בשנים האחרונות התרגלנו לראות את כפתור הלייק התכלכל של פייסבוק כמעט בכל עמוד ובכל אתר. לפני התוכן ובצידו. עם הנפשה או בלעדיה. התרגלנו גם לראות כפתורים של רשתות חברתיות נוספות: לינקדאין, טוויטר ואפילו גוגל פלוס. אתרים מטמיעים את הלייק לא בגלל שפייסבוק משלמת להם, אלא בגלל שלחיצה על הלייק מציגה את התוכן הרלוונטי בפיד של המשתמש ברשת החברתית ויכולה להביא עוד גולשים לאתר – במיוחד אם לגולש יש חברים רבים ברשת החברתית.
זה לא נגמר רק בכפתור לייק או שייר של פייסבוק, טוויטר או לינקדאין. מאחורי הקלעים, רוב מוחץ של האתרים משתמשים בקוד של גוגל אנליטיקס שנותן לכל בעל האתר בקלות את היכולת לנתח את תנועת הגולשים באמצעות ממשק גרפי נוח וקל לשימוש. רבים מאוד מהאתרים והבלוגים מטמיעים גם את Google Ads, שירות הפרסומות של גוגל שמאפשר למפרסמים לפרסם את המודעות שלהם באתר וליוצרי התוכן לקושש עוד כמה שקלים.
השירותים האלו ניתנים לכאורה בחינם. אבל החינם הזה עולה ביוקר. תיבות הלייקים, השיתופים והשירותים השונים שפירטתי מכילים גם קוד מעקב מבוסס JavaScript. ברגע שבעל האתר נותן לפייסבוק (או לכל אחד אחר) את היכולת להריץ JavaScript על האתר שלו – הוא מאפשר לפייסבוק לעשות ה-כ-ל באתר שלו. ובעצם מעניק לפייסבוק יכולת מלאה לדעת מה אתם עושים באתר. לא רק לרשום את עצם הביקור באתר אלא לדעת על כל פעולה ופעולה באתר: ממשך הזמן שהתעכבתם באתר, איזה טקסט סימנתם ואיפה לחצתם. הנתונים לא אנונימיים, אם יש לכם פרופיל פייסבוק פעיל (כמו 99 אחוז מהגולשים) והתחברתם אליו מהדפדפן, פייסבוק יכולה לשדך את נתוני הגלישה שלכם באתר שאינו שייך לה לנתונים האישיים שלכם שיש לה. באמצעות כפתור הלייק פייסבוק השיגה דריסת רגל משמעותית ברוב האתרים בעולם, כלומר פייסבוק יודעת מה אתם עושים בדיוק בכל רגע ורגע נתון.
פייסבוק לא לבד בתחום הזה. גם גוגל אנליטיקס משתילה קוד JavaScript באתר ולמרות שלגוגל אין רשת חברתית רבת עוצמה, יש לה את הנתונים ממנוע החיפוש וכלים כמו ג'ימייל ואנדרואיד. גם היא יודעת בדיוק מה אתם עושים עד רמת הקליק באתרים שאינם שייכים לה. גם חברות ענק נוספות שיש להן ווידג'טים בתוך הקלחת הזו.
למה בדיוק פייסבוק או גוגל מתעניינות במה שאתם עושים כאשר אתם גולשים בסתם אתרי אינטרנט? התשובה היא: פרסומות. רק באמצעות הכרות אינטימית עם הגולש, פייסבוק או גוגל יכולות להציע פרסומות אפקטיביות הרבה יותר. לצערי, רבים מהגולשים עיוורים לכך שפייסבוק/גוגל יודעות בדיוק מה הם עושים גם באתרים שהם לא בשליטתן. אבל זו אחת הסיבות ליכולת הכמעט מאגית של פייסבוק/גוגל להכיר אתכם היטב על מנת להציג בפניכם תכנים יותר טובים ופרסומות יותר מותאמות. כולנו יודעים שאם אנחנו מחפשים בגוגל אחרי 'טיסה לפריז', נראה יותר פרסומות של טיסות לפריז באתרים אחרים. מעטים יודעים שאם אנחנו מחפשים באתר שלא קשור לגוגל כלל אחר 'טיסה לפריז', נראה יותר פרסומות של טיסות לפריז. מעטים יודעים שאם אני בודק באתר פרטי לחלוטין מידע, גם גוגל וגם פייסבוק ידעו על כך כמעט מייד. באופן עקרוני הן יכולות לדעת לא רק באיזה דפים אני מבקר ולאיזה משך זמן, אלא בדיוק מה אני עושה בדפים האלו. אם ביקרתם באתר הזה וקראתם מאמרים על תכנות, פייסבוק ידעה שאתם מתכנתים. נכנסתם לאתר בנושא מחאת הגז? פייסבוק תדע להציע למנהל המדיה החברתית של נובל אנרג'י טירגוט יותר טוב של המודעות שלו שמנסות להציג את תשובה כדבר הטוב הבא אחרי לחם פרוס. גם אם לא עשיתם לייק אחד בנושא מחאת הגז. איך היא ידעה לקשר בין האתר של מחאת הגז אליכם? יש לכם חשבון פעיל בפייסבוק? נכנסתם לאתר ויש בו 'לייק'? אפילו אם לא לחצתם יש קישור מיידי בין הפרופיל שלכם לפעילות המלאה שלכם באתר רק בגלל שלפייסבוק יש שם קוד שעוקב אחריכם.
איך רואים אילו גופים אוספים עלינו מידע? בקלות – פותחים את כלי המפתחים של כרום באמצעות לחיצה על F12, לוחצים על network וטוענים את האתר. הלשונית הזו מראה את כל הקריאות שמביאות את המידע של העמוד: תמונות, טקסטים וכן קריאות JavaScript. יש אתרים שיש בהם מאות קריאות. על מנת להדגים, בחרתי בפורום של ריצה וטריאתלון בתפוז כדוגמה.
אם נכנס לאתר הזה ונסתכל על לשונית ה-network, נראה רשימה של יותר ממאה קריאות:
נשתמש בפילטר על מנת לסנן את הקריאות. נלחץ על כפתור הפילטר (הכפתור שנראה כמו משפך) ונכתוב:
-domain:*.tapuz.co.il
יופיעו לנו 22 קריאות. כל אחת ואחת מהן כוללת קריאות לשרתים שאינם של tapuz.co.il. חלק מהשרתים הם שרתי פרסומת שאחראים למשלוח פרסומות שונות וכמובן גוגל באמצעות גוגל אנאליטיקס וגוגל אדוורדס ופייסבוק באמצעות כפתורי הלייק והשייר. אם תסתכלו על רשימת הקריאות, אפשר לראות בקלות את הקריאות לפייסבוק ולגוגל: מדובר בקריאות JavaScript שמאפשרות להן לדעת בדיוק מה אתם עושים באתר. יש עוד קריאות רבות נוספות – אבל נכון לעכשיו רק לגוגל ולפייסבוק יש כוח לקשר בין השימוש שאני עושה בפורום חביב שאינן בבעלות גוגל ופייסבוק לפרטים ממשיים שהם שלי. כלומר תפוז מעבירה את המידע של מה שכל גולש עושה באתר לפייסבוק וגוגל ללא תמורה. ותפוז לא לבד. השתמשתי בהם בתור דוגמה כמעט כל אתר עושה את זה מאתר וואלה! ועד אתר מאקו.
האם זה אומר שאני צריך לחבוש כובע מנייר אלומיניום ולהתחבא במרתף? בוודאי שלא. זו החלטה שלי אם להשתמש בפייסבוק, טוויטר וגוגל. אם לא תהיו חברים ברשת החברתית/ללא חשבון בג'ימייל – המידע שייאסף עליכם יהיה מצומצם הרבה יותר. פייסבוק/גוגל נותנים לנו שירותים ובתמורה הם רוצים את הפרטיות כדי להתאים פרסומות יותר טוב. כל אחד יכול לעשות את החשבון שלו. לי יש פרופיל בפייסבוק, לינקדאין וטוויטר ואני משתמש בג'ימייל. אני מוכן לשלם את מחיר הפרטיות.
אבל יש הבדל משמעותי אחד בין רן הגולש הפרטי שמבין את בעיית הפרטיות לבין רן כבעל אתר. האתר הזה הוא שלי. אני משלם עליו כסף. אני משלם כסף על תעודת האבטחה שלו. אני משקיע זמן לא מבוטל בעדכון שוטף שלו. זה נכס משמעותי שעומד בפני עצמו. פייסבוק רוצה גישה למידע של הגולשים כדי להרוויח? היא רוצה להשתמש באתר שלי על מנת לקבל רווח כספי? מצויין. שישלמו לי כמו כל הלקוחות שפירסמו אצלי. אציב הודעה מכובדת בתחילת האתר שמסבירה לגולשים שמחוברים לפייסבוק שאני שולח את הפרטים שלהם לפייסבוק ומי שרוצה יוכל להמשיך. אבל פייסבוק לא רוצים לתת כסף. גוגל עוד איכשהו יוצאים בסדר – הם מעניקים מערכת אנליטיקס מלוטשת תמורת דריסת הרגל שלהם באתרים. אבל פייסבוק? מה בדיוק הם נותנים לי? חשיפה אפסית בפיד של המשתמשים ותנועה מזערית? זה לא מספיק. אני לא אפגע בפרטיות של הגולשים שלי בשביל כלום.
זו הסיבה שבעצם אין כפתור של לייק בפייסבוק ואין גם גוגל אנאלטיקס באתר. זה לא אומר שאני צריך להתנזר מפייסבוק. יש לי פרופיל פעיל מאוד (וכל איש ווב מוזמן להתחבר!) מי שרוצה יכול ומוזמן ללחוץ על כפתורי השיתוף. אך המידע נמסר לפייסבוק, לינקדאין או טוויטר רק אם הגולש בחר לעשות כן. אני לא מאפשר דריסת רגל בנכסים שלי לחברות שלא מוכנות לתת לי מאומה או שמוכנות לתת לי מעט מאוד תמורת דריסת הרגל הזו.
אז בקצת יותר מאלף מילים – זו הסיבה שבעטיה אין לי כפתורי לייק באתר ואם תפתחו את כלי המפתחים ותבחנו את הבקשות, תראו שאין שום בקשה שמגיעה משרת זר כאשר אתם גולשים באתר הזה. מידע נוסף אפשר למצוא במדיניות הפרטיות של האתר.
14 תגובות
רן ידידי, קודם כל, שמחתי שנתת דוגמה את הפורום בניהולי.
"מערכת היחסים" בין בעלי אתרים לאתרים השונים שציינת היא על בסיס "תן וקח". את ממעיט בערך של פייסבוק. כמשווק, פייסבוק היא פלטפורמה מעולה להגיע לקהלי יעד פוטנצאליים. כמו כן, אני שמח שפייסבוק וגוגל מציגות לי פרסומות רלוונטיות לצרכים שלי, ולא פרסומות של "בוא לקבר רבי קרמבו, ובו להשתטח בכדי למצוא זיווג משמיים.
מסכים איתך לחלוטין שגם גוגל וגם פייסבוק צריכים להציג לגולש התמימים מה הם לוקחים בתמורה לשירותי החינם שלהם, ולא לקבור זאת בתנאי השימוש שלהם, שרק משוגעים כמוך מסוגלים לקרוא אותם 🙂
בכל אופן, מאמר חשוב ביותר, ואשתף אותו בפייסבוק… כמובן 🙂
הי אמיר, אני חושב שמה שפייסבוק נותנת נכון לעכשיו לאתרים תמורת הצבת הלייק וקוד המעקב אחרי הגולשים הוא מעט מדי. הרבה יותר מעט ממה שהיה בעבר.
פוסט חשוב.
עם זאת, לא ברורה לי ההבחנה שאתה עושה בין גוגל אנליטיקס לפייסבוק.
גוגל אנליטיקס היא מערכת ומערכת טובה. לבעל האתר שמשתמש בה יש לפחות צידוק למה הוא מוותר על הפרטיות של הגולשים שלו ומאפשר לגוגל להרוויח מהנכס שלו. בנוגע ללייק – אין לו אפילו את זה כי בשנים האחרונות התרומה של הלייק לתנועת הגולשים באתר היא זעומה עד לא קיימת.
כאן באתר אני לא משתמש לא בזה ולא בזה כמובן.
אני שמח שהחזרת את תיבת התגובות, בלי צורך להירשם בפייסבוק…
לגופו של עניין, אם אני מבין נכון, בזמנו הטמעת כפתור לייק סייעה בצורה כזו או אחרת לטראפיק, וכיום אין כזו השפעה.
מה עם היכולת שלך לפלח טוב יותר את הקהל שלך: מי שעשה לך לייק בהכרח הוא מישהו שיותר "מתעניין", ואתה יכול להתכוונן מולו בשירותים שאתה נותן, ובמסרים השיווקיים שלך?
האמת היא שגם אני שמח 🙂
עד כמה שאני יודע, פייסבוק לא נותנת לי אפשרות לדעת מי לחץ לייק (אם הוא לא מקושר אלי) ולא מאפשרת לי כל כך לבצע פילוח של הקהל לפי מה עשה לי לייק ומי לא.
אני גם לא בטוח שהדרך שלי טובה לכל אחד ולכל אתר. האתר שלי לא שיווקי , אני לא מוכר כאן כלום והמאמרים מכוונים לקולגות ישראלים ולא ללקוחות. גם האתר הזה מקבל המון טראפיק ממקורות חיצוניים (ר.ס.סים, תנועה ישירה, קמפיין המיילים) ומהפרופילים שלי בפייסבוק/לינקדאין והרבה פחות משיירים/לייקים. לא בטוח שזה המצב במקומות אחרים.
חידשת לי המון תודה רן .
תודה! 🙂
אמנם לא השתכנעתי לוותר על האנליטיקס אך בהחלט מאמר מצויין.
אפרופו טראפיק ופרטיות – איך אתה עושה כסף מהטראפיק שלך? (אם יורשה לי לשאול)
תודה רבה! 🙂 ובוודאי שאפשר לשאול!
כשהייתי עוסק בעבודות פרילנס עבור השוק הישראלי, האתר פשוט היה מביא לקוחות טובים מאוד – במיוחד בתחום פרויקטי ההצלה והיעוץ.
היו לי בעבר פרסומות – אבל הסכומים שהן הכניסו (ב*שיא שלו* באזור ה-2K ש"ח ברוטו בחודש אבל בדרך כלל באיזור ה-1,000 ומטה ברוטו) לא התקרבו בכלל לסכומים שאפשר להרוויח מעבודה עבור לקוחות שמגיעים מהאתר.
פרסומות זה המון כאב ראש כי צריך להתעסק עם משרדי פרסום שהם לקוחות קשים שמורגלים בסטנדרטים ששונים לחלוטין משוק ההייטק ואני אומר את זה בעדינות. גם שינויים בענייני מיסוי הביטוח הלאומי בישראל חייבו אותי להתמודד עם ביטוח לאומי שגם הוא מוסד מאוד קשה שמורגל בסטנדרטים שונים מהשוק שאני רגיל אליו. שתי הסיבות האלו (ובעיקר ביטוח לאומי) גרמו לי להסיר את הפרסומות מהאתר. באמת לא שווה לי להתעסק במה שמבחינתי הוא סכום זניח.
כיום אני כמעט ולא עובד עבור השוק הישראלי והאתר הזה הוא באמת ללא מטרת רווח ונעשה מתוך רצון לתת 🙂
תודה. למדתי מהאתר שלך המון
למטרה הזו בדיוק פותח התוסף לדפדפן (FF & Chrome) שנקרא uMatrix.
הוא מסנן את כל הקריאות הפנימיות והחיצוניות מכל ואתר ולכל אתר, ולהציג את כולן בטבלת מטריקס פשוטה לפי ההוסט וסוג הקריאה (cookie/script/plugin וכו').
אחרי התאמה ראשונית של כמה ימים בד"כ (לאפשר תמיד קריאות ל-CDNs ולחסום תמיד קריאות לGoogle Ads, לדוגמה) אין צורך ביותר מדי התעסקות. כבר כמה חודשים אני מצד אחד נהנה מאינטרנט נטול מעקב ופרסומות ומצד שני מזדעזע מכמות הקריאות החיצוניות שיש ל99% מהאתרים ברשת. ועכשיו – באתר שלך – אני מאוד שמח לראות אך ורק קריאות ל-Bootstrap CDN ו-CloudFlare.
ישר כוח על ההתנתקות מפייסבוק, גוגל ושאר העוקבים!
יש את התוספים האלה (ישנים מאוד, אבל אמורים לעבוד) שמאפשרים למי שרוצה להפעיל את הכפתורי לייק באופן ידני:
https://wordpress.org/plugins/wp-socialshareprivacy
https://wordpress.org/plugins/wp-social-share-privacy-plugin
תודה על המאמר רן 🙂
אגב – באותו הנושא ועבור משתמשי הקצה,
ישנו תוסף שנקרא Privacy Badger.
בקצרה – הוא מנטר את הקריאות שמבצע הדפדפן
וחוסם את אלו שמוגדרות כפוגעות בפרטיות
(ע"י אלגוריתם שהחבר'ה הטובים כתבו וחוכמת המונים).
אציין שהוא לא חוסם פרסומות קופצות אלא שליחת מידע שמוגדר פרטי.