mod rewrite בג'ומלה – איך זה עובד?

הסברים איך לייצר Clean URL בג'ומלה

אחד הכלים היותר חזקים שעומדים לרשות מי שצריך ליצור אתרים מקצועיים במהירות היא ג'ומלה. לג'ומלה יש אחלה מערכת בקאנד וכמובן אינספור תוספים וסקינים שמאפשרים ליצור אתרים יפהפיים עם מעט מאד קוד. בניגוד לוורדפרס, המכילה Content type מסוג אחד ומעט מקום לקוסטימיזציה נרחבת ובניגוד לדרופל, שמציעה הרבה יותר אפשרויות (אבל למתכנתים מקצועיים), ג'ומלה מכילה את הטוב שבשני העולמות – הפשטות האינטואטיבית של וורדפרס והקסטומיזציה של דרופל (למרות שעם דרופל אפשר לעשות הרבה יותר מג'ומלה, אבל זה לוקח הרבה יותר זמן).

במאמר זה אני רוצה לסקור את נושא ה-Clean URL שבג'ומלה נקרא SEF. ה-Clean URL מאפשר לנו ליצור כתובות URL נוחות לקריאה ולהבנה. אם תסתכלו על הכתובת של המאמר הזה למשל, אנו נראה שהיא מורכבת משם הקטגוריה ומשם המאמר במקום: https://internet-israel.com/?p=2362. איך עושים את זה? באמצעות מודול של אפאצ'י שנקרא mod_rewrite. המודול הזה מאפשר לנו לקחת את ה-URL שהמשתמש הגיע איתו לשרת ולעשות איתו מה שאנו רוצים. למשל לקחת חלק מהפרמטרים שלו ולהשתמש בהם כבסיס להפניה למקום אחר כאשר ההפניה יכולה להיות גלויה למשתמש או שקופה למשתמש. mod_rewrite הוא אחד המודולים היותר פופולריים והיותר מורכבים שיש וסקירה מורחבת שלו צריכה סדרת מדריכים שלמה משל עצמה. אנו נסתפק בהסבר קצר על כיצד הוא עובד במערכות ניהול תוכן שבהן יש Clean URL כגון ג'ומלה, וורדפרס ודרופל ונקנח בהסבר כיצד לגרום לו לעבוד יחד עם ג'ומלה.

תיאור התהליך

בואו ונניח שהמשתמש גולש לכתובת http://www.example.com/whatever – ה-mod_rewrite תופס את המשתמש באמצעות קובץ הגדרות שנקרא htacess. . קובץ ה-htaccess. יכול להמצא בכל תיקיה והוא תופס כל משתמש שמגיע לתיקיה או לתת תיקיה (אם לה אין קובץ htaccess.). ה-mod_rewrite לוקח את שם התיקיה שניסינו להגיע אליה (במקרה הזה whatever) ומעביר את המשתמש באופן שקוף (המשתמש לא רואה את ההפניה) ל:http://www.example.com/index.php?item=whatever. ה-index.php יודע מה לעשות עם הפרמטר ומציג את העמוד הנכון.

ככה זה עובד, בווריאציות שונות, בכל CMS שהוא.

Clean URL בג'ומלה

הפעלת mod_rewrite

על מנת לגרום ל-SEF לעבוד בג'ומלה באופן אופטימלי, עלינו לוודא ש-mod_rewrite עובד. אם אנו מאחסנים את האתר באחסון שיתופי, זה קל מאד – פשוט שולחים מייל לספק השירות שלנו ושואלים אותו. ב-99% מספקי האחסון בארץ ובעולם ה-mod_rewrite מופעל.
אם יש לכם Dedicated server או שאתם מעוניינים להתקין את ג'ומלה על שרת הפיתוח שלכם, צריך להתקין ולהפעיל את mod_rewrite בפקודה הזו:


sudo a2enmod rewrite

אם המודול כבר מותקן ומופעל, לא ייגרם נזק ותופיע שורה שמציינת שהמודול כבר מותקן: Module rewrite already enabled

הגדרת RewriteBase ב-.htaccess של ג'ומלה

כאשר התקנו את ג'ומלה בשרת, נוצר גם קובץ בשם htaccess.txt. עלינו לשנות את השם של htaccess.txt ל-htaccess. לערוך אותו ולשנות את ה-RewriteBase. יש להוריד את סימן ה-# מלפני ה-RewriteBase. במידה והג'ומלה מותקנת בתיקיה שאינה ה-root של הדומיין, יש להכניס את הכתובת המלאה של התיקיה שג'ומלה מותקנת בה.

אם למשל התקנתי את ג'ומלה על example.com/projects/joomla ה-RewriteBase שלי יהיה:


/projects/joomla

אחרי כן, עלינו להכנס לממשק האדמינסטרציה של ג'ומלה, לבחור ב-Global Configuration ושם אנו נראה מצד ימין (בגרסה האנגלית) תפריט קטן של SEO Settings. עלינו לוודא שהוא נראה כך:
המחשה לתפריט ג'ומלה

שתי האפשרויות הראשונות מסומנות כ-YES והאפשרות האחרונה (Add suffix to URLs) מסומנת כ-NO.

שומרים, נכנסים לג'ומלה כמשתמש רגיל ובודקים. אם עקבתם אחר ההוראות, אתם צריכים לראות שהקישורים ה"רגילים" והמגעילים נעלמו ועכשיו יש קישורים שנעים לקרוא. במידה ואתם מקבלים שגיאת 500 – שימו לב שהכנסתם את ה-RewriteBase ב-htaccess. כמו שצריך. אם אתם מקבלים שגיאת 400 – שימו לב שאין # לפני ה-RewriteBase ב-htaccess. ייתכן ש-mod_rewrite לא פועל.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

בינה מלאכותית

להריץ ממשק של open-webui על הרספברי פיי

להפעיל ממשק של צ׳אט ג׳יפיטי שאפשר לגשת אליו מכל מחשב ברשת הביתית על רספברי פיי עם מודל בשם tinydolphin שרץ על רספברי פיי.

רספברי פיי

הרצת גו על רספברי פיי

עולם הרספברי פיי והמייקרים ניתן לתפעול בכל שפה – לא רק פייתון או C – כאן אני מסביר על גו

רספברי פיי

התקנת OpenCanary על רספברי פיי

מה זה OpenCanary ואיך אפשר להתקין אותה על רספברי פיי ולשדרג את אבטחת הרשת הביתית או המשרדית.

גלילה לראש העמוד