הרשת הזו של Score365 ו-aliexpress של משתמש אחר ששלח לי את ניצולת הרשת שלו – מגהבייטים בודדים:

ניצולת רשת של משתמש אחר: מגהבייטים בודדים באפליקציות מובילות
ניצולת רשת של משתמש אחר: מגהבייטים בודדים באפליקציות מובילות

רוב מי ששותה לי את המידע הוא דפדפן כרום הסלולרי שבו אני משתמש לגלישה חופשית ולצפיה במדיה. רוב צרכני המידע הבזבזניים שלנו יהיו אפליקציות מוזיקה כמו ספוטיפיי למשל או יוטיוב/נטפליקס שמציגים סרטונים באיכות גבוהה ללא דחיסה. והם כמובן לא בחבילות החינמיות.

ניצולת הרשת של יוני שיפר, צרכן פייסבוק כבד יחסית ועדיין רוב ניצולת הרשת שלו היא על כרום.
ניצולת הרשת של יוני שיפר, צרכן פייסבוק כבד יחסית ועדיין רוב ניצולת הרשת שלו היא על כרום.
ניצולת רשת של משתמש נוסף - יוטיוב הצרכן הראשי
ניצולת רשת של משתמש נוסף – יוטיוב הצרכן הראשי

עבור משתמשים שרוב היום מחוברים ל-wi-fi בעבודה או בבית המספרים האלו (למעט waze) יהיו נמוכים יותר. בידקו בעצמכם! עבור כל טלפון קל למצוא את השימוש במידע של כל אפליקציה. בכל טלפון זה קצת אחרת. ב-xiaomi, שזה הטלפון שלי, צריך להכנס ל׳אבטחה׳ ואז ל׳מידע׳ ואז יש פירוט של צריכת המידע. כדי לדעת איך רואים את זה בטלפון שלכם, פשוט חפשו בגוגל find network usage בצירוף הדגם שלכם (לא חייבים דגם מדויק).

אתם תראו שלמעט מקרים חריגים, כמות המידע מרוב האפליקציות שפלאפון מציגה ׳חינם׳ היא זניחה. בטח ובטח כאשר מדברים על חבילות הגלישה של היום שהן ענקיות. לפיכך הפיצ׳ר הזה, שפלאפון מציגה בגאווה, לא שווה הרבה ובטח לא את המחיר שהם דורשים עבורו.

כפי שמשתמש בקבוצת ה-ITC כתב לי: ״בדקתי עם כמה חברים ואף אחד ללא יוצא מן הכלל לא עובר את ה 20gb בחודש (רובם אגב לא עוברים את ה 10gb). אז אם זה המצב, מה הקטע של החבילות של פלאפון ולמה מישהו צריך לשלם 59.90₪ בחודש אם הוא יכול לקבל בגולן טלקום לדוגמא 18 gb ב 24.90 ש"ח . ובלי "לבחור" חבילה.״

בעקבות כמה הערות בטלגרם שקיבלתי, חשוב לציין שהדוגמאות שאני הראיתי הם של אנשים מבוגרים. אצל ילדים ונערים השימוש יכול להיות שונה. למשל Yissachar Bar שלח לי את ניצולת המידע של אחותו שמראה שאינסטגרם גבוה בהרבה. מצד שני, טלגרם גבוה יותר והוא לא כלול בחבילות. פייסבוק? לא קיים. אז גם פה צריך לעשות חישוב מסובך ולא בטוח שחבילה אחרת כדאית.

ניצולת מידע של אדם צעיר יותר
ניצולת מידע של אדם צעיר יותר

בחו״ל זה יותר משתלם, אם אתם פרייארים

זו לא פעם ראשונה שפלאפון עושים תיעדוף רשת (כפי שהצייצן gykls@ העיר לי בזמן שקיטרתי על זה בטוויטר). בחבילות החו״ל שלהם הם עושים את זה במשך הרבה זמן. שם, כיוון שנפח הגלישה יותר מצומצם, זה משתלם יותר.

הםרת נייטרליות רשת בחבילות חו״ל של פלאפון
הםרת נייטרליות רשת בחבילות חו״ל של פלאפון

ראוי לציין שגם חברות אחרות עושות את זה:

הפרת נייטרליות רשת בחבילות חו״ל של אורנג׳
הפרת נייטרליות רשת בחבילות חו״ל של אורנג׳

כיוון שבחבילות חו״ל רוכשים מעט יותר ג׳יגהביטים בהרבה יותר כסף, כל חסכון ולו גם קטן, משתלם יותר. אבל רק אם אתם הולכים על החבילות היקרות מאוד של הספקיות הישראליות. בדרך כלל קניית סים מקומי עדיפה הרבה יותר על פני החבילות היקרות של חו״ל. כשאני נוסע לחו״ל תמיד כדאי לי לקנות סים מקומי בכמה עשרות שקלים שמכסה לי את כל הגלישה בנחת ולא לשרוף מאות שקלים על ׳חבילת חו״ל׳ של הספקיות. המון אנשים גם עושים את זה ולפיכך לא קמה קול זעקה על נייטרליות הרשת. כשהייתי בלונדון, רכשתי סים מקומי בעלות של 40 שקלים עם כמה וכמה ג׳יגה של גלישה ושיחות חינם. הרבה יותר זול מכל מבצע בישראל.

דיברנו והראנו למה המבצע הזה לא משתלם, אבל למה אני טורח לכתוב על זה פה? הו הו הו – בגלל הפגיעה בנייטרליות הרשת.

אז למה המבצע הזה מסוכן לרשת

עד כאן העובדות ועכשיו לעניין נייטרליות הרשת שהוא גם עניין של השקפת עולם ופרספקטיבה.

המונח ׳נייטרליות רשת׳ אומר שאסור לספקית תשתיות לתעדף תנועה מבחינת מהירות או מבחינת מחיר. למה? כי אם אנחנו יודעים שתנועה לאתר/אפליקציה מסוימת היא ״חינם״ אנחנו נעדיף להשתמש בה (אפילו באופן לא מודע). כך למשל, רוב הגולשים יעדיפו לגלוש את ׳yad2׳ ולא אל מתחרה צעיר יותר שאין לו את הכסף/קשרים (ובוא נודה בזה, בשוק המסחרי בישראל זה יותר קשרים) כדי להכנס לחבילה החינמית. וכך יהיה חסם כניסה משמעותי עבור סטארטאפים ויוזמות חדשות שאין מאחוריהן גב פיננסי חזק.

כאשר פלאפון מוכרת ׳חבילות׳ (בדיוק כמו חבילות הערוצים הידועות לשמצה) היא בעצם מגבילה את הגולשים. נכון, הדובר של פלאפון יאמר ש-20 ג׳יגהביט זה מספיק לכל השימושים שצריך – אבל רק הצגת החבילות יכולה לגרום להטיה לא מודעת או אפילו להטיה מודעת.

סביר מאוד להניח שזה טריק שיווקי מטופש שנוצר במחלקת השיווק של פלאפון. כיוון שלא מדובר פה בהטבה כלכלית אמיתית כפי שהראיתי למעלה. אחוז הניצולת של המידע באפליקציות האלו (למעט, אולי, פייסבוק אם אתם רואים שם ה-מ-ו-ן וידאו) היא מזערית. אבל הטריק הזה מסוכן כיוון שהוא פותח דלת למדרון חלקלק אמיתי.

היום פלאפון מפירה את נייטרליות הרשת במבצע לא ממש משתלם כיאה וכיאות לחברה ישראלית. מחר זה יהיה במבצע יותר מפתה. אם הרגולטור יתן לזה לעבור, זה לא ייגמר במבצע חצי מוצלח של רשת סלולרית אחת. לפני שנשים לב יהיה כאן יחס מועדף לאפליקציות מסוימות על פני אחרות. מה שיעלה את חסם הכניסה עבור מיזמים חדשים. עבור רבים רבים כבר עכשיו ׳פייסבוק׳ זה שם נרדף לאינטרנט ומה שלא נמצא שם לא ממש קיים. כל הפרה של נייטרליות רשת זה עוד חסם בדרך לשירות קטן להתחרות. מה אכפת לנו משירותים קטנים? פעם גם פייסבוק היתה הרבה יותר קטנה ממיי ספייס. פעם גם גוגל היתה יותר קטנה מיאהו. התחרות היא חשובה ביותר עבור הרשת וההתפתחות שלה. נייטרליות רשת היא בדיוק כמו איסור על הגבל עסקי – חיונית לכל קפיטליזם ותחרות בריאה.

יש כאלו שיגידו שזה טוב לגולשים. כי הם לא מנצלים את הגלישה. באמת טוב? לא ממש, הראיתי למעלה. מדובר בתעלול שיווקי. עדיף לשלם פחות ולא להתעסק עם חבילות שיחסכו לי במקרה הטוב מאתיים מגהבייט. יש כאלו שיגידו שאין כאן סכנה ברורה ומיידית לנייטרליות הרשת. יש כאן צדק, כי מדובר בתעלול שיווקי. אבל זה צעד מסוכן למדרון חלקלק. בואו לא נחזור לימי החבילות העליזים של שנות התשעים ונשמור על האינטרנט שלנו נקי.

ומה החוק אומר?

האמת היא שהחוק הישראלי מאוד ברור בנושא. כפי שעורך הדין יהונתן קלינגר כותב בפוסט שלו בנושא הגבלות על רשת סלולרית – יש חוק מאוד מפורט בנושא האוסר על תיעדוף רשת בדרך של תשלום.

בעל רישיון ומי שעוסק בסחר בציוד קצה שהוא ציוד רדיו טלפון נייד (בסעיף זה – ציוד קצה רט"ן), לא יגרום להגבלה או לחסימה כמפורט להלן, בעצמו או באמצעות אחר, לרבות בדרך של קביעת תעריפים:
(1) הגבלה או חסימה של האפשרות הנתונה למנוי לעשות שימוש בכל שירות או יישום, המסופקים על גבי רשת האינטרנט;
(…)
(ג) על אף הוראות סעיף קטן (ב) –
(…)
(2) הוראות פסקאות (1) ו–(2) של הסעיף הקטן האמור לא יחולו אם מנוי או קבוצת מנויים ביקשה זאת מבעל רישיון או ממי שעוסק בסחר בציוד קצה רט"ן, או אם השר התיר זאת במקרים מיוחדים, לרבות לבקשת כוחות הביטחון."

האם הרגולטור ישתוק גם במקרה הזה? טוב, כולנו יודעים שכן.

התגובה של פלאפון:
פלאפון יצרה את תכניות "החבילה המושלמת" מתוך ראייה צרכנית במטרה לאפשר ללקוחותיה גלישה ללא הגבלה באפליקציות מובילות ופופולריות בקרב הרוב המכריע של המשתמשים, וכן באפליקציות נוספות – לפי בחירת הלקוח. בנוסף, במסגרת החבילה מוקצה ללקוח נפח גלישה נוסף לכל השימושים האחרים.

הערה בנוגע לנפחי המידע

כשאנו רוכשים חבילה המוגבלת בכמות נתונים, מדובר בנתוני התעבורה של הרשת. כל פריט מידע על המחשב נמדד ביחידה הנקראת ביית (byte) כאשר 1,024 בייתים הם קילוביית אחד, 1024 קילובייתים הם מגהביית אחד ו-1024 מגהבייתים הם ג׳יגהביית אחד. על מנת לסבך את העניינים, רוחב הפס או נפח הגלישה נמדד בביטים (bit) שמונה ביטים הם ביית אחד. כך שאם מציעים לנו חבילת גלישה של 8 ג׳יגהביט, אנחנו יכולים להוריד באמצעותה קובץ של ג׳יגהביית אחד. נשמע מעט? בגלישה ביתית ג׳יגהביט אחד יספיק בערך ליום, אבל בגלישה סלולרית רגילה זה יכול להספיק להרבה יותר.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

גלילה לראש העמוד