שיברו את החומה בין המחשב לטלוויזיה עם Plex

כך תוכלו לגשר על הפער בין הטלוויזיה לאינטרנט ללא הגדרות, מאמץ או בלגן. אידיאלי לכאלו שיש להם ילדים ו/או אין להם כוח להתעסק זה כל היום.
plex logo

זה פוסט לא טכני שאינו קשור לתכנות. החלטתי לכתוב אותו בין היתר כי אני ממש מתלהב מהתוכנה הזו והיא לא סוקרה כמו שצריך בשום מקום, אז בדומה ל-UnoTelly אני אחרוג ממנהגי ואכתוב עליה.

לפני זמן מה התנתקתי לחלוטין מהטלוויזיה הישראלית – כלומר לא יס/הוט ולא עידן פלוס. עשיתי את זה ממגוון סיבות ולא אחפור בדיוק למה. מי שרוצה דוגמה לאחת הסיבות – שיקרא את הטור של ריקי כהן על למה היא העיפה את ערוץ הילדים מהבית. אם אין לכם כוח לקרוא, העבירו לערוץ 2, 10 או אפילו לערוץ 'סרטים ישראלים' של יס וצפו. אחרי חמש דקות גם אתם תרצו לשרוף את הטלוויזיה הארורה ולרקוד מסביב להריסות כמו אינדיאנים.

כיוון שחפץ חיים אנוכי ויש לי ארבעה ילדים – אני משתמש בשירותי נטפליקס. נטפליקס, למי שאין לו כוח ללחוץ על הקישור הוא שירות בתשלום שמציע מגוון אדיר של תכנים באנגלית.

מה הבעיה? בעוד שעל כל מחשב או אפילו מכשיר נייד קל לראות את נטפליקס, אני (כלומר הילדים) רוצה לראות את נטפליקס, ותכנים אחרים – על גבי הטלוויזיה בסלון/בחדר!

איך עושים את זה? אפשר לחבר לטלוויזיה מחשב (מה שנקרא HTPC – או מחשב סלוני). מה הבעיה עם זה? ילדים עד גיל מסוים מאוד מתקשים להפעיל את המחשב. לכו תסבירו לילד בן 5 שכאשר הוא צריך לפתוח טלוויזיה, הוא צריך לפתוח את המחשב, ללחוץ על הלוגו של נטפליקס. אה, רגע ה-Java Update קופץ וצריך לעשות לו Not Today. אה, ופתאום המחשב צריך לעשות update ונפלו לעכבר הבטריות ומפה לשם הלכה לך השלאף שטונדה של יום שישי ובכל פעם שצריך לראות משהו הילדים קוראים לך ואתה מתעצבן ואשתך מתעצבנת ואחרי חודש חוזרים ליס או הוט ורואים פרומואים ל'אח הגדול' ו'חי בלה לה לנד'…

עכשיו, אני יודע שחלק מכם יגחכו ויגידו – מה הבעיה? תתקין XBMC/מערכת אחרת על ה-HTPC. אבל כשרוב האנשים קוראים XMBC הם מקבלים חלחלה. גם מבחינתי, בתור מישהו שמכיר את לינוקס לא מהיום – לא בראש שלי להתחיל להתעסק עם תחזוקה של HTPC ולדאוג שהממשק יהיה טוב לילדים.

מה הפתרון? מכשיר יעודי לטלוויזיה כמו כרומקאסט, אמאזון TV, אפל TV או Roku ושלל תואמיו הטובים (הכי ידוע מבינהם הוא Minix). המטרה של המכשירים האלו היא מטרה אחת: תחבר ותתחיל לראות. רובם מגיעים עם שלט נוח שאפשר להפעיל אותו. אני ניסתי את רובם והמכשיר הכי טוב מבחינת ילדים הוא ה-Amazon TV שהוא גם אפקטיבי במחיר (100 דולר = 370 ש"ח כשהמשלוח עולה עוד 20 דולר והמע"מ 50 ש"ח) וגם – וזה הכי חשוב – מאוד מאוד נוח לתפעול והוא בא עם שלט נהדר וממשק שגם ילד בן 4 יכול להשתלט עליו בלי בעיות.

כל המכשירים (למעט גוגל כרום קאסט) עובדים עם נטפליקס ללא בעיות. הבעיה היא – מה קורה עם כל התכנים שיש לנו על המחשב? כמו למשל סרטים שהורדנו באופן לא חוקי או, במקרה שלי, המון המון קבצים של סרטי DVD שרכשתי וברגע שהלך מכשיר ה-DVD האחרון בבית עשיתי להם Rip. כיצד אנחנו יכולים להציג אותם על גבי המכשירים שמחוברים לטלוויזיה? הפתרון אצלי? פלקס.

עכשיו חלק מכם יגחכו, כמו קודם ויגידו – אבל אפשר לעשות את זה בקלות ובחינם עם תוכנת roConnect או עם RemoDroid או עם מיליארד דברים אחרים. אבל כפי שאמרתי – אני צריך משהו שעובד בלי קינפוגים והגדרות. אני צריך משהו שיעבוד מצוין עם הממשק הקיים של המכשיר שמחובר לי לטלוויזיה בסלון – במקרה שלי זה אמאזון TV, אבל בחדר השינה יש לי מכשיר אנדרואיד. וכשאני אומר משהו שיעבוד מצוין – אני לא מתכוון למשהו שצריך טלפון נייד בשבילו – אלא משהו שאפשר להשתמש ב עם השלט של המכשיר. למה? כי אני רוצה לישון צהריים ביום שישי – זה למה. ואם הילד בן ה-4 יצטרך לקחת את הנייד ולעשות סטרימינג דרכו… אין שלאף שטונדה לרן כי זה לא יעבוד.

הפתרון האולטימטיבי והקל ביותר שמצאתי היא תוכנת Plex. מדובר במשהו שממש קל להתקין אותו ועובד מהקופסה, הוא זול מאוד (17 ש"ח) והכי חשוב: ממשק נהדר שעובד יפה מאוד על כל המכשירים שבדקתי.

התקנת התוכנה על המחשב שיש בו את הסרטים היא פשוטה ביותר וחינמית – הולכים למחשב שבו יש לכם את כל מאות הג'יגות החוקיים/הלא חוקיים שלכם ומתקינים בו את תוכנת Plex Media Server. ניתן להתקין את התוכנה על כל מערכת הפעלה.

אחרי שהתקנו את התוכנה כמו כל תוכנה אחרת, אחרי שהתוכנה מותקנת אנו נראה אותה ב-System Tray. לחיצה ימנית על האייקון ואז Media Manager. זה מכניס אותנו להגדרות. הדבר הראשון (ובת'כלס האחרון) שאנחנו צריכים לעשות הוא להוסיף ספריה. איך עושים את זה? לוחצים על כפתור הפלוס:

Plex - צעד ראשון

אחרי שלחצנו, יופיע בפנינו מסך שבו אנחנו צריכים לבחור את סוג הספריה – לצורך העניין 'סרטים':

Plex - צעד שני

לא נשכח ללחוץ 'הבא'. אחרי כן אנו נבחר שם לתיקיה ואז נלחץ שוב על 'הבא'. במסך האחרון אנו בוחרים את התיקיות שבהן נמצאים הסרטים שלנו:

Plex - צעד שלישי

וזה הכל. Plex סורקת ומוסיפה את כל קבצי הסרטים אל הספריה שלה. אם תוסיפו קבצים חדשים, Plex תוסיף אותם אוטומטית אל הספריה. ישנן הגדרות מתקדמות כמובן לכל ספריה כמו תדירות סריקת הספריה (כל כמה זמן Plex בודקת אם יש קבצים חדשים). יתרון גדול לבעלי הסרטים הלא חוקיים: Plex בודקת את שמות הקבצים ומוסיפה לכל אחד מהם תמונת פוסטר של הסרט ואת הפרטים שלו ממאגר מידע אינטרנטי. לאלו מכם שיש להם סרטים חוקיים – Plex מוסיפה תמונת רקע ופוסט מתוך הסרט.

עכשיו – איך אנחנו גורמים לסרטים שיש בספריה על המחשב שלנו להופיע על גבי המכשיר שמחובר לטלוויזיה? זה כל הקסם – מתקינים את אפליקצית Plex על גבי המכשיר. האפליקציה הזו זמינה לכל פלטפורמה: אנדרואיד (דרך Google Play), אפל (דרך ה-AppStore) ואמאזון TV. ההתקנה של האפליקציה עולה 5 דולר. אחרי ההתקנה, האפליקציה סורקת אחר מחשבים שמפעילים את Plex Media Center (שזו התוכנה שרצה על המחשב שיש בו את ספרית המדיה) שיושבים באותה רשת (כלומר גולשים באינטרנט מאותו נתב), ברגע שהיא מוצאת אותו – אתם יכולים להכנס אל הספריה והסרטים המופיעים בה ולצפות בהם על גבי הטלווזיה שלכם. כאשר הממשק הוא מדהים בפשטותו וביופיו ואפשר לתפעל אותו בקלות באמצעות השלט שמגיע עם המכשיר. במקרה שלי: אמאזון TV. עובד בצורה מושלמת.

עוד כמה דגשים:

  • לחובבי הסרטים הלא חוקיים – יש תמיכה מלאה בתרגום לעברית בפורמטים המקובלים ברשת. גם פה אין בכלל ביג'רס. לפני ניגון הסרט במכשיר המחובר לטלווזיה לוחצים על אייקון CC ובוחרים בתרגום הרצוי. התרגום צריך להיות באותו מיקום של הקובץ ולא נדרשת איזושהי פעולה מבחינתכם על Plex Media Server. ה'בעיה' היחידה היא שהוא חושב שהשפה של התרגום היא unkown. אז כשבוחרים את התרגום צריך לבחור ב-Unknown. חפיף.
  • אם, כמוני, יש לכם סרטים חוקיים שעשיתם להם RIP ולפיכך נשמרו בפורמט ישן יותר, יש מצב שהסורק של Plex יתקשה למצוא אותם אם לא נגיד לו שימצא גם פורמטים שהם לא סרטים. איך עושים את זה? ליד כל ספריה יש אייקון של עפרון שבאמצעותו אפשר להכנס ל-Edit של ספריה. בוחרים ב-Advanced ומשנים את ה-Scanner ל- Plex Video Scanner במקום Plex Movie Scanner.
  • יש עוד המון הגדרות ודברים שאפשר לעשות עם Plex, כמו למשל לראות את הסרטים שיש לך בבית ממקומות אחרים. לעשות אינספור הגדרות וקינפגוים כדי להתאים יותר טוב את הנגן. עוד שוס רציני: אפשר להוסיף ערוצי תוכן זרים ולשלוט בהם מהממשק של Plex. כך למשל הוספתי את CNN, Fox News, BBC, CBS וערוצים אחרים ואני יכול לצפות בהם בקלות דרך הממשק הנוח של Plex. אני לא נכנס לסיפור הזה במאמר הזה אבל הממשק של ה-Plex Media Server הוא מאוד פשוט וקל לתפעול.
  • אפשר להתקין נגן של Plex גם על כל מחשב ללא עלות וכך לראות את הסרטים/תכנים משאר המחשבים בבית בלי בעיה.

בגדול זהו! מה שחשוב הוא להבין כמה זה קל להתנתק מהטלוויזיה בלי לוותר על הנוחות וההנאה. גם ללא טלוויזיה אני יכול להושיב את הילדים מול כמה תוכניות ולקנות שעה או שעתיים של שקט. גם ללא טלוויזיה אני יכול לחזור מהעבודה וסתתם לעשות זאפינג – או בנטפליקס, ערוצים אחרים או סתם שפע של תוכניות שכבר הורדתי. וכל זה בלי הגדרות, קינפוגים, זיעה או בלגן. אז אם תמיד רציתם להתנתק מהזוהמה והסחי של הערסיאדה שנקראת הטלוויזיה הישראלית ולשלוט במאה אחוז על מה שנכנס אליכם הביתה – זו הדרך. פשוט, קל וגם אפקטיבי במחיר. התחברו לנטפליקס כפי שהראיתי במאמר הקודם, קנו אמאזון TV והתקינו Plex ו… זהו.

ועוד מילה אחת בנוגע לזכויות יוצרים: יש כאלו שיגידו ובצדק שעם Plex וכל השירותים האלו אני מעודד פיראטיות של תכנים. אז ראשית אני לא מוריד תכנים לא חוקיים. Plex משמש אותי לצפיה בתכנים חוקיים בלבד. יש לי ארבעה ילדים ושפע של דיסקים שאותם המרתי לקבצי AVI. כמוני יש עוד רבים. לפיכך Plex הוא הדרך היחידה שלי לצפות בקבצים האלו על גבי תשתית מודרנית. אלא אם כן האנשים החביבים בזיר"ה חושבים שאני צריך בשנת 2014 להתעסק עם מכשירי DVD עתיקי יומין.

בנוסף, אני מנוי לנטפליקס בתשלום מלא וביום שתהיה לי אפשרות לרכוש סרטים בדיבוב/תרגום ישראלי בתשלום אני הראשון שאעשה זאת.
נכון להיום אין משהו שקרוב לנטפליקס ישראלי. אין משהו שמאפשר לי לרכוש קבצי וידאו של תוכניות ישראליות. אף אחד מספקי התוכן הישראלים מוכן למכור לי משהו. אז אני בכלל לא צורך תוכן ישראלי ואחרים, שכן רוצים, מורידים באופן לא חוקי. כולי תקווה שבעתיד יהיו שירותים ישראליים שיעבדו כמו הולו ונטפליקס. עד אז, זיר"ה יכולים לחפש.

פוסטים נוספים שכדאי לקרוא

פתרונות ומאמרים על פיתוח אינטרנט

המנעו מהעלאת source control לשרת פומבי

לא תאמינו כמה אתרים מעלים את ה-source control שלהם לשרת. ככה תמצאו אותם וגם הסבר למה זה רעיון רע.

גלילה לראש העמוד