מהירות האינטרנט היא אולי הדבר שהכי מציק ומעצבן. בכוונה או שלא בכוונה, ספקיות האינטרנט (נטוויז'ן, בזק בינלאומי או 012 סמייל) וחברות התשתית (הוט – כבלים ובזק – ADSL) משתמשות במונחים טכניים שלרוב הגולשים הם אינם מובנים, לא מספקות כלי בדיקה נאותים וגם נוהגות להפיל את האשמה זו על זו.
קודם כל – אפשר לבדוק עכשיו: תריצו את הבדיקה!
אם הבדיקה יצאה תקינה, לא צריכה להיות בעיה. במידה ולא הבנתם את התוצאות של הבדיקה או שהבדיקה לא יצאה תקינה, המשיכו לקרוא.
במאמר זה אסביר כיצד לעשות בדיקת מהירות יעילה ואפקטיביות ויותר חשוב – למי לפנות (ואיך) על מנת לקבל טיפול VIP בבעית המהירות, אם יש כזו.
איזה מהירות אינטרנט יש לי?
המונחים האלו – 1.5 מגהביט, 5 מגה וכו' עושים לא מעט סלט בראש. במה שונה המגהביט שספקיות האינטרנט משתמשות בו מהמגהבייט שיותר מוכר לנו מההורדות? שמונה ביט = בייט ולפיכך 1.5 מגהביט = 200 קילובייט ו-128 קילוביט = 16 קילובייט.
לא להבהל!!!
רוב החיבורים בישראל הם מה שנקרא 1.5 מגהביט. כלומר מהירות הורדה (הורדה מהאינטרנט למחשב) של 200 קילובייט ומהירות העלאה (שליחה של קבצים למחשב) של 12 קילובייט. ועכשיו לדוגמא מהחיים: אם אני מקבל דואר אלי אז הדואר יורד במהירות של 200 קילובייט לשניה. אם אני שולח דואר אל מישהו אחר אז הדואר יישלח במהירות 12 קילובייט.
למה יש כאלו הבדלים? סיפור ארוך, אבל ככה זה. כמובן שיש עוד מהירויות אבל תמיד תמיד צריך לזכור שיש שתי סוגי מהירויות וצריך לחלק את הכל ב-8 או לא להתבייש ולבקש מנציג המכירות האדיב נתונים בבייטים.
איך עושים בדיקת מהירות?
בדיקת מהירות מושפעת מלא מעט גורמים – אפילו עומס על המחשב, לפיכך עלינו לנטרל את כל הגורמים הבעייתיים. ראשית, צריך לבדוק באיזו מהירות אנחנו מחוברים. אחרי כן יש לסגור את המחשב ולהפעילו מחדש. יש להקפיד מאד על שלב זה. לעתים יש לא מעט תוכנות שאנו לא שמים לב אליהן שמאיטות את החיבור – אי מיול או ביטורנט הן דוגמאות טובות.
אחרי שכיבינו והדלקנו, יש מספר אתרים שאפשר להשתמש בהם לבדיקת מהירות. אתרי ספקיות האינטרנט לא ידידותיים כלל וכלל. אתם יכולים לנסות את הבדיקה בתחילת העמוד.
באפשרותכם גם לצפות בסרטון המסביר כיצד לבצע בדיקת מהירות:
בדיקת מהירות תקינה היא עד 10 אחוז פחות מממהירות ההורדה או ההעלאה שמגיע לכם בחבילה.
ואם בדיקת המהירות תקינה אבל אני מרגיש איטיות?
הפתגם אומר 'צריך שניים לטנגו' ולפעמים האיטיות היא באשמת… האתר. ישנם אתרים שמאוכסנים בשרתים פחות טובים, או שהשרת שהם נמצאים עליו חווה איטיות זמנית. זה בסך הכל קורה. אם הבדיקה יוצאת תקינה בכמה הזדמנויות, יכול להיות שפשוט האתרים שאתם גולשים אליהם הם איטיים. אם אתם משתמשים בדפדפן אינטרנט אקספלורר, מעבר לדפדפן אינטרנט אחר (כמו כרום) יעלה מאד את מהירות טעינת האתרים.
מה עושים במקרה של בדיקת מהירות לא טובה?
קודם כל להרגע. תקלות זה דבר שקורה ולא צריך להתעצבן. האינסטינקט הראשוני הוא להרים טלפון למוקדי השירות הטכניים של ספקיות האינטרנט, לחכות שעות ואז לשבת שעות עם התומך בטלפון ולהתעצבן. אך אם תעשו כמה בדיקות מוקדמות, לא רק שתוכלו לבודד את הבעיה אלא גם לקבל שירות VIP מהתמיכה.
הצעד הראשון כאשר בדיקת המהירות לא טובה הוא לבודד את הבעיה, ברגע שאנחנו יודעים היכן הבעיה, אנו נדע גם איך לפתור אותה מהר וגם על מי לצרוח…
מהירות אינטרנט יכולה להיות מושפעת מהדברים הבאים: ציוד תקשורת (בעברית נתב) בעייתי, מחשב בעייתי (בגלל וירוסים או תוכנות ריגול), תשתית בעייתית (הוט או בזק…) או בעיה מול ספקית האינטרנט שבדרך כלל מדובר בהגדרות שגויות.
בדרך כלל רוב התקלות הן באשמת המחשב או באשמת התשתית.
בדיקת ציוד תקשורת
האם יש לך מחשב אחד בבית?
האם המחשב מחובר ישירות למודם (כלומר חוט אחד מחבר בינו לבין המודם) ?
אם עניתם כן על שתי השאלות, דלגו לסעיף הבא. אם עניתם לא, יש לחבר את המחשב ישירות למודם ולבצע שוב את בדיקת המהירות. אם אתם מתקשים בכך, העזרו בקרוב משפחה או התקשרו לחברת התשתית שלכם (הוט או בזק) כדי שיסייעו לכם. במידה וחיברתם ישירות את המחשב, בצעו שוב בדיקת מהירות – אם הבדיקה יוצאת לא תקינה המשיכו לשלב הבא. אם הבדיקה יוצאת תקינה צרו קשר עם מוקד התמיכה של חברת התשתית על מנת לבדוק חוסר תאימות בין הנתב (ראוטר) שלכם למודם. באופן מפתיע יש מודמים שאינם מתאימים לנתבים מסוימים, כמו למשל ראוטרים מסוימים של D-link שלא תאמו למודם טריון (מודם כבלים פופולרי). חברת הוט החליפה במקרה זה את המודמים לבעלי הנתבים מסוג D-link ללא תשלום.
במידה ואין בעיה מוכרת כזו, כנראה שצריך להחליף את הנתב. למרבה המזל נתב הוא מכשיר זול יחסית (עלות של 100 עד 300 שקלים) וברוב המקרים הנתב בכלל שייך לבזק או הוט והם מחליפים אותו.
בדיקת מחשב
במידה והמודם מחובר ישירות למחשב ועדיין בדיקת המהירות יוצאת לא תקינה יש לבדוק את המחשב. אם יש לכם מחשב נייד או מחשב נוסף בבית, חברו אותו ובצעו בדיקת מהירות. אם הבדיקה לא יצאה תקינה, המשיכו לסעיף הבא. אם הבדיקה תקינה במחשב אחר שחובר לאותו מודם ועם אותו חשבון ספק כנראה שהתקלה היא במחשב. יש לבצע בדיקות ספציפיות למחשב על מנת לבדוק מה הבעיה. הבדיקות צריכות להיות בדיקת וירוסים מקיפה.
בדיקת תשתית וספק
אם ביצעתם את הבדיקה הקודמת, יש להתקשר למוקד הטכני של חברת התשתית – הוט או בזק. לא לשכוח להתקשר בשעות שסביר להניח שיענו לכם מהר. יש להסביר לתומך הטכני את כל הבדיקות שביצעתם ובמיוחד את העובדה שקיבלתם תוצאות רעות במחשב אחר שחובר ישירות למודם. ראשית, חסכתם לו ולכם המון המון זמן ודבר שני, בכך אתם מראים שאתם מקצוענים ותקבלו שירות בהתאם.
בדרך כלל התומכים של בזק ימשיכו איתכם כולל קשר עם ספק האינטרנט עד פתרון הבעיה ואם הם לא מציעים אז אפשר ורצוי לבקש מהם (יכול להיות שנהלים משתנים אז לא לאבד עשתונות ולצרוח על הנציג אם הוא לא יכול לעשות את זה). מהתומכים של הכבלים – הוט, אל תבקשו כי הנהלים שלהם אוסרים על כך.
במידה והתשתית תקינה יש לפנות לתמיכה הטכנית של ספקית האינטרנט שלכם, חשוב מאד לפרט בפני התומך את כל השלבים שנקטתם – דבר זה יבטיח מינימום של כאב ראש ושירות איכותי וממוקד.
ואם בכל זאת זה לא עוזר
לפעמים עשיתם את הכל, המחשב תקין, הראוטר עובד היטב אבל יש בעיה כלשהי שאנשי התמיכה לא מצליחים לעלות עליה. בדרך כלל הבעיה היא בתשתית ולעתים נדירות היא בספק האינטרנט – המלצה שלי, פשוט להחליף את שניהם. יש מקומות שבהם התשתית של הוט (כבלים) רעועה – במיוחד מקומות כמו תל אביב ושאר האיזורים של 'תבל' לשעבר. תשתית בזק (ADSL) נחשבת יותר יציבה ובצדק, אך יש מקומות שהיא יותר בעייתית. בנושא הספקיות, אני יודע (ידע מקצועי) שכולן פחות או יותר אותו דבר. התמיכה של בזק בינלאומי היא הטובה ביותר וזו של נטוויז'ן היא גרועה במיוחד (בניגוד לתדמית).
עוד באותו הנושא
מומלץ מאד לבקר במאמר שיחסוך לכם זמן יקר מול התמיכה הטכנית של ספקיות האינטרנט.
בחסות סיבים תשתיות תקשורת.